1-nki mierza przy F8 (tzn jak obiektyw ma jasnosc F8). Oczywiscie chodzi o to ze ewntualnego bledu pomiaru przy wiekszej przyslonie nie widac.Cytat:
Zamieszczone przez Wini
Marcin
Wersja do druku
1-nki mierza przy F8 (tzn jak obiektyw ma jasnosc F8). Oczywiscie chodzi o to ze ewntualnego bledu pomiaru przy wiekszej przyslonie nie widac.Cytat:
Zamieszczone przez Wini
Marcin
Tak to prawda różnica cenowa zobowiązuje ,ale porównanie Fiata z Alfaromeo to przesada nie ma aż takiej róznicy między tymi markami. 5D winno być porównywane do BMW lub Audi.Cytat:
Zamieszczone przez soki
To jest przykład zagubionego punktu ostrości, ostrzone było na oku a ostrość wypadła na oparciu fotela.
Zdjęcie zrobione obiektywem 28mm 1,8 przy przesłonie 2,8.
a poza wschodem i zachodem słońca to w jakich sytuacjach robisz foty pod słońce? jest to nieco chora sytuacja dla obiektywu i autofocus'a. ba - nawet teoretycznie możesz w ten sposób aparat uszkodzić - było chyba o tym na CB. druga sprawa to oczy. współczuję - pod słońce to sobie wzrok załatwisz lepiej niż ślęcząc przy kompie.Cytat:
Zamieszczone przez bartosz108
PS. działa lepiej (autofocus w 5D). ale pod słońce raczej nie robię :-) iczek coś*narzekał z autofocusem w 5D, ale o co chodzi to nie wiem.
Skąd pewność że to wina leży po stronie sprzętu?Cytat:
piast9 - efekt wiary w siebie to czyni :-)
Panowie sprawa nie jest w jednym zdjęciu. To przykład.
Problem zaczyna się kiedy z sesji zamiast wybierać najlepsze ujęcia, wybieram ostre zdjęcia!!! Jasne, że mogę się pomylić raz czy dwa, ale czasem cała seria jest do bani, i nie koniecznie pod słońce jak widać na załączonym zdjęciu.
AF w 5D jest moim zdaniem gorszy niz w 10D. 20D mialem za krotko, ale przyznam, ze z 5D robie wiecej nieostrych zdjec niz poprzednio. nie mam czasu zastanawiać się po czyjej stronie lezy wina, bo mi sesje uciekaja :)
Niemniej AF w 5D to nie zadna rewelacja.
no to miałeś rewelkę*w 10D ;-)
olej autofocus przy ostrzeniu pod słońce, rób to ręcznie :mrgreen:Cytat:
inna sprawa, że w ciemnym tunelu cyfrówek z crop'em ostrzenie manualne to horror.