Odp: Canon 6D- uniwersalny obiektyw
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Daj znać gdzie są za 2000 zł. Zapożyczę się kupię ze dwie sztuki.
W zeszłym tygodniu były 2 sztuki używane w tej cenie na Allegro. To jest nowy obiektyw i raczej ludzie sprzedają nowe sztuki lub mało używane . A 24-105 bywają często zajechane mocno . I to szkło jest produkowane od wielu lat.
Teraz jest jeden trochę droższy :
Obiektyw Canon EF 24-70mm F4L AF IS USM Etui GW (5930574847) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Dodatkowo w 24-105 często pojawia się err01, co kosztuje ok. 700 zł.
Cześć, wybaczcie, że odkopuję temat jednak szkoda zakładać nowy, gdy stoję przed takim samym wyborem.
Poszukuję standardowego zooma w zakresie 24/28-70/105 i pytanie, co w obecnej sytuacji najlepiej wybrać? Poniżej opcje z aktualnymi cenami:
1) Canon 24-70 IS f4 - nowy, przy obecnym cashback będzie kosztował ~2560zł
2) Tamron 28-75 f2.8 - nowy, brak stabilizacji, węższy na początku, ale jaśniejszy ~1600zł
3) Tamron 24-70 IS f2.8 - wszystko mający, najdroższy ~3800zł
4) Canon 24-105 IS f4 - szerszy zakres, stabilizacja, ciemniejszy, nowy ~3000zł
5) Inne propozycje?
Używany ma być z tytułowym 6D, chciałbym żeby był możliwie najlżejszy. W grę wchodzą również używane obiektywy - jednak jeśli różnica nowy-używany ma wynieść do 500zł, wolę dopłacić do nowego. Fotografuję amatorsko, rodzina, dziecko, wakacje, krajobrazy. Zależy mi na jakości obrazu - ostrość, kontrast, kolory, jednak chciałbym wydać pieniądze rozsądnie na tyle na ile to możliwe :) Co polecacie/proponujecie?
Ja polecam 24-105, świetne szkiełko do amatorskich zastosowań, z 6d świetnie się uzupełniają. Masz stabilizację i szeroki zakres ogniskowych, a to 1EV w stosunku do f2.8 przy świetnym wysokim ISO 6d nie będzie stanowić często problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
draco_krk
1) Canon 24-70 IS f4 - nowy, przy obecnym cashback będzie kosztował ~2560zł
2) Tamron 28-75 f2.8 - nowy, brak stabilizacji, węższy na początku, ale jaśniejszy ~1600zł
3) Tamron 24-70 IS f2.8 - wszystko mający, najdroższy ~3800zł
4) Canon 24-105 IS f4 - szerszy zakres, stabilizacja, ciemniejszy, nowy ~3000zł
5) Inne propozycje?
Myślę, że jak zwykle wszystko się sprowadzi do tego czy trawisz obrazek na 24mm z C24-105/4L czy nie.
Ja nie akceptuję takiego czegoś i dlatego preferuję C24-70/4L.
Podobnie jak kolega stałem przed podobnym wyborem, niezaprzeczalnie w przypadku moich testów przeprowadzonych przy pomocy 6D, najlepszy obrazek generuje T 24-70 2.8f, C24-105 odstaje, na tyle że wziąłem ten pierwszy.
Jednak gdybym mógł dokonać jeszcze raz wyboru, pewnie bym zaryzykował Canona, z uwagi że tańszy, bardzo możliwe że do zastosowań podobnych jak kolega by mi wystarczył. Ten Tamron teraz już po zakupie, to raczej sprzęt do zastosowań zarobkowych, czego ja nie czynię, a obiektyw już posiadam i moim zdaniem bierz Canona.
Proponuję osobiście porównać obrazek i samemu podjąć decyzję co kupić.
a ja polecam Sigmę 24-105/4 Art
naprawdę zacne szkiełko, świetnie wykonane, ostre, zdecydowanie lepsze od pierwowzoru Canona
Nigdy nie rozumiałem, dlaczego ludzie kupują dobre aparaty typu 6d i potem zabijają ich potencjał podłączając szkła typu C24-105mm. Ten obiektyw ma transmitancje światła gorszą o pół działki niż C24-70 f/4, nie wspominając już nawet o T24-70 f/2.8: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D vs Canon EF 24-70mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D vs Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD Canon on Canon EOS 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
A ja nigdy nie rozumiałem ludzi patrzących ślepo na testy
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Może Ci ludzie robią zdjęcia zamiast przeglądać testy ;) Rozumując w ten sposób to pewnie 95% dostępnych na rynku szkieł zabija potencjał 6D. Mogłem kupić 5Dc miałbym pewnie większy wybór szkiełek :mrgreen: