Odp: Canon 6D - zestaw obiektywów
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Wystarczyło Ci tolerancji dla nieostrości Canona, a brakło dla AF-a Tamrona
Może dlatego, że canon zazwyczaj trafiał więc ta jego miękkość przy 1.4 jakoś specjalnie mi nie przeszkadzała.
Tamron z kolei miał tendencje do sporego front focusa przy 28mm więc co mi po tym, że był ostry jak żyleta na f2.8 gdy już trafił.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Ale Tamron, który posiada 5pirit od Cichego pochodzi
Spoko. Mój także był od Cichego :D
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Kwestia tolerancji i współczynnika pixel peeperingu. Ja jestem bardzo tolerancyjny ale AF w tamronie potrafił mnie mocno zirytować. Szczególnie przy 28mm i f 2.8. O kolorach już nie wspomnę. Specyficznego zafarbu nie było łatwo się pozbyć. Co nie znaczy, że ów tamron złym obiektywem jest.
--- Kolejny post ---
Miałeś kiepski egzemplarz. Trzeba było od Towersa kupić :D
To raczej nie kwestia egzemplarza, bo kilka się ich przewinęło ale poziomu tolerancji.
Nie wiem gdzie to wyczytałeś, ale ja swój akurat kupiłem w RTV Euro a nie u cichego - to raz.
A dwa, to mowa jest raczej o 35mm IS f2.0 a tego raczej Tamron nie jest w stanie pokonać.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
A dwa, to mowa jest raczej o 35mm IS f2.0 a tego raczej Tamron nie jest w stanie pokonać.
Miałem kiedyś Tamrona, mam EF 35/2 IS i w tym starciu tammy nie ma najmniejszych szans, chyba tylko winietę ma trochę mniejszą.
Ale i tak najważniejsze to to co napisał Aptur - pewność AF...
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Nie wiem gdzie to wyczytałeś, ale ja swój akurat kupiłem w RTV Euro a nie u cichego - to raz.
Tym gorzej dla twojego. :mrgreen: Przepraszam, to Tamron założyciela wątku jest od Cichego
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam O.
Jak ktoś chciałby nabyć Tamrona 28-75 2.8 to wystawiam go dzisiaj na allegro. Kupiony był kiedyś od Cichego i jest naprawdę w bardzo dobrym stanie, ostry bez ff/bf
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
mowa jest raczej o 35mm IS f2.0 a tego raczej Tamron nie jest w stanie pokonać
Jest, ale tylko zakresem ogniskowych. :) Gdyby było inaczej, kto kupowałby 35/2,0 IS?
Zmierzam do tego, że IMO budowanie zestawu obiektywów powinno się zaczynać od kupna jak najlepszego szkła obejmującego zakres 24-70mm, apotem można dokupować do niego stałki. IMO 35/2,0 IS razem z 50/1,4 przy posiadanej jednej puszce 6D niestety nie da rady zastąpić 28-75/2,8.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
canon zazwyczaj trafiał więc ta jego miękkość przy 1.4 jakoś specjalnie mi nie przeszkadzała.
Tamron z kolei miał tendencje do sporego front focusa przy 28mm więc co mi po tym, że był ostry jak żyleta na f2.8 gdy już trafił.
Jednak przenoszenie doświadczeń z 5dmkI na 6D ma ten feler, że matryca 6D, jak już wspominałem jest bardziej wymagająca, a AF lepszy.
Kup Canon 16-35/2.8 II i nie wymyślaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Kup Canon 16-35/2.8 II i nie wymyślaj.
A zamiast tego Tamrona Canona EF 24-70 mm f/2.8L II USM :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
A zamiast tego Tamrona Canona EF 24-70 mm f/2.8L II USM :)
Nie musi być tak radykalnie. Może wziąć wersje I :-)
Każda zamiana na lepsze ma sens.