Odp: Body do fotografii podróżniczej
Pomiędzy 5d2 a 1ds2 są jednak 4 lata różnicy. To jednak dużo szczególnie gdy bylo to 10 lat temu. Sugerowalbym się jednak tym, ze w tym porównaniu piatka jest nowsza technologia. Poza tym piątkę możesz znaleźć jeszcze nie zajechana, a 1ds2 juz wątpię.
Brak wsparcia dla 1ds2 - nie robia juz za darmo jak padnie migawka w dobrym przebiegu
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Pomiędzy 5d2 a 1ds2 są jednak 4 lata różnicy. To jednak dużo szczególnie gdy bylo to 10 lat temu. Sugerowalbym się jednak tym, ze w tym porównaniu piatka jest nowsza technologia. Poza tym piątkę możesz znaleźć jeszcze nie zajechana, a 1ds2 juz wątpię.
Tak, jak pisałem wcześniej - 1ds2 z pewnym przebiegiem na pierwszej migawce mogę mieć za 2500 zł. Stan body wizualny bardzo dobry. Pamiętam jeszcze jak go kupował.
Jeśli chodzi o te 4 lata - w AF 5d działa tylko środek, nie to, że mi to mega przeszkadza na co dzień, ale bywały sytuacje, gdzie AF z 30 mnie irytował (a z tego co wiem tutaj jest praktycznie to samo), jakość obrazka według użytkowników dpreview nieznacznie lepsza lub nieznacznie gorsza (a więc równa), wyświetlacz daje radę jeśli chodzi o sprawdzenie ostrości w podstawowym zakresie (tylko tutaj aż tak się tym, że się nie trafi nie trzeba martwić...).
Będę wdzięczny za wypowiedź osoby, która miała 5d2 (ewentualnie classica, bo niewiele się zmieniło) i 1ds2. Posty innych osób też stanowią cenną wiedzę, ale ja już jestem na etapie zakochania w jedynce i szukam argumentów mocno na minus względem 5d2 i 6d (biorąc pod uwagę różnicę cenową, a więc na przykład dodatkowo 24-70 f/2.8 czy inne szkło, dobry statyw, etc.)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Brak wsparcia dla 1ds2 - nie robia juz za darmo jak padnie migawka w dobrym przebiegu
Okej, to jest faktycznie niezły minus. Muszę się zorientować ile to kosztuje.
Dzięki za info.
Na aukcjach pojawiają się migawki do Ds - orientuje się ktoś, czy warto je kupować do ewentualnej wymiany w serwisie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Norman
Na aukcjach pojawiają się migawki do Ds - orientuje się ktoś, czy warto je kupować do ewentualnej wymiany w serwisie?
zależy, sam będziesz wymieniał?
bo oba autoryzowane serwisy Canona odmówią wymiany jak im dostarczysz części, podobnie może być z innymi serwisami,
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
zależy, sam będziesz wymieniał?
bo oba autoryzowane serwisy Canona odmówią wymiany jak im dostarczysz części, podobnie może być z innymi serwisami,
Sądziłem, że serwis coś takiego przyjmie. Nie miałem wiedzy, że odmawia takiej wymiany.
Cytat:
Zamieszczone przez
Omensix
...
Będę wdzięczny za wypowiedź osoby, która miała 5d2 (ewentualnie classica, bo niewiele się zmieniło) i 1ds2. Posty innych osób też stanowią cenną wiedzę, ale ja już jestem na etapie zakochania w jedynce i szukam argumentów mocno na minus względem 5d2 i 6d (biorąc pod uwagę różnicę cenową, a więc na przykład dodatkowo 24-70 f/2.8 czy inne szkło, dobry statyw, etc.) ...
Nie mam zamiaru Cię przekonywać do 6D, bo już się najarałeś i tak trzymaj :).
Pamiętaj tylko, że jest to przystanek w zabawie w foto. Myślę, że 6D posłużyłby Ci znacznie dłużej.
Ja przechodziłem na FF z Canona 7D, bo potrzebowałem lepszego ISO i więcej szczegółów na zdjęciu. Teraz mam na ISO 8000 lepszy obrazek niż na 1600 z C7.
Nie jest to idealny aparat w foto sportowym, ale mnie akurat odpowiadał w tej cenie. Nadal oczywiście ubolewam nad wolną serią i małą ilością użytecznych punktów AF. Np w porównaniu z C 7D2.
Kolega RTSiak napisał kiedyś na forum, że przesiadka z 7D na 6D to jak lot na Marsa i ja przyznaję mu rację.
Ja polecam 6d za nówkę z Saturna dałem 4800 ;)plus 17-40,70-700/4 fajny zestaw ,pełen zakres
6D + 24-70/4, ewentualnie dolozyc jakies 70-200/4 albo 17-40 czy 16-35/4 - w zaleznosci od potrzeb...
Dlaczego 24-70/4 a nie 24-105/4? Pytam, bo sam nie moge sie zdecydowac.