Odp: Canon 50mm 1.8 vs Helios-44M 2/58 ?
z tytulowej dwojki wybieram Zuiko 50/1.8 ;)
w Canonie 50/1.8 do szalu doprowadza mnie masakryczny bokeh - bo co z tego, ze szklo jasne i ostre, jesli jasna stalke kupuje sie po to, zeby generowala ladne nieostrosci? no bo od ostrych zdjec to sa zoomy ;)
ww. Gieliosa mialem kiedys krociutko, nie pamietam jak sie sprawuje. chociaz niewykluczone, ze przy swoich preferencjach wolalbym go od Canona.
wracajac do Zuiko - to jest szklo mniej ostre niz Canon, z wyraznie mniejszym mikrokontrastem, dzieki czemu daje bardzo przyjemne nieostrosci i odpowiednia ostrosc i kontrast do zdjec portretowych (pisze "odpowiednia", bo osobiscie do portretu nie potrzebuje super-ostrosci, a juz na pewno nie lubie szkiel zbyt kontrastowych). kosztuje grosze, jest malenkie i solidne mechanicznie
z innych 50-tek jakie przerabialem:
Sigmofon 50/1.4 (starsza wersja) - bardzo ladnie rysuje, bardzo ostre... tylko masakrycznie wielkie i ciezkie (jak na szklo do okazyjnego wrzucenia do plecaka). no i AF wymagal nieco uwagi.
Takumar 55/1.4 - mialem "zolta" wersje, na duzych przyslonach byla koszmarnie nieostra, na mniejszych juz tylko "po prostu" niezbyt ostra ;)
Pentacon 50/1.8 - nie tak ladnie rysujacy jak Zuiko ale wbrew pozorom bardzo sympatyczne szkielko.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Zostawić Heliosa (jeżeli jest ostry, bo ma fajną plastykę obrazu) jako ciekawostkę przyrodniczą i dokupić sobie 85/1,8 USM.
Ostry jest tak sobie, jak ostrzę nim z daleka to niestety się zdarzają nie specjalnie ostre fotki. Większość zdjęć w linkach z mojego podpisu (na blogu i fb) jest nim robiona, kilka tylko jest z KITa.
Chyba na razie poczekam aż uzbieram trochę kasy i kupię 85mm, a 50-tkę dokupię sobie jako dodatkowe, lekkie szkiełko do torby, żeby mieć coś z krótszą ogniskową.
ja polecę zenitara 50 1.7 - najostrzejszy z tego co miałem :p czytaj canon 50 1.8 canon, 50 1.4, takumar smc 50 1.4 i auto revuenon 50 1.4 :p a i heliosy kilka sztuk :p
Ja jednak postanowiłam, że następna stałka jaką kupię ma mieć af ;)
Masz rację z tym 85 mm - do Twoich piesków będzie dużo lepszą ogniskową niż 50. Dla mnie ogólnie 50 mm na cropie to takie "ni pies ni wydra" jak to mawiają.
Ja miałem 50 1.8 II, 2x 50 1.4 i teraz mam 50 1.8 mkI i powiem szczerze,że najbardziej ją lubię. Trochę głośna ale celna, ostra od pełnej dziury, bokeh... nie jest to helios 85 1.5, ale w tej kasie jak na szkło z af to jest super słoiczek. Warto brać ją*pod uwagę szukając tej ogniskowej.