Odp: stocki i sprzedaż zdjeć
Odpowiednia jakość zdjęcia, właściwe otagowanie, unikalny własny styl, znalezienie niszowej kategorii tematycznej (która ma widoki na dobrą sprzedaź), wykonywanie zdjęć mocno tematycznych, moda moda i moda (oczywiście na dane rodzaje zdjeć), możliwie duża uniwersalność sprzedawanych fotografii (poza tymi mocno tematycznymi), rozbudowywanie swojej oferty o nowe kategorie, systematyczność w dodawaniu nowych prac, sprzedaż w kilku bankach zdjęć jednocześnie i szczęście. Oto skrócona lista (moim zdaniem) elementów, które składają się na stanie się etatowym dostawcą zdjęć stockowych.
Sell photos, footage clips, illustrations & vectors | Shutterstock - pierwsze zarobione 1k USD ! przy 400fotach w ciągu pół roku i to tylko na jednym stocku! polecam, choc nie powiem- systematyczność i praca wymagane;-) bedzie na fajne szkiełko;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek293
pierwsze zarobione 1k USD !
Nie zapomnij tylko z tego się rozliczyć.Ale przychodu gratuluję.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek293
Podlinkuj tak, żeby można było zobaczyć na czym tego tysiaka zarobiłeś :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek293
przy 400fotach w ciągu pół roku i to tylko na jednym stocku!
Wydaje mi się że to kwota osiągnięta ze sprzedaży półrocznej nie jednego zdjęcia ale jak kolega zaznaczył - 400.
No chyba że trafił na dobrego kupca na sprzedaży na wyłączność za jedno konkretne foto.
TomeK K.'s Portfolio on Shutterstock teraz powinno działać- dzisiaj dużą paczkę zdjęć zapuściłem;))
--- Kolejny post ---
i oczywiście nie na jednym zdjeciu -> aktualnie 460 fot-> ale ok 50 nie sprzedało ani razu
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek293
To jeszcze aby zaspokoić moją ciekawość - które zdjęcie to twój bestseller? :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek293
Landszafcik... a to niespodzianka.
Spodziewałem się czegoś bardziej generycznego, użytecznego biznesowo, w stylu "uścisk dłoni dwóch krawaciarzy".
Dobra robota Tomek! A swoją drogą ciekaw jestem ilu z użytkowników tego forum żyje ze stocków?