Odp: Jaki obiekty do 5D mark 3 - zdjęcia i filmy w domu
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
w jakiej proporcji film/zdjęcia? miałes juz do czynienia z manualami? miałes do czynienia z kalkulatorem GO?
Z manualami tak. Z GO nie.
to sprawdz prosze jaką głebie bedziesz miał np. przy szkle o jasnosci 1.4 z 2-3 metrów, tego naprawde trzeba sie nauczyc, polecam Ci na początek zabawy ze zdjeciami/filmem cos ciemniejszego ot, nawet canon 20mm f/2.8 -szeroko, w miare jsano, cena nie zabija i af tez sie czasem przydaje do fotek, a co do lapmy to tez poradziłem w dziale lamp:mrgreen:
Też polecam 20 2.8 jako szeroki kąt do filmowania, chociaż*i w zdjęciach fajnie daje radę. Kupiłem 16-35II by go zastąpić, ale to zooma sprzedam po pewnym zleceniu. 20mm jest ogólnie takie w sam raz jako najszersze szkło dla mnie. W dodatku cena i af za nim przemawiają*:) A drugie do filmowania to bym kupił zdecydowanie nowego Tamrona 45mm z VC.
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
to sprawdz prosze jaką głebie bedziesz miał np. przy szkle o jasnosci 1.4 z 2-3 metrów, tego naprawde trzeba sie nauczyc, polecam Ci na początek zabawy ze zdjeciami/filmem cos ciemniejszego ot, nawet canon 20mm f/2.8 -szeroko, w miare jsano, cena nie zabija i af tez sie czasem przydaje do fotek, a co do lapmy to tez poradziłem w dziale lamp:mrgreen:
Dziękuję. Zrobię tak jak piszesz. Ogarnę temat z głębią. Sprawdzam właśnie w kalkulatorze, że 2.8 poradzi chyba sobie całkiem nieźle z ostrością w pomieszczeniu..
Co do obiektywu, to rozważam Samyang 14mm 2.8 ponieważ zależy mi na szerszym ujęciu niż 20mm..
Cytat:
Zamieszczone przez
memoryzone
Dziękuję. Zrobię tak jak piszesz. Ogarnę temat z głębią. Sprawdzam właśnie w kalkulatorze, że 2.8 poradzi chyba sobie całkiem nieźle z ostrością w pomieszczeniu..
Co do obiektywu, to rozważam Samyang 14mm 2.8 ponieważ zależy mi na szerszym ujęciu niż 20mm..
ok,poszukaj jeszcze info dot. kolorów jakie 'daje" ten samyang (mnie odrzucała ta musztarda)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ok,poszukaj jeszcze info dot. kolorów jakie 'daje" ten samyang (mnie odrzucała ta musztarda)
Akurat na montażu i edycji kolorów to się znam :) więc nie będzie to dla mnie problem. Liczy się dla mnie w tym przypadku najbardziej szerokość pola widzenia i jasność.