Odp: [recenzja] TAMRON SP 35mm f/1.8 VC USD
właśnie zakupiłem , dodatkowo przekonała mnie akcja tamrona 60 dni na zwrot,akurat zrobię chrzest , sesję dziecięcą jakis slub w kwietniu i jak af jest rzeczywiście powtarzalny na 6d to czuje że będzie to moje ulubione szkło.
PS Cichy pamiętaj o gratisach :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
BTW - Tamron wstrzelił się parametrami między Sigmę 24mm f/1.4 DG HSM A a Canona EF 35mm f/2 USM IS. Ma parametry minimalnie lepsze od Canona przy większych gabarytach i aktualnie za prawie o połowę wyższą cenę,
Ma parametry minimalnie lepsze??? Tamron to 6 uszczelek, ostrzenie 20cm, lepsza budowa, wyposażenie (brak osłony w Canonie), lepszy optycznie, gwarancja. To są te minima? Jeśli tak to Sigma jest od tego canonika minimalnie lepsza :)
Gdybym miał kupować 35mm w Canonie to już bym wolał kupić eLę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Gall_Anonimowy
eLka w wersji pierwszej to ok. 5 tys. a i tak z dostepnością jest już kiepsko. Druga wersja ma jeszcze lepszą cenę.
Gdyby to była moja podstawowa ogniskowa, to bym brał 35LII, bez względu na cenę :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Gdyby to była moja podstawowa ogniskowa, to bym brał 35LII, bez względu na cenę :D
No niestety nie każdego stać :) Tak się składa, że 35mm to dla mnie podstawowa ogniskowa i wziąłem pierwszą wersję elki godząc się z jej wszystkimi ograniczeniami ale przyznaję, że tamron optycznie wygląda nieźle. Tyle tylko że cena jest taka, że poważnie rozważyłbym sigmę lub używaną elkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Gall_Anonimowy
Ma parametry minimalnie lepsze??? Tamron to 6 uszczelek, ostrzenie 20cm, lepsza budowa, wyposażenie (brak osłony w Canonie), lepszy optycznie, gwarancja. To są te minima?
Tak, minimalnie. Chodziło mi oczywiście o parametry optyczne. Gall_Anonimowy będziesz w stanie te wymienione przez siebie różnice dostrzec na zdjęciach?
Cytat:
Zamieszczone przez
Gall_Anonimowy
Ja też, podbnie jak Cichy mkII. :) Jednak EF 35 mm f/2 IS USM uważam za niezłą budżetową i lekką - "turystyczną" opcję, a Tamron SP 35 mm f/1.8 Di VC USD jak dla mnie niestety ani taki budżetowy ani lekki nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
cena jest taka, że poważnie rozważyłbym sigmę lub używaną elkę
Myślę dokładnie tak samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
już nie bierzesz pod uwagę The Digital Picture, którą wcześniej przywoływałeś, bo ja właśnie stamtąd brałem te wartości...
Staram się korzystać z różnych źródeł, tym bardziej że jak widać nie jest łatwo zmierzyć winietowanie :confused:
Cześć. Zamówiłem u Cichego tego tamronika. Jutro podpinam pod 1dsII i zobaczymy czy będzie lepszy niż sigma.
Cytat:
Zamieszczone przez
Boss429
zobaczymy czy będzie lepszy niż sigma
Boss429 a masz Sigmę A 35 mm f/1.4 DG HSM do bezpośredniego porównania?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Boss429 a masz Sigmę A 35 mm f/1.4 DG HSM do bezpośredniego porównania?
A co chcesz porównać bezpośrednio ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
co chcesz porównać bezpośrednio ?
Cichy jak to co, to chyba oczywiste że przede wszystkim winietowanie :)