AF w 1200D + Sigma 50 1,4. Przetestowałbym to dobrze przed zakupem
Wersja do druku
uzywałem tej 50 bardzo często swojego czasu z canonami które nie mialy zadnej kalibracji w body i było super, jeżeli cena takiej jakości jest szukanie dobrego egzemplarza to wole to niż brać tylko dlatego ze to canon I MA DZIALAC . Zreszta co ja gadam sam mam 50/1,8 :D ale na jego możliwości raczej bym nie liczył zbyt często. możliwosci jest dużo , każdy ma swoje zdanie a koleżanka ma już wode w czaszce przez to wszstyko :)
Okej, więc temat nadal nie rozwiązany. Tylko nie bijcie :D Po prostu zrobiliście mi wodę z mózgu. Z Sigmy rezygnuje, chociażby z tego powodu, że postanowiłam na razie wstrzymać się z kupnem i poczekać te 1,5 miesiąca na przypływ większej ilości pieniążków i preferowałabym raczej nowy obiektyw. Do swojego czasu na spokojnie uzbierałabym do 1700-1800 zł i tyle chciałabym wydać na obiektyw. I znów ten sam problem.. chciałabym żeby się nadawał i do portretów i do makro (zależy mi na ładnym bokeh, ale też na w miare dobrej jakości). Przeglądam proponowanego Tamrona 90m, jest całkiem niezły, chyba że macie coś równie dobrego, ale już canonowskiego. Czekam na dalsze opinię. Canona 50mm/1,8 chciałam kupić teraz, bo wyjeżdżam na wakacje, ale w sumie bez tego przeżyje. Lepiej już (według mnie) wydać te 1,8k na dobry obiektyw, niż kupować "podwójnie" i wydać więcej. Proszę o pomoc!:( I z góry przepraszam za to niezdecydowanie, ale nie chcę potem żałować podjętej decyzji. Jestem zielona i potrzebuje dobrej porady.
jak będzie 400zł więcej to już starczy na 50 1.8 stm + uzywana setka macro canona =) 100 2.8 usm macro =)
Tego jednym obiektywem nie przebijesz, zdecydowanie wziąłbym właśnie taki zestaw, a właściwie to mam bardzo podobny tylko 50tka inna.
Rozumiem, ale używanych nie chcę, wiem, że dużej różnicy nie ma. No chyba że kupie teraz ten 50mm/1,8 i najwyżej dopiero co pod choinke sobie zasponsoruje Tamrona lub inny obiektyw do 1800zł max.
Do 4 tysięcy - nie ;D Teraz jestem maturzystką, będę dorabiała tylko na weekendy i nie uzbieram takiej kwoty. Mogę teraz kupić 50/1,8 i uzbierać na Tamrona albo Canona, tylko chcę na co polować do takiej kwoty. Ewentualnie 2000zł.
+ nie musi być to obiektyw specjalny do makro, bo w sumie nie będę robiła typowych zdjęć np dla owadów itp (z dużego przybliżenia), ale żeby też się nadawał do makrofotografii (kwiaty itp.)
W przyszlym tygodniu zamawiam ef-s 60mm 2.8 macro. Bedzie pracowal ma 600d i mysle, ze Tobie tez by sie spodobal. Moze nie ma f1.4 ale przy macro i tak trzeba mocno przymykac.
Mi bedzie sluzyl do close-up'ow i zdjec na www.