Odp: Jaki obiektyw do pewnej sceny
Tego marumi filt-up nie maja juz chyba w ofercie , artykuł z przed 5 lat wiec moze tak byc wlasnie... problem polega na tym że taki efekt za pomocą "szkiełka" raczej nie będzie dawał takej jakości jak zdjęcie bez filtra, to tak samo jak te nakładki macro, niby działają ale jakość tego zdjęcia spada w stosunku do optyki naszego obiektywu. chyba wole grafike :)
Oczywiście masz rację, zgadzam się. Jest to technika z fotografii na filmie.
Też uważam, że w tych czasach lepiej wykonać prostą operację na komputerze. I to jeszcze jak Randez chce zrobić zdjęcie pozowane. Mnie się udało parę razy zmontować w taki sposób spacerujące stadko ptaków.
Ale jest sposób. ;)
zrób zdjęcie smartfonem, będziuesz miał swoją głębie ostrości
Cytat:
Zamieszczone przez
Randez
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.
...i od razu może przejdę do pytania... jestem totalnym amatorem, więc w wielu sprawach jestem zielony i mam nadzieję że dam radę wytłumaczyć...
1.Chcę zrobić zdjęcie/ujęcia gdzie osoba znajduje się blisko aparatu i kadr łapie ją całą, ona stoi z boku i patrzy na budynek oddalony o 15-30 metrów, używałem przysłony f16 by zmniejszyć GO ale się nie da - bo albo osoba jest na ostro albo budynek a ja chce wszystko na ostro.
2gi przypadek jest podobny...w pomieszczeniu zamkniętym, ja jestem blisko obiektywu, np moje pół twarzy zajmuje pół kadru a drugie pół zdjęcia to ludzie bawiący sie w innym pokoju...i to też chce mieć wszystko na ostro.
Obiektyw jaki na tą chwile mam to Sigma 35/1.4 czy on w ogóle możliwe są takie ujęcia ? czy może to tylko domena kompaktów ?
Po pierwsze zerknij na to:
Online Depth of Field Calculator
Po drugie, srednio widze zeby udalo Ci sie zrobic to co chcesz zrobic tym obiektywem.
Tak czy siak, najprosciej wedlog dofmaster, ustaw sie 3.5m od fotografowanej osoby, glebie ostrosci bedziesz mial do mniej wiecej 25m przy f16. Wiec budynek nie moze byc dalej. Potem najwyzej wykadruj calosc na komputerze.