Odp: Zdjęcia na ślubie - pytania amatora
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Jeżeli masz robić za drugiego fotografa to ok ale jeżeli masz być jedynym to się zastanów czy z takim sprzętem dasz radę
Ja kiedyś, no ze 10 lat temu robiłem na ślubie wujka 350D z lampą halogenową od kamery, założoną na stopkę aparatu z kilkunastometrowym kablem do sieci 220V
I był zadowolony... :)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ja co prawda nie jestem profesjonalistą, ale doradzę coś, co być może wielu z Was oburzy - być może zdjęcia robione w trybie "zielonym" byłyby tu najlepszym rozwiązaniem... Naprawdę nie piszę tego z ironią.
Nigdy nie zapomnę jak na urodzinach dziecka znajomych próbowałem robić zdjęcia z lampą (zewnętrzną), w trybie manualnym, moim super pełnoklatkowym 6d ze szkłem o czerwonym pasku - ustawiałem parametry, kombinowałem jak by tu zrobić jakieś super artystyczne zdjęcia, itp., itd., a moja znajoma wyjęła swojego Canona 1100d z kitowym obiektywem 18-55, walnęła masę fotek z kukułką w trybie "zielonym", potem przysłała mi zdjęcia i... zgadnijcie czyje były lepsze, tzn. ładniejsze ???
Ja osobiście mimo, że zdjęcia samolotów jakoś tam zrobię, na polu też, generalnie w świetle dziennym daję radę, to totalnie nie ogarniam zdjęć na imprezach, mimo że wiele książek i postów przeczytałem... ;)
Bo zdjęcia się robi a nie o nich czyta :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalPrz
Witam, niedługo jadę na ślub gdzie mam jako fotograf-amator robić zdjęcia. Oczywiście cudów nikt nie oczekuje, ale chciałbym jednak móc coś uchwycić tak żeby najbliżsi byli zadowoleni. Fotografuję 60d z wbudowaną lampą, mam kitowca 18-55 i 70-255. Zdjęcia robię w rawach, obsługuję lightrooma także wiem, że ze zdjęć można bardzo dużo wyciągnąć. Jednak aby móc coś zrobić zdjęcia muszą być nierozmazane (nie mówię, że ostre jak brzytwa bo to nie wiem czy mi się uda osiągnąć w trudnych warunkach oświetleniowych) no i oczywiście nie za ciemne. Ślub będzie odbywał się w małej świątyni gdzie nie ma zbyt wiele światła dziennego, więc raczej głównym źródłem oświetlenia będzie żyrandol.
Bardzo proszę Was o porady, na jakich ustawieniach się skupić, o czym nie zapomnieć, na co zwrócić uwagę w chwili roztargnienia i koniecznie szybkiego działania. Zależy mi na tym żeby dobrze wypadły zdjęcia. Dziękuję za każdą wnoszącą coś do tematu odpowiedź!
Czy masz obiektyw z IS?
@ GalaktycznyMuczaczo - prawda, doświadczenie mam żadne, a ćwiczenia jak najbardziej wskazane
@ Lutek - IS tu chyba nie pomoże, bo ludzie i tak będą się ruszać, no może w kościele trochę mniej ;)
No jak zbytnio nie biegają to 1/40 dałoby się robić pamiętając by nieruchomo trzymać samemu aparat. Wtegu dla polepszenia można by założyć filtr konwersyjny (pasek) na lampę i doświetlać ją lekko używając ustawień śwuatła sztucznego...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ja co prawda nie jestem profesjonalistą, ale doradzę coś, co być może wielu z Was oburzy - być może zdjęcia robione w trybie "zielonym" byłyby tu najlepszym rozwiązaniem... Naprawdę nie piszę tego z ironią.
Nigdy nie zapomnę jak na urodzinach dziecka znajomych próbowałem robić zdjęcia z lampą (zewnętrzną), w trybie manualnym, moim super pełnoklatkowym 6d ze szkłem o czerwonym pasku - ustawiałem parametry, kombinowałem jak by tu zrobić jakieś super artystyczne zdjęcia, itp., itd., a moja znajoma wyjęła swojego Canona 1100d z kitowym obiektywem 18-55, walnęła masę fotek z kukułką w trybie "zielonym", potem przysłała mi zdjęcia i... zgadnijcie czyje były lepsze, tzn. ładniejsze ???
Ja osobiście mimo, że zdjęcia samolotów jakoś tam zrobię, na polu też, generalnie w świetle dziennym daję radę, to totalnie nie ogarniam zdjęć na imprezach, mimo że wiele książek i postów przeczytałem... ;)
To wręcz niemożliwe, aby zdjęcia automatyczne wyszły lepsze od tych w opcji manualnej z lampą zewnętrzną;)
Wystarczy przecież złapać więcej światła zastanego (podbić ISO) i pobawić się trochę głebią ostrości, skracając czasy do 1/80 lub 1/60.
Automat nam tego niestety nie zrobi.
No ale Bangi napisal, ze nie umie robic zdjec z lampa i jest doskonalym przykladem tego, ze jak nie umiesz to sie nie podejmuj. A jak nie umiesz i jeszcze pchasz sie w manualne tryby to porazka gwarantowana.
A tak przy okazji zauważyłem dziwne zachowanie automatyki w 70D w trybie P. Otóż zwiększając zoom na jednych obiektach zmniejsza wartość (liczbę) przysłony np do minimalnej na max zoomie, a na innych nie zmienia jej. Nie widzę w tym uzasadnienia....
Dziwne...
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
No ale Bangi napisal, ze nie umie robic zdjec z lampa i jest doskonalym przykladem tego, ze jak nie umiesz to sie nie podejmuj. A jak nie umiesz i jeszcze pchasz sie w manualne tryby to porazka gwarantowana.
"Jak nie zepsujesz to się nie nauczysz..."
Niech pójdzie do jakiegoś podobnego kościoła i podczas albo zaraz po tak aby nie przeszkadzać i zachować powagę miejsca i niech pstryknie patrząc jakie czasy ustawiają się w tym oświetleniu....
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Automat nam tego niestety nie zrobi.
Fotograf bez wiedzy również.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Fotograf bez wiedzy również.
Każdy fotogram z wiedzą był kiedyś tym bez. Podpowiadajmy merytorycznie by choć trochę mu pomóc w nauce :)