Odp: problem z bezprzewodowym wyzwoleniem canon speedlite 600ex-rt z canonem 600D
Cytat:
Zamieszczone przez
matinka
kupując lampę speedlight myślałam ,że z łatwością uzyskam taki efekt :
https://www.youtube.com/watch?v=yizUVBDi638
ale niestety nie wychodzi ;/ Zrobiłam tak jak radziliście i zdjęcia wyszły lepiej ale tło czarne i tak musiałabym rozłożyć bo widać nadal to co jest z tyłu no i przeszkadza ta lampa wbudowana.
Wrzuć zdjęcie na dowolny serwis i wklej tutaj sam link do zdjęcia, będzie łatwiej dawać podpowiedzi :)
Czy bez lampy tło jest "całkiem czarne", tzn. jak zrobisz zdjęcie z takimi samymi ustawieniami (ISO, czas, przysłona) to tło masz czarne, a gdy włączysz lampę tło jest oświetlone?
Film, czas 2:58, autor dobiera parametry aby bez błysku uzyskać czarną klatkę.
Film, 4:29, zaczynamy doświetlanie błyskiem. Zwróć jednak uwagę, jak daleko od tła jest model i lampa, jeśli robisz to w pokoju, masz niski sufit (odbijający światło z lampy), masz ściany (także odbijające światło) dlatego światło z lampy głównej może się odbijać i rozpraszać po pokoju. Masz kilka możliwości, albo mocno ukierunkować światło ("tubus" inaczej "snoot" na palniku lampy, w wersji podręcznej: zwinięta w rulonik jakaś lekka gazetka promocyjna lokalnego marketu, umocowana na głowicy lampy mocnymi gumkami; lub "plaster miodu" inaczej "grid", np. zrobiony z samodzielnie posklejanych czarnych słomek do napojów, założony na głowicę lampy), albo jakieś "zastawki" (niepoprawna politycznie nazwa "murzyny"), czyli coś nieprzezroczystego, nieodbijającego światła, ustawione pomiędzy lampą a tłem, albo robienie zdjęć w większym pomieszczeniu.
Czy jeśli przed lampą wbudowaną ustawiasz jakiś "odbłyśnik" (nawet dłoń ustawiona tak aby odbić światło w górę lub w bok) też widzisz wpływ tej lampy na ogólne oświetlenie sceny?
Odp: problem z bezprzewodowym wyzwoleniem canon speedlite 600ex-rt z canonem 600D
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Wrzuć zdjęcie na dowolny serwis i wklej tutaj sam link do zdjęcia, będzie łatwiej dawać podpowiedzi :)
Czy bez lampy tło jest "całkiem czarne", tzn. jak zrobisz zdjęcie z takimi samymi ustawieniami (ISO, czas, przysłona) to tło masz czarne, a gdy włączysz lampę tło jest oświetlone?
Film, 4:29, zaczynamy doświetlanie błyskiem. Zwróć jednak uwagę, jak daleko od tła jest model i lampa, jeśli robisz to w pokoju, masz niski sufit (odbijający światło z lampy), masz ściany (także odbijające światło) dlatego światło z lampy głównej może się odbijać i rozpraszać po pokoju. Masz kilka możliwości, albo mocno ukierunkować światło ("tubus" inaczej "snoot" na palniku lampy, w wersji podręcznej: zwinięta w rulonik jakaś lekka gazetka promocyjna lokalnego marketu, umocowana na głowicy lampy mocnymi gumkami; lub "plaster miodu" inaczej "grid", np. zrobiony z samodzielnie posklejanych czarnych słomek do napojów, założony na głowicę lampy), albo jakieś "zastawki" (niepoprawna politycznie nazwa "murzyny"), czyli coś nieprzezroczystego, nieodbijającego światła, ustawione pomiędzy lampą a tłem, albo robienie zdjęć w większym pomieszczeniu.
Czy jeśli przed lampą wbudowaną ustawiasz jakiś "odbłyśnik" (nawet dłoń ustawiona tak aby odbić światło w górę lub w bok) też widzisz wpływ tej lampy na ogólne oświetlenie sceny?
Tak tło ustawiam na całkiem czarne najpierw bez lampy dopiero później ją włączam jak już mam wszystko ustawione. No właśnie tak myślałam , że to mogło być dlatego że mam za ciasno w domu. Ale później znalazłam filmik na tej samej zasadzie tylko facet robił zdjęcia przy włączonym świetle w jakimś garażu i mu wyszło , powiedział że światło z żarówki jest tak nikłe w porównaniu do lampy , że nie ma żadnego wpływu na zdjęcie , więc zgłupiałam już całkiem. I teraz najdziwniejsze. Próbowałam ręką przysłonić palnik chociaż trochę przysłonić czy rozproszyć światło z "wbudowanego mastera" i o dziwo wyzwolonego błysku ze speedlight zdjęcie było całe czarne :confused: . Próbowałam kilka razy , zasłaniałam też kartonikiem ale na tyle żeby bezprzewodowa lampa się włączyła a obraz był nadal czarny. Zasłaniałam tylko palnik a nie obiektyw żeby było jasne.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Podaje link do zdjęcia low key bez lampy , metodą prób i błędów ustawiłam aparat i zrobiłam zdjęcie , tylko że ty gdzie się kończy zdjęcie była już żarówka . prób z lampą niestety nei prześlę bo nieświadomie wykasowałam. Jak zrobię następne to odrazu dodam
aa.jpg | matinkaa | Fotosik.pl
Dzięki, bardziej przydałyby się zdjęcia pokazujące problem, a nie to, co chciałaś uzyskać nowym sprzętem, ale przyjmijmy, że to był test wstawiania linków który się udał :)
Zagoń do "pracy" jakiegoś domownika (lub pluszaka, wazonik, poduszkę - nieważne co, ważne, aby odległości były podobne jak przy zdjęciach które robiłaś), i pokaż kolejne ;)
1) bez żadnej lampy
2) tylko z lampą w aparacie ustawioną jako sterownik ale z wyłączonym błyskiem
3) tylko z lampą w aparacie ustawioną jako sterownik ale z wyłączonym błyskiem i dłonią 3-5cm przed tą lampą do odbicia światła w górę lub w bok
4) z lampą zdalną sterowaną z aparatu (przez wbudowaną)
5) z lampą zdalną sterowaną z aparatu (przez wbudowaną) i dłonią 3-5cm przed lampą wbudowaną do odbicia światła w górę lub w bok
Taki zestaw pozwoli na stwierdzenie
1) czy światło zastane ma jakiś wpływ na zdjęcie
2) na ile mocny jest wpływ lampy wbudowanej pracującej tylko jako sterownik
3) i czy da się go ograniczyć odbijając jej światło
4) jak wyglądała scena która Ci nie odpowiadała z powodu oświetlonego tła
5) i jaki wpływ na to miała lampa wbudowana
Temat coś przycichł, ale nigdzie autorka nie napisała czy w ustawieniach aparatu lampę przestawiła z TTLa na M.
Jeśli nie, to moim zdaniem może sobie kombinować do woli, bo w TTLu zawsze jest przedbłysk który wyzwala lampę Slave i w momencie kiedy ma nastąpić właściwy błysk to błyska już lampa wbudowana, zasłonięta ręką.
W postach przewijały się tylko propozycje jak ustawić lampę w menu aparatu a nie było info od autorki czy tak właśnie zrobiła.
PS: M na pokrętle to nie to samo M o którym była mowa. Jeśli nie może tego znaleźć w menu to niech spróbuje włączyć blokadę lustra podniesionego. Będą 2 błyski i oba powinny wyzwolić lampę Slave
pozdrawiam
adamm