Odp: Nowy patent Tamrona: 85mm F/1.8 VC
A ja uważam, że jakby porównać dwa fikcyjne szkła: Tamron 85 VC USD za powiedzmy 2000pln z Tamronem 85 USD nonVC za 1500pln, to większe grono zdecyduje się na tą drugą wersję, bo A. jest w cenie leciwego C85; B. nadal uważam, że jednak większa część ludzi w stałce tego typu gardzi VC/IS; C. Cena :)
To jest wyłącznie Twoja opinia, którą już tutaj wielokrotnie wyraziłeś. Myślę, że można już zakończyć, bo każdy zdążył ją poznać.
Jeśli by wyszedł dość mały 85/1.8 VC USD to chętnie bym zamienił go na Sigmę 85, która jest ciężka i już jej prawie nie używam. Chętnie zobaczyłbym też stałki 15/2.8 oraz 24/1.8 jako mniejsze i lżejsze od dostępnych na rynku zoomów UWA i 24/1.4.
Takie 15/2.8 to bym chętnie przytulił :-) 24/1.8 też by znalazło sporo nabywców - obecnie spośród systemowych szkieł C jest niewielki wybór - 28/1.8, starożynte 24/2.8 no i L-ka. Nowa Sigma 24 to też kawał kloca. Więc lekki, dobry optycznie obiektyw byłby fajną opcją.
Cóż, pewnie wkrótce przekonamy się, co tam Tamron smaży :-)
24 1.8 byłoby super rozwiązaniem, ale myślę, że jest to produkt, który mógłby zaszkodzić 24L, pytanie jak by się ceny rozkładały. Jeśli fikcyjny 24 1.8 miałby jakiś usm i był ostry od 1.8-2.0, to rynek na 24L mógłby się skurczyć. Co za tym idzie, myślę, że raczej nie prędko zobaczymy coś w tym stylu.
MC_ - przecież pisałem już wcześniej, że moja opinia jest MOJA. W jakim celu cały czas to podkreślasz, bo nie bardzo rozumiem
Cytat:
Zamieszczone przez
Demonos
Takie 15/2.8 to bym chętnie przytulił :-) 24/1.8 też by znalazło sporo nabywców - obecnie spośród systemowych szkieł C jest niewielki wybór - 28/1.8, starożynte 24/2.8 no i L-ka. Nowa Sigma 24 to też kawał kloca. Więc lekki, dobry optycznie obiektyw byłby fajną opcją.
Cóż, pewnie wkrótce przekonamy się, co tam Tamron smaży :-)
Coś słabe rozeznanie mamy w obiektywach Canona?;)
Jest jeszcze świetny nowy EF 24 2.8 IS.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Coś słabe rozeznanie mamy w obiektywach Canona?;)
Jest jeszcze świetny nowy EF 24 2.8 IS.
Aaaa, faktycznie - zupełnie go wyparłem :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Demonos
zupełnie go wyparłem :-)
Często tak bywa, a później są wielkie przeprosiny, ale obiektywy najczęściej wybaczają:D
W ilości soczewek wynika że to VC.
Co do patentów - to już 1,5 roku temu były patenty Canona 85/1.8IS, 100/2.0IS i 135/2.8IS - i do tej pory nic.
Patents: Canon 85mm f/1.8 IS, 100mm f/2 IS, 135 f/2.8 IS
Większa cena szkła z IS to jedno, dodatkowa prądożerność to drugie. Ale możliwość zastosowania dłuższych czasów przy gorszym świetle to już coś. Pozostaje jeszcze otwarta kwestia pracy w ogóle w kiepskich warunkach oświetleniowych oraz samej wydajności stabilizacji. Jeżeli miałbym wybierać, wolałbym jednak USD (zarówno w napędzie af jak i jako zamiennik waluty przy wypłacie w stosunku do złotówki 1:1:D )