W 5d3 się da, czyli tu jak zwykle chamsko krojone funkcje...
Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2
Wersja do druku
Czy ktoś z posiadaczy 6d, mógłby użyczyć jednego rawa na ISO 25600, z ciemnej sali, z tańców na weselu. Ważne, żeby zdjęcie było wykonane w bardzo ciemnych warunkach.
Z góry dziękuję.
Bardzo chętnie też bym skorzystał z rawa iso 6400 i 12800 z ciemnej sali do tego oświetlonej różnymi kolorowymi lampami takie jak ma kapela na weselu. Jeśli ktoś coś posiada prosił bm na priv wiadomość podam maila .
Mam marka III, kupiony ponad miesiąc temu. Nie chciałem kupować od importerów z hongkongu, ze względu na gwarancję. Nie mam problemu żeby szkło kupić w HK, ale puszkę wolę lokalnie, z lokalna gwarancją.
6D nie brałem pod uwagę, ze względu na gorszą ergonomię, brak joysticka (jednak się człowiek cholernie do tego przyzwyczaja, po starszych piątkach) i gorszy AF.
5D to najlepszą piątka jak do tej pory:)
Robiłem zdjęcia testowe na ISO 25600 w ciemnym miejscu i powiem tak - na normalnym rawie, jest troche szumu, porównywalnie do ISO 3200 w marku I, na mRAW jest lepiej, ale traci się detale, na sRAWie jeszcze lepiej ale widac jak plik został odszumiony. ]
Używałem ISO 16000 w ciemnym teatrze ze 135L na przesłonie 2 i szumy jak najbardziej pod kontrolą.
Jeśli ktoś sie zastanawia czy mark III lub 6D dużo szumią to powiem tak - w porównaniu do marka I i II to niebo a ziemia.
Po paru miesiącach strzelania 6D mogę śmiało powiedzieć, że to wspaniały sprzęt, do wszystkiego da się przyzwyczaić.
Robię 95% na środkowym i przekadrowuję, bo tak się od zawsze przyzwyczaiłem i jest mi szybciej niż bawić się w wybieranie punktu,
obojętnie czy to było na 5d2 z joystickiem, czy tutaj. Jedyna różnica pomiędzy 5d3, a 6d to 1000€, które się płaci za lepszy AF,
który wymagany jest w sporcie i przyrodzie. Przy czym naprawdę te 11 punktów w servo daje też radę, ale super nie jest.
Rawy, o które ktoś prosił...
5000.cr2
6400.cr2
8000.cr2
10000.cr2
Skoro już pisałem o servo to wrzucę jeszcze nocne rawy jak łapie AF.
2000 servo.cr2
2500 servo.cr2
3200 servo.cr2
6D+24-105 wychodzi taniej niz samo 5DmkIII body. Jesli chodzi o stosunek ceny do tego co się dostaje to 6D jest idealną puszką.
Bylem tydzien w Egipcie. 85/1.8 na pelnej dziurze i iso 100 nie sprawial najmniejszych problemow jesli chodzi o czas migawki i to w pelnym sloncu. Tak wiec kolegom teoretykom dziekuje za troske i pozdrawiam serdecznie.
To może pokażesz :) Bo ja ostatnio robiłem zdjęcia 35mm na 1.4 w niezbyt słoneczny dzień podczas spaceru po polskiej plaży i odrazu pomyślałem o waszych dyskusjach, bo co chwilę miałem 1/8000 :cool: Nie to żebym chciał się wciągnąć w tą dyskusję o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :D, poprostu jestem ciekawy.