Tylko że to akurat nie są MOJE wnioski ;)
Wersja do druku
Posiadacze 5dmkII kupują 7d raczej dla jego AF-a i ew. dla większej szybkości zdjęć seryjnych/ do zdjęć ptaków, samolotów, sportu, itp./, a nie dla jego "jakości obrazowania" :? Z obecnych na tym forum oboma tymi puszkami operuje np. koraf - moze zabierze głos w tej sprawie :?:.
No Ben początkowo też kupił w tym celu, ale wypróbował oba ( głównie fotografuje krajobrazy ) i sprzedał 5D, inni którzy maja oba też piszą że w 95% przypadków nie widzą różnicy poza DOF.
Ja niestety z własnego doświadczenia nie mogę nic powiedzieć.
Pytanie z innej beczki. warunki wymagają użyć iso powyżej 2000. Jak ustawiamy sprzęt by dostać jak najlepsze jakościowo pliki w 10mpix? Wyłączamy całkiem softowe odszumianie i ustawiamy Sraw 1? czy opatentowaliście już lepsze rozwiązania?
Mój wujek robi obecnie na 2x5dmkII jakiś czas temu bawił się moim 7d,tak mu przypadł do gustu że prawdopodobnie bedzie chciał go kupić i pozbedzie sie jednego 5d,bo w ten sposob stworzy dobrze uzupełniajacy się duet,a zlecenia ma różne różniste prowadząc agencje reklamową,ostatnio robił kalendarz o tematyce przyrodniczej dla jednej z firm,głównie zdjęcia robił 5dmkII +300mm 2.8 is z konwerterem 2x i niestety narzekał przy zdjeciach ptaków że af 5-tki nie wyrabia chwilami,już wtedy myslał o 1dmkIV ale to za duży wydatek więc 7d jest dobrą alternatywą
Przy TC x2 to się nie dziwię że nie wyrabiał ;)
eh.. ciagle te narzekania na AF...
5D II trafia naprawde celnie nawet w ciemnicach gdzie 40D mi sie nie wyrabia...
a sport można i kopatkem zrobić jak się umie, poniżej przykłady szybkich akcji i ... 5dII@2.8
Ja tak sobie przeglądałem galerię 5DmkII sprzed wyjścia 7D i wtedy o dziwo dało się robić i sport i ptaki i inne rzeczy 5D ale teraz już nie można dziwnym trafem ;)