Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
Bezpłatne wywoływarki rawów ktoś ma, sprawdzał, testował? Np. RawTherapee?
Sorry za off top!
Kiedy ostatnio sprawdzałem to posiadane przeze mnie RawTherapee i Darktable nie obsługiwały CR3 - z tego co wiem to wciąż tylko LR, C1 i FastRawViewer obsługują.
Z tego co jest mi wiadomym bezpłatna wywoływarki CR3 na chwilę obecną to tylko canonowski DPP a z płatnych to DxO PhotoLab 3 i Affinity Photo.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Używałem LR 5.7 i na pewno nie czyta RAWów CR3 z R-ki, musiałem konwertować pliki na Adobe DNG Conwerter. Trochę mnie to denerwowało i przesiadłem się na C1.
Po konwersji do dng i wgraniu profili można śmiało w LR 5.7 obrabiać. Czyli nie ma najgorzej!
RawTherapee w wersji 5.8 czyta canonowskie CR3!
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
RawTherapee w wersji 5.8 czyta canonowskie CR3!
CR3 teoretycznie obsługuje (chwalą się tym na stronie), ale rawów z R mi nie otwiera - świeżo pobrana v5.8.
Ściągnąłem przykładowy CR3 z Canona R i u mnie RawTherapee 5.8 otworzył go bez problemu i odczytał dane do korekcji obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Z tego co jest mi wiadomym bezpłatna wywoływarki CR3 na chwilę obecną to tylko canonowski DPP a z płatnych to DxO PhotoLab 3 i Affinity Photo.
Z tanio płatnych - promocja wiosenna na pewno CR3 otwiera też On1 wersja 2020.1
Czy jest ktoś, mający jakąś wiedzę w kwestii części do R? uszkodziłem sam nie wiem jak gumową górną część wizjera, lewy górny narożnik gumka mi pękła. Czy to jest wymienne tylko ta zewnętrzna część gumowa czy cały wizjer biedak Boże?
Pod spodem sa dwie śrubki, mam nadzieję, że odkręcając je da się zdjąć tą osłonkę i ją wymienić. Może ktoś ma jakieś rysunki, wiedzę, dostęp do cen? Czy wysyłka na Żytnią i kwota zwalająca z nóg mnie czeka?
R jest jest na tyle świeży ze ty pierwszy sprawdzasz organoleptycznie:idea:
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
Ściągnąłem przykładowy CR3 z Canona R i u mnie RawTherapee 5.8 otworzył go bez problemu i odczytał dane do korekcji obiektywu.
Znalazłem rozwiązanie problemu - musiałem sam dodać rozszerzenie do listy :) I działa jak należy.
Załącznik 4364