https://www.systembank.pl/adapter-na...8mm-p1695.html
Wersja do druku
Witam,
Zrobiłem video porównujące CPL B+W XS Pro nan z Marumi. dziwna sprawa ale najdroższy B+W to po prostu kawał krzywego szkła z jakąś powyginaną folią w środku. Czekam na wyjaśnienia z B+W. czy ktoś z was ma taki filtr i moze sprawdzić czy ten efekt się powtarza?
https://www.youtube.com/watch?v=TAGtbFzwZWg
Złom to raczej nie. Natomiast nie musiałeś sam robić testów, żeby potwierdzić to co wiadomo od dawna - ze marumi ma lepsze cpl od bewu.
Tylko po co piszesz o tym 2 razy. Zakladasz watek, brak odzewu to piszesz jeszcze raz w innym miejscu. W taki sposob robi sie balagan.
Marumi lepsze ale B+W to legenda - i chyba już tylko legenda. No ale żeby był AŻ TAK badziewny?? Może jakiś egzemplarz mi się trafił. Obejrzyjcie swoje filtry czy tak nie macie?
W ogóle to wymieniłem go w sklepie za dopłata ze slima, z którego wiecznie spada kapselek co grozi porysowaniem w torbie. Myślałem że będzie high end a tu nie dość że nie przeciętny ale jak najgorszy chińczyk. Proszę mi wybaczyć moją frustrację :)
z BW mam kilka UV-ek, nakrecane polowkowe i ND 106. zlego slowa nie powiem o jakosci, bo sa to bardzo solidnie wykonane filtry.
Marumi jest mechanicznie mniej wypasione, ale to sie tez przeklada na duzo lepsza cene.
optycznie nie mam do zadnych z tych filtrow zastrzezen.
właśnie odkryłem ze w moim bw lata szkiełko....
sam filtr jest grzechotka po nakręceniu na obiektyw szkło ma luz...o co kaman???
Mam taki sam filtr kalibru 77mm. Nie widzę takiej mnogości drobnych "rysek" ale widać tam wyraźnie w odbitym świetle nierówności, podwójne odbicia itp.
Ameryki nie odkryłeś, o tym mówi od dawna Schneider i powtarza multum innych:
"It is a known cosmetic side effect (artifact) of the high performance polarizing foils that Schneider/B+W uses in its True-Pols to produce a "ripple reflection" to the human eye when viewing high intensity reflected light that "bounces" off the actual polarizing foil. This is simply a "reflected artifact" and is not transmitted through the lens.
Wynika to z technologii tych folii - światło odbija się of warstwy folii, nie żadnego krzywego szkła.:lol: W świetle przechodzącym nic nie zobaczysz, ale jeśli chcesz mieć równiejsze odbicia, to zrezygnuj z CPL marki B+W. 8-)
Czy znacie może filtr polaryzacyjny B+W F-PRO? Nie mogę znaleźć żadnych informacji na jego temat a mam okazję kupić za ok 120zł więc cena atrakcyjna jak na tą markę. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Jeśli nie ma żadnej rysy, przecierki ,czy uszkodzenia kołnierza i prawidłowo pracuje ,to można brać śmiało.Marka -jedna z lepszych .
Tutaj fajnie pokazane, który filtr jakie kolorki daje i rzeczywiście Marumi bardzo dobry Test filtrow polaryzacyjnych
Muszę w tym tygodniu kupić filtr i padło na Marumi kołowy CPL tylko nie wiem czy DHG (droższy o 35zł) czy WPC?
Który polecacie?
W testach na optycznych DHG niby ma mniejsze bliki i dostał nagrodę 'dobry zakup' ale zdaje sobię sprawę jak takie nagrody mogą być przyznawane.
Warto dopłacić te kilka zł? Jest aż taka różnica?
Przeszukałem sporo różnych tematów na necie i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi :)
Będę wdzięczny za pomoc.
Cyba że ewentualnie polecacie coś innego w cenie 130-180zł na 67mm?
Mam DHG i jestem bardzo zadowolony. Teraz mam 77 mm, wcześniej miałem 67 mm ;)
DHG marumi
Kupiony, na pierwszy rzut wygląda i działa zacnie i to jeszcze bez podpinania do obiektywu.
Dzięki za odpowiedzi.
Szybkie pytanie - który wybrać?
1. MARUMI DHG UV 77 mm filtr, pierścień SLIM (5837712655) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (czy ten MARUMI FILTR POLARYZACYJNY CPL 77 mm FIT + SLIM (5833403448) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. poza byciem ''slim'' czyms sie jeszcze rozni od ''nieslim'' ?)
2. MARUMI SUPER DHG UV 77 mm filtr (5835402115) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
czy
3. Filtr HOYA UV Fusion Antistatic - 77mm (5471989025) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Daj sobie spokój z tanimi filtrami.Filtr kupujesz raz na dość długi czas.Po drugie - w końcu, jaki filtr chcesz kupić? UV czy polaryzacyjny?
Nie moglem juz edytowac posta jak zobaczylem ze zle linki poszly... Szukam polara ale chyba skonczy sie na
FILTR HOYA POLARYZACYJNY 77 MM CIR-PL SLIM (PHL) (5821322290) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Czy lepiej jednak rozejrzec sie za czyms innym?
jesli dobrze widze, to to jest podstawowa (zwana potocznie niebieska/fioletowa) seria Hoyi. to sie dobrze czysci i jest znosna optycznie, chociaz mankamentem jest podstawowe powlekanie - tylko 2 powloki, podczas gdy porzadne polary maja ich co najmniej 8. to moze oznaczac slabszy kontrast w niektorych scenach typu mocne swiatlo boczne albo zrodla swiatla w kadrze. jesli zamierzasz w takich warunkach duzo focic, to polecalbym poszukac czegos lepszego. tutaj ze wzgledu na paskudne czyszczenie odradzam wyzsze modele Hoyi (Pro1, HMC, SHMC...) a z Marumi zwykle DHG. mnie sie w praktyce znakomicie od lat sprawdzaja Marumi Super DHG, mam tez polara B+W MRC i to tez jest fajne, ale cena jest IMHO mordercza (za glupi kawalek szkielka badz co badz) i w pierwszej kolejnosci dobrze szukac uzywek...
w Twoim przypadku to jest 77mm wiec tanio nie bedzie. przy czym istotnym pytaniem jest jeszcze jaki to ma byc obiektyw. jesli telerurka to tu bym jednak szukal czegos w desen BW czy Heliopan bo tutaj jakosc szkla filtra ma bardzo istotne znaczenie (ostrosc, kontrast, bokeh(!)). w szerokim kacie poniekad wsiorawno pod tym wzgledem, wazne zeby filtr mial powlekanie i neutralne optycznie szklo (wiec lepiej nie jakieis "made in piwnica w people republik of chiny") ale nie ma najmniejszej koniecznosci rzucania sie na drogie B+W czy bron biosie Heliopany...
na upartego do szkiel pokroju 17-40 czy nawet 24-105 ta Hoya obleci, jesli nie chcesz wydawac wiecej na polara.
ostatnio na optycznych widziałem test polarów a.d.2015 jest z czego wybierać
Co to są za filtry polaryzacyjne Hoya Revo ? Słyszał co ktoś o tym ? Jaka to pułka jakościowa ?
W tej chwili polarek będzie dokręcony do 24-105... po prostu nie wyrobiłem finansowo z 16-35/4 (do którego będzie docelowo najczęściej stosowany ten polar) przed wyjazdem, do którego właśnie się szykuję.
znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item...cf77d00be2ff62
Polecane Marumi ok 50zł taniej, warto dokładać do B+W (może troszke zbije jego cene)?
za 250 PLN mozna go lyknac. mechanicznie to jest solidniejsze niz Marumi, te 50 PLN mozna dolozyc za lepsza trwalosc
A ja mam odmienne zdanie z całym szacunkiem do kolegi akustyka:)raczej większość z nas nie stać na drogie filtry.Ale kupuje się taki filtr nie dla tego żeby mieć coś założonego na obiektyw , ale dla uzyskania jak najlepszego efektu polaryzacji.A takie niestety dają
te z najwyższej półki, co przekłada się na cenę.Kupić raz a porządnie.Średnica 77 mm nie jest tylko na jeden obiektyw.Wykorzysta się taki filtr do nie jednego obiektywu, będąc zadowolony z jakości uzyskanych efektów.I tak samo jest z każdym filtrem czy to ochronnym na przednią soczewkę obiektywu, czy filtrem szarym, czy filtrami połówkowymi. Jakość musi kosztować.A wydając nieraz b duże sumy na aparat, potem obiektywy, nie należy oszczędzać na czymś co nakręca się na PRZÓD obiektywu.
ale na czym polega "lepszosc" efektu polaryzacji?
z punktu widzenia fizyki jest jeden efekt. moze byc go wiecej lub mniej. ale nie lepiej.
ja jestem w 1000% zadowolony z Marumi, ktorych uzywam od dobrych 8 lat...
a B+W to zawsze jest jakosc?
mam ich filtry polowkowe (nakrecane) i sa optycznie kiepskie, tzn. nie odrozniaja sie od prostokatnych polowek zywicznych (bo tez sa zywiczne) - do 100mm mozna zalozyc, powyzej trzeba sie liczyc ze strata jakosci.
mialem filtr szary BW 64x i pod wzgledem zafarbow byl niedopracowany. zamienilem na budzetowa Haide i zafarb jest mniejszy.
mam UV-ke B+W i nie widze roznicy w stosunku do Marumi.
podobnie polar.
jestem osobiscie zdania, ze jesli nie musze wydac 300 PLN za kawalek szybki, to ich nie wydam... jak mi kasa zostanie to pojdzie na paliwo i kime, to mi sie lepiej przeklada na dobre zdjecia...
Niestety jegomość ze zgierza... był nieubłagany i nie chciał urwać nawet złotówki więc olałem b+w i wziąłem
Filtr polaryzacyjny Marumi DHG Super Cir PL.D 77mm (5830374407) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Tu chociaż ugrałem darmowego kuriera.
Witam, czy ktoś z forumowiczów korzystał z filtra polaryzacyjnego Hoya Fusion Antistatic CIR-PL. Testy na serwisach fotograficznych to jedno ,a obiektywna opinia użytkowników to drugie dlatego pytam i uprzedzam komentarze.
Dzięki za odpowiedź.
Ja korzystałem, bardzo fajne kolory. Wcześniej używałem Marumi, Hoya Pro 1 i B+W. Fusiona mogę polecić z czystym sumieniem.
Ciężko mi odpowiedzieć na te pytania ponieważ nie robiłem testów porównawczych tych filtrów w jednakowych warunkach na tym samym obiektywie. Polary te przewinęły się w ciągu kilku lat, za każdym razem warunki, obiektyw i miejsca były inne więc mogę opisać swoje subiektywne wrażenia w dodatku lekko przytarte upływającym czasem, zmianą monitora, bardziej zaawansowaną obróbką itd. Generalnie na pierwszym miejscu postawiłbym B+W i Hoye Fusion. Z Hoyą fotografowałem ostatnio na Seszelach i ze zdjęć jestem naprawdę zadowolony. Polar się spisał, chmurki wyszły ekstra, woda tak samo, kolory boskie. Przykładowe zdjęcia tutaj i tutaj.
B+W, którego używałem wcześniej daje wg mnie ciut ciemniejszy granatowy odcień nieba, natomiast Fusion jest bardziej błękitny i przez co trochę skręca w stronę Marumi CPL Super DHG, który jest cieplejszy od Hoya Pro 1 - przykładowe zdjęcie z B+W ze Szkocji tutaj.
Moim zdaniem klasa polara powinna być dobrana do kosztów wypraw na jakich robisz zdjęcia i czasu jaki wkładasz w ich zrobienie. Jeśli jedziesz przykładowo do Szkocji, Norwegii czy na drugą półkulę robić zdjęcia, szukasz idealnego miejsca, czekasz na warunki przez kilka dni, płyniesz do niego o poranku i fotografujesz przez 3h - szkoda byłoby na obiektyw nałożyć filtr za 50zł.
Jeśli natomiast masz polar dajmy na to za 100 i więcej złotych to ja bym nie wymieniał. Ktoś wcześniej pisał,że 77mm załatwia temat mniejszych średnic - no nie do końca bo polara zwykle używa się w słońcu, a jak masz redukcję to w większości przypadków nie nakręcisz już osłony przeciwsłonecznej. No i jeszcze jedna kwestia przy UWA gradient nieba widoczny na szerokich kątach jest bardzo trudny do wyrównania przy obróbce i czasem lepiej jest użyć szarej połówki.
to jest to nieszczesne uproszczenie, ze "polar to filtr do przyciemniania nieba", ktore utarlo sie w powszechnej swiadomosci a niestety zdecydowanie nie jest prawidlowe. niebo sobie mozna latwo w postprocesie "sciemnic" jak ktos bardzo musi ;)
w krajobrazie polar to filtr owszem, rowniez do zwiekszania kontrastu miedzy niebem a chmurami - ale przede wszystkim do obnizania kontrastu powierzchni naziemnych, tych ponizej nieba. i ten efekt jest potrzebny rowniez przy szklach szerokokatnych. w takiej sytuacji nierowne przyciemnienie nieba jest po prostu uboczna ofiara filtracji.
ten efekt zmniejszenia kontrastu akurat nie jest do podrobienia przez filtry polowkowe i nie wolno myslec o nich jako alternatywie do polarow. to jest zupelnie inna para kaloszy
Hejka. Jestem zainteresowany używaniem polara na 12mm na aps. Wiadomo, że w takich okolicznościach na niebie polaryzacja nie pokrywa całego pola widzenia obiektywu. Robi się swoisty ząbek :).
Czy ktoś zauważył, aby jakiś polar sprawdzał się w tym lepiej?
A teraz poproszę kulturalnie wytlumaczyć co wspólnego ma kąt opadania psich uszu do polaryzacji....poważnie. Zamiast się wyzłaszczać może lepiej wytlumaczyć? Widziałem mnóstwo fotek z "uwa" z polarem i równym niebem. Wyszedłem z założenia, że nie mam szans wszystkiego wiedzieć więc może jest w tych fotach coś poza korekcją w obróbce. Rozumiesz skąd mój sceptycyzm? Nie pozjadałem wzystkich rozumów i przyjmuję do wiadomości, że mam się jeszcze czego uczyć. Jeśli nie masz cierpliwości odpisywać to po co na forum zaglądać? A teraz poproszę kuksańca za trolling.
może trochę sarkastycznie odpisał, ale to co najważniejsze jest w poście zawarte.
Fizyki nie oszukasz i tyle. Tak jak napisałeś, będzie z każdym filtrem polaryzacyjnym
Szukam filtra polaryzacyjnego o średnicy 95mm do tamrona 150-600G2. Ktoś może używa taki obiektyw i poleci coś dobrego ? Zastanawiam się nad Haidą lub IRIX
W 2020r. jaki niedrogi filtr CPL warto kupić? Będzie zapięty do 17-40L na wakacjach.
Są np. hoya za ok. 130 i marumi DHG za 190zł. Jest tez Haida pro II za 129zł. Jest sens w ogóle brać jakieś noname-y?
Miałem Marumi DHG i jest dobry. Optycznie niewiele można mu zarzucić. Mechanicznie nie zachwyca (szczególnie łatwością czyszczenia), ale da się przeżyć.
Obecnie używam Hoya HD i różnicę widać. Mechanicznie trochę lepszy, trochę łatwiej się czyści i ma dużo wyższą transmisję co sprawia, że używam go zauważalnie częściej :)
Jak polar do UWA to Hoya HD. Najłagodniej przyciemnia brzegi.
Dzięki.
B+W Käsemann. Moim (skromnym lub nie) zdaniem benchmark.