Słabo to widzę - monitory 4:3 mają 1280px po dłuższym boku i są wyższe lub niższe.
Wersja do druku
Słabo to widzę - monitory 4:3 mają 1280px po dłuższym boku i są wyższe lub niższe.
Oczywiście że się da.
Monitor EIZO FlexScan S2133-BK
Postawiony w pionie będzie pasował niemal idealnie.
21" 4:3 w pivocie jest wyższy nawet od 30-tki :D
Pasuje do 24-ki w normalnej pozycji, ale jakby nie o to było pytanie.
19-tka ma na dłuższym boku 38cm i o 80px za dużo - będzie trochę sterczeć
I cały misterny plan w ....
Dziękuję za błyskawiczne rozwianie moich mrzonek :)
Fakt-faktem możesz poszukać 21-ki ze szrotu i ustawić ją normalnie, krótszym bokiem do 24-ki - będzie mieć tą samą wysokość i rozdzielczość.
NEC 2190UXi, EIZO L997.
Z nowości będzie NEC P212, ale pewnie nie będzie tani ;)
Niestety po czasie stwierdzam ze moj 2243 za mały. A z aktualnych 27 w sensownych cenach co byście rekomendowali ? Musi byc kalibrowalny i profilowalny dobre odwzorowane (pokrycie aRGB) dobre nie znaczy perfekt :).
Dzięki, widzę że w "wycofanych" nie ma nic 27" w klasie semi-pro :( trzeba będzie coś nowego...
Mam pytanie odnośnie wyboru monitora, wybór padł na CS240 lub cs230, i pytanie czy warto dopłacać te 1000zł do cs240?. Zajmuje sie fotografią trochę drukuje w labach itp, nie miałem nigdy tak porządnego sprzętu nie wiem czy zobaczę różnicę miedzy nimi, może ktoś miał i może podzielić sie swoimi doświadczeniami. Z góry dzieki :D
Dzieki , ja wiem czym sie róznią itp, ale chodzi mi o praktyczne podejście. Ja fotograf, sprzedaje czasem zdjęcia , czasem drukuje na papierze, czasem tylko do netu, czy bedzie to dla mnie widoczne różnica ? czy Adobe vs sRGB bedzie w odbiorze az tak widoczne ?
Monitor szerokogamutowy lepiej pokazuje co zarejestrował aparat w RAW. Różnica w stosunku do wąskogamutowych jest wyraźnie widoczna.
AdobeRGB, czym się różni od sRGB? :: Alpha Corner - to tyle na temat RGB i sRGB. Wiadomo, że droższy cs240 jest lepszy. Potrzebujesz jednak własny kalibrator. W cs230 wystarczy jedna kalibracja, bo jest wbudowane urządzenie, które rególarnie sprawdza ustawienia i dokonuje korekty. Można też kalibrować "na oko" do używanej drukarki. Rok temu przesiadłem się ze zwykłego monitora z funkją foto na cs230. Dla mnie różnica kolosalna. W pełni zaspokaja moje potrzeby. Nie miałem możliwości bezpośredniego porównania obu monitorów. Nie mam powodów nie wierzyć Tom01, że różnica jest wyraźnie widoczna.
Dzieki wielkie za informacje :)
Też stałem przed tym dylematem, ale ja wybrałem cs240 i jestem bardzo zadowolony. Po przesiadce z 19 calowego samsunga to przepaść. Obszar roboczy w LR to bajka. A kolory piękne.
Witam
Przyszła kolej na mnie. Przeczytałem cały wątek tu i mva, mam teraz taki mętlik, że kompletnie nie wiem sam co bym chciał. Dajcie krótką poradę ten lub ten i tyle. Foto amatorsko myślę że wystarczy sRGB ale koniecznie 24cale lub 25. Budżet max 1800 i ni centa więcej. Na oku mam nowe :Dell U2515H, NEC EA244WMi, Philips 258B6QJEB/00. Ten ostatni to jakiś nowy chyba bo testów nie mogę znaleźć. Chyba że macie jakieś inne propozycje.
Jest jeszcze Eizo EV2455 i EV2436. Ja właśnie jestem prawie zdecydowany na 2455
Dodam że posiadam do tej pory Samsunga 971P 19cali który ma swietnie odwzorowanie kolorów sRGB i matryce PVA. I właśnie ze względu na matrycę IPS boje się trochę przejścia na współczesne monitory (w tym przypadku Eizo EV2455), bo poza tym to same plusy. Odkładam zmianę już z pół roku, bo dalej nie jestem przekonany czy warto.
To nie są monitory dedykowane do fotografii. Od tego jest seria ColorEdge
Również się nad nim zastanawiałem ale po przeczytaniu chyba wszystkich postów i testów doszedłem do wniosku, że różnice Eizo i nec są tak małe że nie warto dopłacać tych 300zł. I dlatego znowu zostałem z problemem w podjęciu decyzji. A jest jeszcze EV2436 który podobno jest taki sam jak 2455 tylko bez fajerwerków, a cena atrakcyjniejsza.
--- Kolejny post ---
tak jak pisałem wcześniej robię to tylko i wyłącznie amatorsko, wcześniej robiłem na zwykłym lapku i wystarczało na moje potrzeby. Także szukam czegoś w normalnych pieniądzach dla zwykłego zjadacza. Wystarczy jak szczegółowość i wielkość matrycy będą lepsze od mojego wysłużonego lenovo.
Nikt nie pisał że to są monitory dedykowane do fotografii. Szukam monitora uniwersalnego z możliwością amatorskiej obróbki z w miarę niezłym odwzorowaniem sRGB. Adobe RGB to nie mój target.
Poza tym w takim CS230, CS240 też jest matryca IPS i tu tkwią moje wątpliwości. Wolał bym chyba coś z PVA.
Przecież IPS jest lepsza do obróbki grafiki :shock:
Niewielkie wtrącenie z mojej strony do tego wątku zawodowców.
Nie mam wygórowanych wymagań, ale byłem zmuszony do szybkiego zakupu monitora, bo mój MAG przestał domaMAGać.
Kupiłem z demobilu za niewielki grosz DELL U2410. Muszę przyznać, że choć nie ceniłem nigdy tej marki, to jestem przyjemnie zaskoczony jakością.
Oczywiście moje wymagania są WYBITNIE amatorskie. Jak będzie mnie stać na EIZO/NEC, to chyba już będę szukał 27 cali.
Brałem go pod uwagę wcześniej ale odstraszali wszyscy podświetleniem monitora, jak to w rzeczywistości wygląda. Biurko w miarę dobrze oswietlone.
Muszę to na chłodno ogarnąć. Zakup przez neta zawsze można zwrócić jak coś nie wpadnie w gust. Jak wygląda sprawa zmiany i samego działania na nim trybu adobeRgb nie przeszkadza.
Ustawiłem i pewnie jakoś działa.
Zrobiłem test na stronie:
Black level - Lagom LCD test
Czarne widać od drugiego z lewej ledwo, a trzeci wyraźnie.
Nie będę się pastwił nad monitorem za 4,5 stówy i tak jest kilka razy lepszy od mojego "starocia".
Jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie: Czy matowa powłoka matrycy Eizo EV2455 jest inna czy taka sama jak w Eizo CS240 ?
To chyba dwie różne klasy sprzętu? Ciężki wybór.
Sam mam 2xP2414H i tez nie narzekam.
www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm
www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm - wczesniej wkleilem zly link.
Aha monitory nie mrugaja na minimalnej jasnosci :)
Prościej nie umie.
Brak słów.
Jak bym zapytał czy obudowy tych monitorów są pokryte takim samym plastikiem, to też byś mi napisał że nie ma co porównywać bo jeden to profil a drugi biurowy.
Powłoka jaka jest użyta nie świadczy od razu o sprzęcie profesjonalnym. Nec ma np. Satynowe, prawie lustrzane. Poszukaj w google [emoji6]
Tam sa inne matryce. Zadzwon do przedstawiciela Eizo i zapytaj. Czasem na tym forum pojawia sie ktos handlujacy monitorami. Nie wiem ilu forumowiczow posiada oby dwa monitory i moze stwierdzic ktora powloka jest bardziej matowa. Moze lepiej zapytac, czy tym tanszym da sie dobrze przygotowac zdjecie do druku, jak wyglada odwzorowanie barw, kalbracja, itp.
Nie mam więcej pytań ;-)
Może faktycznie taki teraz kupić po taniosci. A jak w przyszłości będzie brakować to zmienić. A na tym można przynajmiej poznać w jakimś stopniu zarządzanie kolorami.
Jak dla mnie amatora to wystarczy. Przeszedł ustawienia z White saturation - Lagom LCD test.
Widać szachownicę do 254 i to pewnie wystarczy.
Download Gamma Panel - MajorGeeks
Musiałem w Gamma Panel zmniejszyć na Jasność do -3 i Kontrast 0,97, a Gamma na 0,98. Pewnie fachowcy to obśmieją, ale...co mi tam.
Podobno, jak zmniejszam jasność, to powinienem podnieść Kontrast, ale wtedy wali po oczach jasnością i nie przechodzi testu z White saturation.
W takich ustawieniach test Black level - Lagom LCD test - czarny kwadracik zrobił się widoczny od nr 4 i White saturation jest jakoś tam nieźle.
Tylko w win7/64 plik gapa.ini wyedytować w Notatniku, zmienić ustawienia z domyślnych 100 na np. 97 zapisać jako .ini, wkleić tam gdzie program.
Pozostałe testy z lagom.nl jakoś tam przechodzi i zakup za 4,5 stówy dla amatora myślę, że jest wystarczający.
Zrobiłem update swojego wpisu o monitorach do obróbki zdjęć: Jaki monitor dla fotografa, do obróbki zdjęć?
Lista monitorów została zaktualizowana, doszło więcej info o UHD, o tym dlaczego monitory Apple się nie nadają do zdjęć itd.
Ok wszystko rozumiem. Podpowiedzcie jeszcze tylko w czym ten eizo ev2455 jest aż tak lepszy od tego nec244wmi, że warto dopłacić te 300 zł.
Nie migocze przy słabym podświetleniu. Poza tym jest dość mocno matowa powłoka ekranu. W nec-u podobno bardzo satynowa (nie widziałem). Lubie powłoki matowe wchodzące w satyne, ale ta z EV2455 jakoś nie jestem przekonany do końca (warto by było zobaczyć na żywo).