Wam też w najnowszym LR fiksuje cropowanie ? Załąpuje dopiero za drugim razem. Z suwakami też jakby coś jest nie do końca teges...
Wersja do druku
Wam też w najnowszym LR fiksuje cropowanie ? Załąpuje dopiero za drugim razem. Z suwakami też jakby coś jest nie do końca teges...
Jednak to nie była wina LR, po prostu zbiegło się w czasie po samoistnym zainstalowaniu przez Windows 10 jakichś programów od Microsoftu. Większość usunąłem i problem zniknął.
Pojawił się nowy LR 6.6. Znacznie przyspieszyło generowanie podglądu :) Jest też nowa opcja - korekcja perspektywy. Fajne :)
Nowa korekta wad obiektywu w ACR i LR jest świetna. Dawno nie dali tak przydatnej rzeczy.
pytanie z innej beczki . Gdzie najlepiej kupic LR ? pewne źródło polska wersja językowa....
Z pamiętnika użytkownika:
Mając dotąd LR 5.7 zakupiłem sobie roczny pakiet CC dla foto... Panel CC od razu zmienił przycisk przy Lightroomie z ZAINSTALUJ na UAKTUALNIJ, zanim jednak kliknąłem, wszedłem w ustawienia i pozostawiłem odznaczoną opcję usuwania poprzedniej wersji, bo przecież nigdy nic nie wiadomo, pamiętajcie o tym!
Ale program migrował bez żadnych problemów, presety, układ folderów, itd. - wszystko pozostało bez zmian jak w piątce!
#niemaźletodobrze
Program do cyfrowej obróbki zdjęć | Wersja próbna Adobe Photoshop Lightroom CC - link po lewo, tam gdzie jest cena 134,07 € albo ADOBE - dla firm - Lightroom :: Sklep Graficzne.pl
Lightroom jest tylko w języku angielskim, spolszczenie jest nieoficjalne:
http://www.roberturbanski.pl/lightroom-po-polsku/
Spolszczenie działa tylko do wersji 6 z nią włącznie, nie działa po aktualizacjach do wyższych wersji (aktualna to 6.6). Nie mam pojęcia w jakiej wersji sprzedaje bezpośrednio Adobe, czy w gołej 6 czy już w najnowszej 6.6.
w zasadzie nie wiem czy sie nie osmiesze ale....
kupilem jakis czas temu lr 6 na komputer stacjonarny (osx), obcenie dokupilem sobie laptopa, rowniez osx. czy moge uzywac lr na dwoch komputerach?
Tak możesz
Kolega pyta czy może używać na dwóch komputerach, tego licencja nie zabrania. Trochę ciężko pracować jednocześnie na dwóch komputerach ;-)
Jednej osobie może i ciężko... ale np. byli tacy co kombinowali kupić jedną lic. na dwóch.
Dzień dobry,
mam LR 5.7 i Win 7 Home i musiałem przeinstalować system. Po podłączeniu aparatu (Canon 50D) przez kabel USB do kompa, LR nie importuje plików RAW z aparatu tak jakby ich nie widział. Pliki jpg importuje z aparatu normalnie. Kiedy plik RAW z aparatu przegram na HDD lub dysk zew. to LR je "widzi" i importuje.
Mam wrażenie, że podczas reinstalacji czegoś nie odklikałem albo odklikałem za dużo. Przed reinstalką dało się zaimportować pliki RAW bezpośrednio z aparatu i skopiować je na dysk. Czy ktoś może pomóc?
Dziękuje
Cześć ,
smart collections czy ktoś jest w stanie mi pomóc , niechcący stworzyłem kolekcję, które powodują zapętlenie i tym samym nie jestem w stanie pracować w LR, nie ma też szans (prawo klik ) by usunąć stworzone kolekcję. Ktoś coś ? bo mnie za chwilę coś trafi. Zmieniłem główny katalog licząc że nie znajdując zdjęć pozwoli na wykasowanie tych że. Zakładam że reinstall LR nie pomoże gdyż smart collections zapisane są w katalogu i zapamiętywane (sprawdzalem otwierajac zawartość pod LR6 tam też nie mogłem tego usunąć...
Proszę o jakieś hinty...
No streliłem sobie w stope i to konkretnie , 1 z nich leci po wszystkich katalogach :) i szuka konkretnych nazw plików
Jako ze dlugo trwalo zrobilem nastepne juz w miare poprawne ale (i tu wychodzi moj brak cierpliwosci) za dlugo trwalo (bo pierwsze jeszce bylo w tle )
zrobilem nastepne myslac ze ma gdzies blad , no i tak zbudowałem sobie 4 takie zapytania :D
Hej jak wgrać profile DCP pobrane z internetu do Lightrooma, żadna rada widziana na forum niestety nie pomogła :) Win 7
Z góry dzięki za odpowiedź,
Witam.
Mam mały problem. Kupiłem szkło Canona 16-35 f4 IS USM i jak zaimportuję do LR zdjęcia zrobione tym szkłem i 7D to mi rozpoznaje korekcje obiektywu. Jak zaimportuję zdjęcia zrobione tym obiektywem i 5D mark II to nie rozpoznaje mi obiektywu. Nie mogę również wybrać go z listy obiektywów(mam tylko kilkanaście pozycji-np. Canona 17-40). Przy zdjęciach zrobionych 7D mogę go normalnie wybrać z listy. LR w wersji 5.9
Jakieś pomysły co mogę zrobić aby rozpoznawał właściwy obiektyw?
sprawdź czy napewno importujesz RAWy. Kiedyś przez przypadek przestawiłem w aparacie na jpg i podczas importowania z karty nie zerknąłem jaki rodzaj pliku wgrywam do lightrooma.
Pobierz ze strony Adobe Lens Profile Downloader: https://helpx.adobe.com/photoshop/di...sourceshttp:// i zainstaluj odpowiedni profil do Twojego aparatu.
@feciu dzięki za pomoc. Coś musiałem przestawić i poszły jpg. Na szczęście to były tylko testy. Dzięki za wskazówkę.
Wysłano przy użyciu Tapatalka
Witam
Czy można w jakiś sposób sprawdzić w LR jakiej używam najczęściej ogniskowej lub przysłony?
w trybie library wybierz katalog i w prawym dolnym roku wlacz filtr camera info. nastepnie przelacz widok z pojedynczego zdjecia na podglad wielu (to ten gdzie zdjecia pokazuja sie w kolejnych rzedach od gory do dolu). na gorze pojawi ci sie jakby filtr z informacja o tym jakimi aparatami zdjecia z wybranego katalogu byly robione, jakie ogniskowe, obiektywy, czasy itd.
Czy używacie opcji "tethered capture" po wifi z canonen 6D/80D? Ostatnio próbowałem i masakra, w drugim pokoju za ścianą wogóle nie łapie, a jak jestem przy kompie to jedno zdjęcie pełny raw zgrywa się 13 sekund. Zastanawiam się czy to normalna prędkość czy mam coś nie tak z routerem?
Kasacja
Jak już wspomniano - można. Najprościej w module Library w widoku Grid na górnym pasku klikasz na Metadata. Standardowo jest tam kilka paneli (Datę, Lens itp) Najeżdżając na belkę panelu z prawej strony możesz dodać/usunąć panel. Ustawiasz odpowiednią informację metadanych z listy (po kliknięciu na belkę panelu) np. Focal length, ale panele "działają" od lewej do prawej. Pierwszy po lewej determinuje kolejny po prawej, a ten z kolei następny itd. Jeśli pierwszy to Date wybierasz rok np. 2015. W kolejnym po prawej ustawiasz focal length i masz wszystkie ogniskowa w 2015r. Jeśli w kolejnym ustawisz Lens to będziesz miał po kolei rok, ogniskowa w danym roku, szkła których używałeś. Klikając na konkretną ogniskową program przefiltruje dane i będziesz miał szkła którymi robiłeś zdjęcia na danej ogniskowej... Kombinacji jest multum...
Wielkie dzięki koledzy(Goranick,leon28 i marfot),właśnie o to mi chodziło ;)
Dane te okazują się bardzo pomocne np. przy zakupie szkła,widać wszystko jak na dłoni.
Sam wybierasz gdzie LR zapisuje zdjęcia. To raczej taka podstawowa obsługa.
Witam
Czy ktoś aktualizował Lightroom 6 do wersji 6.8?
Mam zakupioną wersję 6.0 BOX
U mnie dopiero za k4 razem chyba się udało, bo wcześniej wywalał jakiś błąd.
Z miesiąc temu aktualizowałem, bez problemu.
Lightroom widzi że jest aktualizacja pobiera ja i instaluje.
Po instalacji nie można uruchomić programu brakuje jednego dll-a. Dokładnie api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll
Mam zainstalowanego WIN 8.1 a na niego nie ma sp1.
U mnie wystąpił ten błąd bo nie miałem SP1 na W7 stąd mój wpis.
W każdym razie myślę, że powinna pomóc instalacja wymaganej aktualizacji np:
https://helpx.adobe.com/pl/creative-...on_launch.html
Dziękuję bardzo. Musiałem samemu zainstalować biblioteki C++ bez udziału Windows Update.
To poniekąd pytanie dotyczące LR wiec piszę tutaj - czy da się subskrypcję Adobe Photography (tzn PS+LR za ~50zł) wykupić na 1 miesiąc, czy trzeba się zdecydować na płacenie przez rok?
Ta cena jest za subskrypcję roczną. Plany miesięczne też z tego co kojarzę są dostępne (dla pojedynczych aplikacji), ale za odpowiednio wyższą stawkę. Można niby przedłużyć sobie demo anulując subskrypcję przed upływem miesiąca (bodaj), ale to jest cebula godna Jarka Kuźniara.
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Jak bym chciał przycebulić to bym spiracił :D Dzięki wielkie za odpowiedź :)
Czy idzie w lightroomie wyeksportować plik jpg do dwóch folderów na raz ? Tzn. np oryginał do folderu A i jednocześnie kopia do folderu B w innej lokalizacji.
Witam wszystkich,
mam na imię Adrian i mam pytanie odnośnie Lightrooma. Czy jest jakaś możliwość zamiany bocznych paneli w sekcji develop, tak aby histogram, ekspozycja itd znalazły się po lewej stronie, natomiast to co jest po lewej przenieść na prawą? W PS można wszystko przenosić bez problemu, a tutaj jakby wszystko jest nie do ruszenia. Bardzo proszę, jeśli Lightroom skrywa gdzieś taką opcję o jej wskazanie.