szykuje się fotografia nocą :)
http://www.mtl.lodz.pl/web/index/getpage/page/2989
i jeszcze jedno 30 marca przygoda z fotografią
http://www.mtl.lodz.pl/web/index/getpage/page/2959
Wersja do druku
szykuje się fotografia nocą :)
http://www.mtl.lodz.pl/web/index/getpage/page/2989
i jeszcze jedno 30 marca przygoda z fotografią
http://www.mtl.lodz.pl/web/index/getpage/page/2959
Tak, zachodnie rubieze Kansas :) żabiczki miało być :)
juz dawno mnie tu nie było ,ale widze ze zaczeło się coś dziać :-) , szkoda ze wczesniej nie zajrzałem bo wybrał bym się na ten Lublinek ,i kurde koncert Vadera przegapiłem , wszyscy wszystko wiedzą tylko nie ja :-(
Fashion Week niebawem, ciekawe czy wielu forumowiczów zabiera swoje elki :)
mnie tam nie wpuszczają , tak ze nie bedzie mojego killerkita na tej imprezie :-D
Jarek nadal to jest bardzo ciekawe :)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pozdr.
pokazy pokazami - ja tam lubię afterparty 8-) - choć przyznaję że w niedzielę jestem już zmęczony ...ale nic - trzeba dotrwać bo w niedzielę K Mag :mrgreen:
tak sobie myślę ze moze by jakieś spotkanie zrobić na zakończenie sezonu studyjnego ,fotograficzne oczywiście :-) bo sie grupa rozintegruje do końca ,no i przy okazji pomacał nowego 1D i 5D ,bo juz pewnie ktoś ma z Was :-)
Dawajcie 8-10 osób i można działać :D
moze by wreszcie jakies aktowe zdjcia zrobić , myśle ze spoko by sie modelke znalazło ,pewnie że wyszło by wiecej niz 40zł na głowe, ale jak by miało być z 60-70zł to tez do przezycia chyba w takiej sytuacji . :-)
WItam Panie i Panów
Nowy na forum - okolice Łodzi
chciałbym się wybrac na lotnisko jakie szkła polecacie
na pełną klatkę
70-200 to dość uniwersalne szkło na lotnisko. Jeśli chcesz fotografować samoloty na płycie to będziesz musiał to robić przez oczka w siatce więc średnica obiektywu nie za duża. Tutaj masz dużo zdjęć zrobionych przez łódzkich spotterów http://lotnictwo.net.pl/5-poszczegol...jecia_i_filmy/
Popatrz w exify to zobaczysz czym je robią.
dziekuje za info
wezme 70-200/4 oraz 24-70/2.8 moze uda sie podejsc bliżej jakos gdzies :)
Jak wiesz gdzie jest górka dla spoterów to się tam koniecznie wybierz. Ja tam pstrykam 135 siadające benki i to w zupełności starcza pod ff. Czasami jak chcę coś fajnego, staję w osi pasa przy płocie i walę 20-tką Niestety czasami nie mieści się w kadrze :lol:
a gdzie jest ta górka
Jedziesz/idziesz do końca ulicy Dennej i po lewej stronie jest górka. Za górką jest muzeum lotnictwa. Z tej górki obserwujesz lądowania jak i starty o ile w użyciu jest pas 25 (wiatr zachodni) Przy wietrze wschodnim kiedy w użyciu jest pas 07 należy udać się na drugi koniec lotniska i tam też jest górka ale widoczność dużo gorsza i widać w zasadzie tylko podejścia do lądowania. Są jeszcze ciekawe miejsca wzdłuż pasa ale informacji o nich szukaj na lotnictwo.net.pl
dziekuje
a praktycznie skad wiemy na jaka gorke isc najpier bo bedzie tam leciało
dmuchac w palce :)
MS
no ogólnie zasada jest taka - jeśli interesujesz się lotnictwem to powinieneś wiedzieć, że samoloty lądują i startują pod wiatr. Jako że w Polsce występuje przewaga wiatrów zachodnich to lądowania oglądasz od strony Dennej.
W zasadzie na pasie 25 ląduje większość maszyn (przedział wiatru od S do N). Mieszkam akurat dokładnie pod ścieżką podchodzenia na Dąbrowie, więc rozkład lotów znam na pamięć - super widok parę razy dziennie :D
Starty są mało ciekawe, bo zazwyczaj jak odrywa się od pasa idzie ostro w górę i odchodzi na skrzydło
Najlepsza opcja żeby wiedzieć co się dzieje na lotnisku to zakupić skaner częstotliwości i nasłuchiwać wieżę na 124,225MHz. Tak jak Arek napisał zdecydowana większość operacji wykonywana jest na pasie 25 czyli samolot startując czy lądując leci kursem 250 (niedokładnie ale przyjmijmy uproszczenie) na zachód czyli pod wiatr wiejący z zachodu. Małe samoloty często robią kręgi nadlotniskowe czyli start, nawrót o 180st. podejście do lądowania, przyziemienie, poderwanie maszyny i tak w kółko. Jest wtedy co focić. Rozkład lotów dużych maszyn jest na stronie lotniska lotnisko.lodz.pl.
Z tego co wiem nasłuch nie jest nielegalny jeśli szczegóły nasłuchu zachowasz dla siebie.
analogforever jak będziesz coś wiedział w temacie i chętni się znajdą to smaruj :)
Co prawda nie z Łodzi, ale daleko nie mam więc wybrałbym się jak termin podpasuje.
widzisz jacy chętni na cycki , o samolatach zaczelki od razu gadać :-)
ja chętnie dołączę choć dopiero startuję w fotografii
Ale dołączysz do cycków czy do samolotów ? :)
do pierwszej opcji ;-)
Jak się zbieże kilka Osób chętnie dołączę.
za rok może uda się wam spotkać :)
To może być rzeczywiście awykonalne :). Może chociaż dwie, trzy Osoby aby pochodzić po starych zakamarkach Łodzi (będzie raźniej i bezpieczniej:)) i trochę popstrykać ?
Witam,
potrzebuję zrobić fotoksiążkę... jest w łodzi jakiś ciekawy punkt gdzie można coś takiego zrobić ? Czy zostaje tylko wysyłka ?
Chętnie wybiorę się na plener zakamarkowy po Łodzi. Może pod koniec czerwca?
Pozdrawiam
Reflektuję poza 21 i 22 czerwca
na przełomie czerwca lipca bede robił aktowe zdjecia , mam w miare umówione 3-4 modelki ,moze ktoraś by sie zgodziła zapozować wiekszej grupie , jak jestescie zainteresowani i chętni połozyć jakiś grosz na składke to mysle ze takie spotkanie było by mocno realne.
zależy jaki grosz i jaki termin by to był, ale generalnie byłbym zainteresowany
jak tam zawsze jestem chętny na takie foty :)
jak będziecie wiedzieć po ile składka i jakie dzień wchodzi w grę to dajcie znać... chętnie wpadnę na taką sesję :)
nie mam pojęcia tez jaki grosz, zalezy ilu się chętnych zbierze, ale szacuje po jakieś 40-50zł stawki , studio odejdzie , ewentualnie wizaż jeszcze dojdzie , no bo raczej akt jak dla mnie to plener , jeszcze nie rozmawiałem z żadną na ten temat , jak sie któraś zgodzi i okresli finansowo to bedziemy wiedziec więcej na temat składki
Byc moze wszedlbym w to ale wszystko zalezy od modelki i miejsca.
Cenna informacja, dzięki. A jak cenowo?
Pisane z tel, sorki za literówki
Mogę podać ceny jakie ma dla kooperantów, nie wiem jak dla osób "z ulicy" liczy.
Książka (30x30) na 10 rozkładówek, okładka z ekoskóry (nie tylko, jest wybór) z ładnym tłoczeniem na portrze, płaciłem ostatnio 245,-
Za każdą następną rozkładówkę(30x60-w przyp. książki 30x30) jest chyba 15-18zł. Całkiem dobre ceny (jak dla mnie) ma na książki 20x30 i klienci chętnie biorą. Ma też małe książeczki z okładką zdjęciową (oczywiście sztywne) 15x21 i chyba za to jest 49zł.
Jak ktoś ma studio lub w jakiś sposób zawodowo zajmuje się foceniem, może się dogadać na ceny kooperacyjne.
Jestem na "tak", niech tylko się zbierze kilka osób.
jak na razie troszkę mało chętnych
może jakiś plener? pogoda dopisuje i to bardzo ;)