Nie chce kopac w watku bo tydzien spedze na tym...
Czy ktos robil odbitki powiedzmy 20x30 , z uzyciem iso3200-6400 i jakie efekty ? ostatecznie tak wysokie iso jest uzyteczne ?
Wersja do druku
Nie chce kopac w watku bo tydzien spedze na tym...
Czy ktos robil odbitki powiedzmy 20x30 , z uzyciem iso3200-6400 i jakie efekty ? ostatecznie tak wysokie iso jest uzyteczne ?
To jakos koszmarnie malo, skoro skala mozliwosci wydruku konczy sie na max 1600. W takim razie 3200 w nowej 5-tce jest nieuzywalne skoro przy takim wydruku, klient juz moze zabic.
Sam nie robilem jeszcze wydrukow wiec zdaje sie na opinie innych.
Az tak leci islosc detali na 3200-6400 ?
jak dla mnie max do 3200 ,przy 6400 za bardzo wyłażą kolorowe plamy ,a ślubne najlepiej do 1600
Ok to mnie utwierdza ze pakowanie sie w nowa piatke jednak nie ma poki co sensu , dzieki
Jak Jarek napisal :"...Wszystko zależy od własnego poziomu akceptacji.", wiec nie panikujcie!
Przy jednych zdjeciach gdzie ilosc detali nie gra wiekszej roli, to napewno moze i byc wieksze ISO. Wszystko dla ludzi. A jaka planujemy zrobic odbitke docelowa aby klient nie zabil wzrokiem, to juz trzeba samemu wypracowac.
[QUOTE=c3po;603826]
Ale wracając do matówki - moja jest z klinem, mikrorastrem i liniami 5x4. Też jest ciemniejsza od standardowej ale ostrzenie manualne na takiej matówce to sama przyjemność. Jedyna wada to cena za matówkę 255.96$ (po tamtym kursie 832zł) + vat w UC - coś około 120 czy 140 zł (nie mam tu kwitów i nie mam pojęcia jak oni to policzyli - a liczyli od 216 dolarów). Czyli jest to wydatek ok 1000 zł.
W porównaniu do Eg-s (do mk2), która jak sądzę powinna kosztować podobnie jak Ee-s - czyli ok 150 zł to horrendalnie drogo.
QUOTE]
Napisz jaka to matowka. Ja kupilem Eg-s do mark II i jest latwiej ustawic ostrosc, poza tym lepiej widac rozklad GO. Zanim kupilem Eg-s myslalem nad Katzeye, ale nie znalazlem w ofercie wersji do 5D II.
jarek
Ja pracuję w Warszawie. Tutaj klienci często zapraszają fotografów na wspólne spotkania i porównania, a ja lubię wychodzić z podpisaną umową. Niestety gdy się kładzie zdjęcie obok zdjęcia, to różnice zawsze widać.
Co oczywiście nie znaczy, że nie da się zrobić 15x21@6400, tylko po co?
Kiedyś radziłem sobie mając do wyboru Realę i NPH. Teraz i tak jesteśmy rozpieszczani aż miło.
w starej piatce bardzo wiele odbitek robilem w 20x30 cm z iso 1600 (czesto pchanych na pol ev) i po odszumieniu byly wysmienite. Nie robilem jeszcze co prawda odbitek z 5dmk2 ale sadze, ze z iso 6400 odszumionego i zresizowanego do 6mpix spokojnie powinno wyjsc b. dobre 20x30.
No przecież powyżej pisałem jaka - Brightscreen z klinem, mikrorastrem i croplines 5x4. (http://www.brightscreenstore.com/store/)
@Jerry_R - mnie też mieli obciążyć 216$ a obciążyli 255,96. Chyba coś im się nie kalkuluje ten transport do Polski. :-)
Styles:
http://brightscreen.com/styles2.html
Crop Lines:
http://brightscreen.com/croplines2.html
dzisiaj dotarł do mnie w końcu grip. Polecam niezdecydowanym, z wad to masa, reszta zalety, dobrze wykonany, znacznie poprawiła sie ergonomia, zwłaszcza z cięższymi szkłami, jak podejrzewałem dloń wywiera nacisk w większości na grip, więc ta pieprzona klapka od karty już tak nie skrzypi. Dobry spust w gripie - w BG-E4 do starej 5-ki miałem strasznie czuły - tu jest OK, jak w body. żeby nie było za różowo (jak to w Canonie za co go kochamy) wyswietla mi brak komunikacji z akumulatorem, ale może czegoś nie doczytałem (raczej - bo nie czytam instrukcji), mimo to aparat chodzi bezproblemowo, jedynie w menu w zakladce akumulator jest taki komunikat.
Prosiłbym o jednoznaczną opinię posiadacza MARKII i lampy np. 580EX na temat wspomagania AF. Czy wspomaganie przez lampę zmienia diametralnie sytuację, jeśli chodzi o pracę AF w słabych warunkach oświetleniowych?
Dzięki za szybką odpowiedź. Oczywiście mówimy także o bocznych punktach?
a to musialbym sprawdzic... rzadko uzywam (:
a czy czasem najbardziej skrajne punkty nie wychodza poza obszar swiecenia pomocniczego lampy ? Nie chce mi sie zakladac 430tki ale tez zawsze strzelalem srodkowym
W 40d dobrze to działało na bocznych a punkty są chyba szerzej na matówce niż w 5d - będzie okej.
U mnie w calkowitych ciemnosciach na zewnatrz - poza miastem a wiec brak latarni 580 z nowa piatka doskonale dawala rade - takze powyzej 5 metrow. Dokladnie ile - nie wiem, nie liczylem, ale stalem dosc daleko, bo koles w nocy probowal po ciemaku rabac drewno.
tak samo - sprawdzilem - w calkowitych ciemnosciach lewy skrajny punkt lapie tyle, ze odrobine dluzej niz centralny ale to normalne.
Oj, stara piątka nadal lśni. Kolorystyka zdjęć zupełnie inna, żywsza. No i słabszy filtra AA, coś pięknego.
a czy wspomaganie lampy nie pomaga bocznym tylko w pewnym zakresie ogniskowych? na jakich ogniskowych sprawdzaliscie?
Jako, że przebywam od paru dni u Helwetów, to przechodząc koło sklepów z elektroniką zerkam na wystawy foto:) W Zurychu i Bernie w malutkich sklepikach 5DM2 jest od ręki. Tylko ta cena - 4000 CHF... Do tego 24-105L za 2000 CHF. Trochę lipa...:)
nowy test
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5Dmarkii/
Ciekawe co tym razem koledzy wynajdą :twisted:
ufff, myślałem, że po apatycznych.pl będę musiał sprzedać sprzęt, ale jednak nie :-D
żart?
dobre ;)Cytat:
most importantly it also has face detect AF, which we're confident will be perhaps the most frequently used feature on this camera
Słowem Ken Rockwell ma rację, dobry moment na zakup sprzętu to jak jest nowy...a nie stary, albo po recenzjach ;)Cytat:
5D Mark II would never be mistaken as a camera aimed at sports or action photographers (thanks to its rather pedestrian AF performance and overall shooting performance)
Uff, 40 stron, to się dpreview rozpisało.
Jeden wniosek, trzeba zmienić Sandiski III na Lexary Pro :(.
Natomiast mogliby w sofcie dwa minusy poprawić, bo faktycznie czasami by się zdały:
# No mass storage device USB mode
# No selectable lower and upper limit for auto ISO
Specjalnie wożę ze sobą czytnik CF, a auto ISO jakoś nie mam ochoty używać, choćby dlatego, że ISO 3200 już jest znacząco słabsze od ISO 1600.
AUTO ISO z limitami to by sie przydalo, ale w trybie M...
W kazdym trybie byloby milo. Nikon d80 ma. aparat 6x drozszy nie(ds3 zreszta tez nie). ot canon.
Ciekawe kiedy zaczniemy mieć żal do Canona, że jego aparaty nie chodzą same na interesujące nas imprezy i nie robią na nich najlepszych fot na świecie?
Myślę, że jest to całkiem niedaleka przyszłość :mrgreen:.
ale to jest powiększenie 25%, 50%, 100%?
gora i dol 200%...
To nie obraź się ale delikatnie mówiąc przesadzasz, ideał to może nie jest ale wątpię by ktoś to uznał za wadę kwalifikującą do wymiany, co najwyżej pomapują piksele i tyle tego będzie... ;)
mowisz powaznie czy jaja sobie robisz ?? ;) bez powiekszania tez widac :D
no i czas to nie jest jakies hc naswietlanie 30s-3 min tylko marne 3 s zreszta przy 1/50 tez je widac tylko troszke mniej.
a tu 50% powiekszenia :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8423aadaf.html
Z drugiej strony skoro Ci to przeszkadza (to Twoje narzędzie pracy wiec Twoja opinia czy samopoczucie jest najważniejsze :p) to wyślij do serwisu, a nóż technik będzie miał dobry dzień i wymieni;)
Miałem problem z Hotpixelami - jeden się pokazał po kilku dniach strasznie upierdliwy - ale znalazłem rozwiązanie - u mnie zadziałało więc może i u Ciebie problem zniknie.
1. Odepnij obiektyw i załóż zaslepkę na body.
2. Z menu wybierz: Czyść matrycę ręcznie.
3. Pozostaw podniesione lustro z pokrywką na 30-60 sekund.
4. Wyłącz aparat bezpośrednio przełacznikiem lub wyciągając baterie (nie opuszczaj lustra). Włącz aparat i sprawdź efekt.
Metoda działa na hot pixele tylko w trybie foto. Przy wideo będzie je widać - choć spotkałem się z opiniami że i na wideo wyplamkował sobie soft te pixelki.
Pozdrawiam
Łukasz
HurricanE :
ta metode sprawdzilem ,nic nie pomaga :) ale dziekuje
Max_im:
Niestety foty ktore wykonalem i musialem wyrzucic poszly sie *%&^( poniewaz wlasnie je wyrzucilem.Zostaly tylko onanistyczne testy dekielkow w rawach ;) Zreszta nie mialem zbytnio szansy duzo pofocic bo puszke mialem doslownie 4 h, te pixele zauwazylem wlasnie po raz pierwszy na normalnej fotce na lcd aparatu.
Foty wrzucilem raczej jako ciekawostke pokazujaca co nas moze spotkac przy zakupie tego sprzetu.
Dodam jeszcze ,ze jak do tej pory sprawdzilem jeszcze 2x40D i 2x5dmk2 i przy tych samych parametrach mozna znalesc moze na upartego 2-3 kropki (to nie bylby zaden problem)
Niestety tu mam ich tysiace :P