-
Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
Chce usilnie rozbudowywać ten system, głównie ze względu na AC3, który jest po prostu bajkowy. 1 zdjęcie jestem w stanie przeboleć. Nie chciałbym jednak wydać kilku tys. na urządzenie które nie będzie się sprawdzało. Co prawda mógłbym zmienić system na np Yongnuo, ale oprócz wszystkich zalet ma jedną wadę. Tryb mieszany i z lampą na body jest co prawda możliwy, ale aby zmienić ustawienia trzeba iść do lampy z manualem :-) PW po pewnych kompromisach załatwi mi to (np TT1+AC3 na aparacie, TT5+580EX na szynie obok aparatu, reszta poprzyczepiana tak jak pasuje) Mamy wtedy co prawda kobyłę ale funkcjonalną. Pytanie czy jest sens :-)
Wszystko rozgrywa się o to:
Pierwsze bez HSS drugie z HSS (1/2000). Oczywiście na kotlecie tego nie widać bo nie używam lampy na wprost i światło jest rozproszone. Jeśli jednak skieruję palnik w obiekt to zdjęcie jest prześwietlone. Dodatkowo jeśli lampa na body nie pracuje jako Master to problem nie występuje. Tylko wtedy nie można zmieniać proporcji między grupami...
BTW szczelina w migawce leci od góry czy od dołu?
-
Zacytowałem z wątku o 5dIII
Cytat:
Zamieszczone przez
maki1000
Nie używam kontrolera ac3. Moja konfiguracja jest prosta: body na M, lampa na nadajniku w automacie i druga lampa na odbiorniku jako kontra. Na sali weselnej sprawdza się wyśmienicie.
Jednak nie róbmy tu offtopa, pisz na PW jak coś.
Kontra jako manual czy tez ettl? Czasem jednak trzeba zmienić ustawienia kontry i trzeba biegać do lampy. Zastanawiam się jeszcze czy z PW mogą pracować dwa nadajniki? np Lampa na body przez TT5 (wyzwala błysk)+ TT1 + AC3 w kieszeni (przypisuje ustawienia do grup). Mamy wtedy taki mini panel sterowania :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
Zacytowałem z wątku o 5dIII
Kontra jako manual czy tez ettl? Czasem jednak trzeba zmienić ustawienia kontry i trzeba biegać do lampy. Zastanawiam się jeszcze czy z PW mogą pracować dwa nadajniki? np Lampa na body przez TT5 (wyzwala błysk)+ TT1 + AC3 w kieszeni (przypisuje ustawienia do grup). Mamy wtedy taki mini panel sterowania :-)
Kontra na manualu bo mam manualną lampę. Jej ustawienia zmieniam max kilka razy przez całą zabawę. Tylko wtedy jak się obsługa światłami bawi :)
Na resztę pytania Ci nie odpowiem bo nie mam AC3
-
Spoko, może znajdzie się jakiś miły użytkownik który odpowie :-)
Boję się trochę braku sterowania tą lampą bo nieraz trzeba działać szybko (np tort) gdy oświetlenie drastycznie się zmienia.
Wymusza to też fotografowanie w jedną stronę bo kontra może przepalać.
A czy lampie na body (w ttl) zdarza się błysnąć pełną mocą?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
Spoko, może znajdzie się jakiś miły użytkownik który odpowie :-)
Boję się trochę braku sterowania tą lampą bo nieraz trzeba działać szybko (np tort) gdy oświetlenie drastycznie się zmienia.
Wymusza to też fotografowanie w jedną stronę bo kontra może przepalać.
A czy lampie na body (w ttl) zdarza się błysnąć pełną mocą?
W takich sytuacjach jak wjeżdżający tort, czy w sytuacji kiedy nie mogę fotografować w stronę kontry - po prostu ją odłączam używając do tego celu zmiany kanału c1 na c2 w nadajniku. Wtedy lampa na body błyska tak jak błyskała, a kontra jest nieaktywna.
Co do drugiej części pytania to owszem czasem się jej zdarza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maki1000
W takich sytuacjach jak wjeżdżający tort, czy w sytuacji kiedy nie mogę fotografować w stronę kontry - po prostu ją odłączam używając do tego celu zmiany kanału c1 na c2 w nadajniku. Wtedy lampa na body błyska tak jak błyskała, a kontra jest nieaktywna.
O tym nie pomyślałem :-) Faktycznie dobry sposób na odłączenie dodatkowych lamp gdy mamy tylko kontre.
Dziękuję za odpowiedzi. Jestem spokojniejszy o moje PW :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
Oczywiście na kotlecie tego nie widać bo nie używam lampy na wprost i światło jest rozproszone. Jeśli jednak skieruję palnik w obiekt to zdjęcie jest prześwietlone. Dodatkowo jeśli lampa na body nie pracuje jako Master to problem nie występuje. Tylko wtedy nie można zmieniać proporcji między grupami...
BTW szczelina w migawce leci od góry czy od dołu?
Testowalem u siebie. Canon 5d MK III, PW mini i flex, na body 580 ex ii, kontra 430 ex ii.
We wszystkich kombinacjach lampy doswietlaja poprawnie, nie ma sladu przeswietlenia lub niedoswietlenia wynikajacego ze zlej synchronizacji z hss. Zarowno kiedy 580 jest w trybie MAster, jak i zwyklym ...
PW z najnowszym softem pod MK III.
Pozdro !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arapaho
Testowalem u siebie. Canon 5d MK III, PW mini i flex, na body 580 ex ii, kontra 430 ex ii.
We wszystkich kombinacjach lampy doswietlaja poprawnie, nie ma sladu przeswietlenia lub niedoswietlenia wynikajacego ze zlej synchronizacji z hss. Zarowno kiedy 580 jest w trybie MAster, jak i zwyklym ...
PW z najnowszym softem pod MK III.
Pozdro !
Dzięki za testy. Może to tylko z 5dII. Zdaje się, że na 40d też działa poprawnie. Przynajmniej na tyle co sprawdzałem ale było to może z 50 strzałów.
-
Zainstaluj nowy soft. Jest kompatybilny z poprzednimi modelami aparatow ...
-
Mogli byście poratować także mnie w wyborze uniwersalnych wyzwalaczy do lamp studyjnych jak i systemowych. Od niedawna jestem w tym systemie i powoli ogarniam jego niuanse. Mam 5DMKII i do niego chcę dokupić lampę 600EX-RT. Nie chcę starszego modelu bo w następnym roku planuje zakup MKIII. Canonowski wyzwalacz do 600 niezbyt mi pasuje bo chciałbym mieć jeden, a nie dwa (ten do systemówki a ten do studyjnych). Zainteresował mnie Phottix Odin, ale nigdzie nie mogę znaleźć czy będzie on dobrze współpracował z systemową 600 a potem jeszcze z MKIII. Oczywiście najlepiej jakby w pełni wykorzystywał możliwości sprzętu z TTL i HSS. Jeśli są do tego sprzętu inne działające dobrze rozwiązania i do tego tańsze :) to chętnie wykorzystam.
-
Wlasnie odebralem YN622C, wiec w lykend zobacze co sie da z tego wyciagnac. W manualu stoi ze dziala i z systemowa 600EX(RT) i 5MKIII. Jest wyjscie PC wiec lampy studyjne tez da sie wyzwolic. Wiecej napisze po weekendzie.
-
Czekam z niecierpliwością!
-
Daj znać czy na nadajniku można na pewno postawić lampę :)
-
To ja też poczekam z niecierpliwością na testy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Wlasnie odebralem YN622C, wiec w lykend zobacze co sie da z tego wyciagnac. W manualu stoi ze dziala i z systemowa 600EX(RT) i 5MKIII. Jest wyjscie PC wiec lampy studyjne tez da sie wyzwolic. Wiecej napisze po weekendzie.
Też jestem ciekawy jak się będą sprawowały. Można zapytać jaki był ich koszt?
-
Wyzwalacze będą niedługo w sklepie fripers.pl (przynajmniej tak zapewniają). Testują podobno teraz i szykują polską instrukcję. Cena nie jest jeszcze znana
-
Po szybkim uruchomieniu, wyglada ze dziala wszystko. Z menu aparatu trzeba uruchomic "wireless mode" i wszystko da sie ustawic z menu aparatu. ETTL, Multi, Mano, hss, 2 kurtyna - da sie ustawic tylko jak wireless jest wylaczony, ale oczywiscie dziala tylko juz nie ma podzialu na grupy. Nie wiem jak jest w innych wyzwalaczach. Przy wylaczonym "wireless mode" wszytkie lampy sa w jednej grupie i sterowane sa jak master.
Ja do tej poru uzywalem St-E2 (tez YN) i powiem duzym minusem byl brak modu manualnego. Teraz moge kazda grupe ustawic osobno :-). Jutro zrobie jakies zdjecia i zobacze jak z odlegloscia (w manualu jest 100m).
Cytat:
Daj znać czy na nadajniku można na pewno postawić lampę
Mozna, steruje sie ja jako master.
Cytat:
Można zapytać jaki był ich koszt?
Kupowalem w Chinach, wiec cena w PL bedzie inna. Ja stawiam na conajmniej 450PLN (za komplet)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Mozna, steruje sie ja jako master.
Czy lampa wówczas błyska i czy jej światło jest widoczne na zdjęciu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
Czy lampa wówczas błyska i czy jej światło jest widoczne na zdjęciu?
Blyska, ale oczywiscie mozna wylaczyc w menu (aparatu) <Wireless set/Master flash/Enable-Disable>
-
Chyba (??) jeszcze nie wstawialiście poniższego linka do testu:
YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review
pozdrawiam,
BTW. Megapixel w pod koniec sierpnia odpowiadał że w najbliższym czasie nie planuje sprzedaży YN-622C ETTL:sad:
-
hmm a w innych wyzwalaczach "without external flash control menu" też są takie ograniczenia dla danych modeli ? ;) pytam z ciekawości
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McMelassa
Można zapytać jaki był ich koszt?
Około 300 zł za komplet (2 szt.) kupowany w Azji. W Europie około 450 zł.
Teraz czas na lampy YN z HSS.
-
Cytat:
Teraz czas na lampy YN z HSS.
YN568 - YONGNUO, photographic equipment, camera accessories, flash light, camera remote control, speedlite, photo equipment, LED photo light, flash trigger, camera wireless remote control, TTL cord
-
Po pierwszych doswiadczeniach musze powiedziec ze jest to calkiem dobry wyzwalacz.
Tak jak napisano w tescie, nadaja sie do aparatow ktore maja obsluge lampy z poziomu menu, gdyz sam wyzwalacz nie ma zadnego panleu, oprocz trzech przyciskow i 6 led'ow. Wszystkie ustawienia wykonuje sie za pomoca menu aparatu.
Generalnie wszystko dzial poprawnie tak jak w specyfikacji napisane.
-ETTL, Multi i Mano,
-mozna sterowac maksymalnie trzema grupami lamp A,B,C.
-Hss i 2 kurtyna (tu z malym zastrzezeniem)
- na nadajnik mozna zalozyc lampe, ktorej moc, jezeli mamy wlaczony wireless mode jest sterowana jako lampa z grupy A.
- przy wylaczenieu wireless mode, wszystkie lampy sa traktowane jako lampa zewnetrzna i wszytkie nastawy z menu sa wazne dla wszystkich lamp
- wyzwalanie na 2 kurtyne, dziala wlasnie tylko przy wylaczonym modzie wireless (tym powyzej), nie wiem jak jest w innych wyzwalaczach i jakie sa przyczyny takiego wyjatku.
- Jezeli na zdalnych lampach ustawiony jest auto-zoom to i tak przelacza sie w manual. Manula oznacza ze mozna go zmieniac z poziomu menu aparatu.
- Lampa na nadajniku, jak jest auto-zoom to ustawia sie w zaleznosci od obiektywu, jak jest manual-zoom to mozna go zmienic tylko z menu lampy.
- Jest w instrukcji jak sterowac zoomem poszczegolnych grup, ale niestety nie mam instrukcji przy sobie i jak na razie tylko jeden komplet wyzwalaczy, wiec moge testowac tylko jedna grupe
- wspomaganie AF wyzwala na wszystkich odbiornikach, na samym trigerze jest podobne jak w lampach YN, na moim 40D wzorek obejmuje tylko centralny punkt dla ogniskowej 55mm, przy wiekszej ogniskowej powinien juz lapac boczne punkty (to do sparawdzenia)
- jezeli przy trybie hss, do odbiornika podepniemy lampe bez hss, to wyswala sie normalnym blyskiem.
- odbiorniki maja wyjscie PC, ktorym mozna sterowac lampy studyjne (nie testowalem z braku kableka PC)
Generalnie jak dla zaawansowanego amatora jest to dobry i tani sprzet. Jak dla mie duzy plus za tryb manual, ktory byl niedostepny w ST-E2.
Co do wykonania mechanicznego, to widac ogromny postep w produktach YN. Ja uzywalem RF601 i ST-E2, i jak mocowanie lampy na RF601 to byla padaka i caly czas wydawalo mi sie ze lampa spadnie z tego ustrojstwa, tak na YN622 siedzi bardzo stabilnie. Podobnie jest z lampami jak porownam pierwsza YTN486 z YN565 czy YN560II to postep jest tez ogromny, lampy juz niewiele ustepuja Canonowi.
-
Wielkie dzięki. Jak tylko pokażą się na naszym rynku to pewnie zakupie sobie. Nie miałem jeszcze styczności z wyzwalaczami i chętnie na tych sobie poćwiczę :) Jeszcze mam pytanie lamera. Czy takimi wyzwalaczami da się zdalnie zmieniać moc w lampach studyjnych?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WaldekZ
Jeszcze mam pytanie lamera. Czy takimi wyzwalaczami da się zdalnie zmieniać moc w lampach studyjnych?
Takie rzeczy tylko z PocketWizard i to z odpowiednią przystawką i tylko z kilkoma lampami (AlienBees i Elinchrom...)
-
Wiadomosc dnia :) YN 568EX z HSS juz dostepny :)
Wczoraj ja sobie wymyslilem, a dzis juz moge kupic :)
-
Na prosbe jedego z uzytkownikow test x-synch. Niestety robione na 40D gdzie minimalny czas to 1/250.
C40D + YN565EX + YN622
-
Zapowiadają się wyzwalacze spełniające moje oczekiwania w 100% :) Powiedz jeszcze jakie jest zasilanie? Może pisałeś ale jestem ślepy chyba
-
paluszki, 2 x AA - nie pislaem bo jest w tescie
-
są już w sprzedaży te wyzwalacze Yongnuo 622C, trochę cena mnie rozczarowała
-
Cytat:
Zamieszczone przez
.Irwusek
trochę cena mnie rozczarowała
a ile kosztuje?
-
nie wiem czy mogę linkować do sklepu ale cena w sklepie to 499zł
-
W zasadzie za wygodny komplet trzeba by uwazac conajmniej dwa zestawy (1 nadajnik + 3 odbiorniki). To daje 1000PLN, malo to nie jest, ale za wygode trzeba placic :wink:.
A jak wyglada porownanie z innymi podobnymi wyzwalaczami?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
To daje 1000PLN, malo to nie jest, ale za wygode trzeba placic :wink:.
Zdaje się że jest to o 58zł więcej niż jeden (!!!) TT5 :twisted:
-
czekam aż ktoś porówna te YN622C z pixel king : )
-
Czy jest możliwe takie skonfigurowanie Speedlite 58 z aparatem, żeby lampa ustawiona na statywie błyskała bez lampy wbudowanej, względnie drugiej zamontowanej lampy na aparacie. Chodzi o to żeby byłskała sama lampa zdalna.
-
-
A podpowiesz jak to ustawic w lampie i aparacie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkfly
Czy jest możliwe takie skonfigurowanie Speedlite 58 z aparatem, żeby lampa ustawiona na statywie błyskała bez lampy wbudowanej
Tam jest gdzies w menu, czy master lampa ma blyskac, trzeba ustawic na (wylaczone/disable). Oczywiscie zakaldamy ze zadalna dziala na radio/Ir, a nie na fotocele ;)
-
Na aparat zakładasz nadajnik (np. Phottix Strato), a pod lampę przyczepiasz odbiornik. W ten sposób możesz wyzwolić lampę, która znajduje się w pewnej odległości od aparatu bez użycia wbudowanej lampy błyskowej.
-
Chłopaki, to że "to gdzieś tam jest" to ja też wiem :) Chodzi o konkretną podpowiedz co gdzie kliknąc. pozdro
-
Czy rozwinąć Ci moją odpowiedź, czy ten rodzaj wyzwalania Cię nie interesuje?
-
Ale moja lampa ma możliwośc zdalnego wyzwolenia. Więc po co mi ten nadajnik?
-
Pytałeś o możliwość wyzwolenia lampy zewnętrznej bez użycia wbudowanej, dlatego podałem Ci rozwiązanie. Nadajnik jest po to, żebyś mógł osiągnąć to czego pragniesz. Innych rozwiązań bez użycia wbudowanej lampy lub lampy założonej na aparat nie znam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkfly
Chłopaki, to że "to gdzieś tam jest" to ja też wiem :) Chodzi o konkretną podpowiedz co gdzie kliknąc. pozdro
Konkretnie kliknij instrukcję obsługi, wersja angielska strona 189. Pierwsze dwa zdania wyjaśnią wszystko.
Nie ma w aparacie "tego gdzieś tam"; transmiterem może być wbudowany flasz albo jakieś ustrojstwo zewnętrzne.
Chłopaki, dobrze mówię ? co ? dobrze mówię ? :razz:
-
Koledze chodzilo chyba o to zeby blysk lampy wbudowanej (lub tej na aparacie) nie bral udzialu w expozycji, a tylko sluzyl jako wyzwalacz zdalny innej lampy. Poszukaj w menu wireless flash, gdzies powinna byc opcja ktora "Master flash firing" i ustawic na disable. Tak przynajmniej jest w 40D
-
... generalnie zawsze błyśnie z tego co wiem, ale przy opcji Disable, będzie to błysk tak mały, że nie będzie miał wpływu na ekspozycje...
-
Co do 580exII to wszystko masz wytłumaczone w instrukcji na stronie 36 (instrukcja ze strony canona wer. ang). Ustawiasz tą lampę jako slave.
Jeśli chodzi o aparat to w menu Sterowanie lampą -> Nastawy lampy wbudowanej w pozycji F-cja bezprz. powinna być ikona tylko zewnętrznej lampy (łatwo ją rozpoznać - jak coś to strona 195 w pl instrukcji ze strony canona)
Lampa wbudowana i tak błyśnie ponieważ za pomocą błysku lampy przenoszona jest synchronizacja na lampę zewnętrzną. Błysk jednak nie powinien pojawić się na wykonanym zdjęciu ponieważ następuje on zanim lamelki migawki zaczną się przesuwać. Możesz zrobić zdjęcie przy lustrze i sprawdzić to.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkfly
Ale moja lampa ma możliwośc zdalnego wyzwolenia. Więc po co mi ten nadajnik?
Wyjdziesz na słońce to się dowiesz :twisted:
-
Od pewnego czasu zaczyna być słychać o następcy kinga - Pixel King II. Poniżej wizualizacja owego wyzwalacza rzekomo z katalogu pixela na Photokine (za lighting rumors):
Z tego co widać ma mieć tryb mieszany blysku (ttl i manual) i kontrole zooma na grupach. Tego drugiego zdaje się, że jeszcze nikt nie ma. Ciekawe :-)