Na to wyglaąda 8-).
Argumenty o nudności lepiej pominąć
ze względu na ładunek merytoryczny jaki zawierają :mrgreen:.
Wersja do druku
a może iMac 27"? większa wydajność większy monitor a cena podobna!
W sumie to IMHO do laptopa możesz podłączyć porządny monitor zewnętrzny i nie ma w ogóle problemu . I to jak z obiektywem. Ważniejszy od body = tańszy laptop + droższy monitor da lepszy efekt niż najdroższy laptop.
Powinno byc ok. W samej windzie masz opcje powiekszenia wszystkiego do 125 lub 150%.
Nie no raczej za 670f aira ani pro nie dostane. Stary air nie mial za dobrego ekranu chyba.
Co do formatowania kompa na windzie to nie wiem czy masz cos nie tak ale ja mam system na i5-2550k z 4gb ramu, dwoma ssdkami i innymi *******ami i od kad zainstalowalem system nie widze zadnej znacznej roznicy w szybkosci dzialania. Kompa formatuje moze raz w roku i to przewaznie wtedy jak zmieniam system lub np zmieniam cos w kompie.
Formatowanie co 2-3 miesiace to jakis kosmos a spowolnienie systemu ktore powoduje wydluzenie obrobki z godziny do trzech to juz wogole wydaje sie jakies ekstermalne. Definitywnie to nie jest normalne.
--- Kolejny post ---
Powinno byc ok. W samej windzie masz opcje powiekszenia wszystkiego do 125 lub 150%.
Nie no raczej za 670f aira ani pro nie dostane. Stary air nie mial za dobrego ekranu chyba.
Co do formatowania kompa na windzie to nie wiem czy masz cos nie tak ale ja mam system na i5-2550k z 4gb ramu, dwoma ssdkami i innymi *******ami i od kad zainstalowalem system nie widze zadnej znacznej roznicy w szybkosci dzialania. Kompa formatuje moze raz w roku i to przewaznie wtedy jak zmieniam system lub np zmieniam cos w kompie.
Formatowanie co 2-3 miesiace to jakis kosmos a spowolnienie systemu ktore powoduje wydluzenie obrobki z godziny do trzech to juz wogole wydaje sie jakies ekstermalne. Definitywnie to nie jest normalne.
--- Kolejny post ---
Cena raczej nie podobna bo to juz 1400f a nie 670! Po drogie ja mam juz 27" monitor do obrobki ktory bede podpinal pod ultrabooka.
Czy taki laptop samsung NP535U3C-A02PL nada się do selekcji, ew. obrabiania rawów z 5dmkII? Samo wywołanie mogłoby się odbywać na innym stacjonarnym pc (mam i7, 8GB ramu). Oczywiście z podpiętym monitorem zewnętrznym. Potrzebuję dodatkowego mobilnego kompa. Jeśli takie ultrabooki są za cienkie sprzętowo rozważę postawienie kolejnego pc a do mobilność może lepiej tablet;)? Macie doświadczenia z 5dmkII i prockiem AMD A6? Z tego co wyczytałem jest pomiędzy i3 i i5. RAM można ew. rozszerzyć a dysk wymienić na ssd. Znajomy dołożył do podobnego kompa dysk ssd zamiast dvd. Co myślicie?
Ciekawa logika...
Wydajnosc to w obecnych czasach nie jest problem w zasadzie, ale ultrabooki moga byc troche slabsze, pozatym procek AMD to na chwile obecna rzadkosc.
A ma ktoś doświadczenie ? Chodzi mi np o to czy można dvd w laptopie zastąpić dyskiem ssd ? ostatnio rozkecałem swojego acerka i w sumie to jedna śrubka trzyma tylko cały napęd który jest wpięty w jedną kostkę . Mój największy problem własnie z pracą ze zdjęciami na lapie polega na baaaaaaaardzo długim zapisie zdjęc przekonwertowanych z raw do jpg w cr.
Z tego co przekazał znajomy trzeba kupić np. na allegro kieszeń do zamocowania ssd w miejscu dvd. System, programy i ew. katalog roboczy byłby wtedy na tym dysku a reszta plików na normalnym napędzie. Na pewno wydajność trochę wzrośnie a te dyski są tez coraz tańsze.
c2c t6600 procesor dość leciwy to fakt. 100 zdjęć mieli do jpg jakieś 30 minut albo i dłużej ;/ W rumie ramu też jest tylko 3 GB. Ogólnie przy obróbce kuleje tez ale znośnie najgorzej denerwuje mnie ten długi czas zapisu.
--- Kolejny post ---
c2c t6600 procesor dość leciwy to fakt. 100 zdjęć mieli do jpg jakieś 30 minut albo i dłużej ;/ W rumie ramu też jest tylko 3 GB. Ogólnie przy obróbce kuleje tez ale znośnie najgorzej denerwuje mnie ten długi czas zapisu.
Witam Was serdecznie!
Jak większość osób w tym wątku, poszukuję laptopa do obróbki zdjęć. Oprócz planuję na nim pracę w programach typu Autocad. Obróbka zdjęć głównie na wyjazdach (rajdy/mecze), w domu na komputerze stacjonarnym lub podpinając zewnętrzny monitor. Praca w Autocadzie głównie na uczelni. Wstępnie rozważam zakup Lenovo e531 (i5-3230M, 16 GB RAM, nVidia 740M, 500 GB SATA 7200 obr.). Zastanawia mnie jednak jakość matrycy (15,6'', FullHD 1920x1080, matowa). Wg testów zakres wyświetlanych kolorów jest dość przeciętny, jednakże testowane są wersje gorszą rozdzielczością. Czy ktoś z Was ma do czynienia ze sprzętem w wersji FullHD? Jak to jest - czy zakres barwy zmienia się wraz ze wzrostem rozdzielczości?
Jeśli nie wybrany Lenovo, to co innego? Zależy mi na sprzęcie maksymalnie do 15.6", jestem w stanie przeznaczyć na zakup do 4000 zł.
Pozdrawiam,
D.
W miarę dobrze wydaje się świecić matryca notebooka HP ProBook 6570b w wersji z ekranem HD+ choć sugeruję się tylko informacjami zamieszczonymi w sieci. Nic jednak nie zastąpi osobistej wizyty w sklepie/salonie i zapoznania się z jakością matrycy bo to ona wg mnie jest jednym z najistotniejszych elementów. RAM i dysk twardy można zmodyfikować. Z procesorem czy grafiką byłoby ciężko ale matryca to podstawa przy zabawie z fotografią na komputerze przenośnym. Podsumowując, ciężko będzie z dobrym odwzorowaniem barw i kątami widzenia w sprzęcie mobilnym i w kwocie do 4000,00 pln.
Recenzja HP ProBook 6570b - Notebookcheck.pl
Pomyślałem również o notebooku DELL Precision jednak 4000,00 pln okazuje się być kwotą niewystarczającą.
Powiem tak
Żaden nawet nalepszy laptop nie zastąpi typowego monitora.
Według mojej oceny najlepiej nadaje się sprzęt apple jeśli chodzi o matrycę.
NIe żebym sugerował bo tez go nie posiadam ale mają znajomi i porównanie z moim lapkiem wypada blado dla mojego lampka.
Ja mam następującą konfigurację i dla mnie jest to optymalne rozwiązanie
dell latitude 14 cali, stacja dokująca posiadająca 2 wyjścia monitorowe oraz pełne wyposazenie gniazd jak w stacjonalnym PC do tego klawiatura i mysz
podpięte dwa monitory 24 cale jeden eizo drugi dell
laptopa używam jak przenosny sprzet do pracy, przychodzę do domu wpinam w stacje dokującą w ciągu 1 sekundy i mam dobry obraz na 2 monitorach
i to mi wystarcza
Zakładamy, że każdy z nas, włącznie z autorem wątku, doskonale jest tego świadom. Kolega decznik chciałby zainwestować jednak w notebook więc rozwiązaniem jego problemu byłby najlepszy kompromis pomiędzy jakością matrycy, a mobilnością co zapewnia ów laptop. Całkiem dobry monitor NEC można kupić w cenie ok. 2500,00 zł, pozostałe 1500,00 zł z sumy 4000,00 może nie wystarczyć na zakup sensownego komputera przenośnego.
Osobiście również jestem mocno zżyty i związany z moim notebookiem, z ręką na sercu przyznam, że nigdy nie zamienię tej wygody i komfortu na sprzęt stacjonarny. Kolega decznik, podejrzewam również ceni sobie te zalety próbując pogodzić je z "akceptowalną" jakością wyświetlanego obrazu. Notebooki Apple rzeczywiście mają wysoką jakość obrazu tylko znów powraca problem ceny, ciężko będzie zmieścić się w 4000,00 zł.
Nie nie ja nie polecam kupować Apple chociażby ze względu na wysoka cenę
Mnie tez na niego nie stać
Ale uważam ze można kupić gorszy laptop - używać go jako mobilny sprzęt a za oszczędzono kasę monitor stacjonarny podpinany w domu do lapka.
To moje skromne zdanie
Dlatego wspomniałem o monitorze NEC'a. Mój laptop ma już swoje lata i przy zaawansowanej obróbce coraz większych plików potrafi się zbuntować. Myśląc o jego wymianie na nowszy, w pierwszej kolejności zdecydowanie zakupię monitor zewnętrzny, później pomyślę o nowym notebooku. Skupmy się jednak na problemie autora postu, inna sprawa gdyby zmienił zdanie.
Jak to jest z wymiana matryc w typowym "domowym" laptopie na lepsze pod wzgledem obrobki foto? Mam toshibe Satellite L505 - matryca byla jakas standardowa 1366x768 i zastanawia mnie czy mozna kupic jakas lepsza, z dobrymi kątami i przyzwoita jakoscia pod kątem obrobki foto? Jest sporo matryc na allegro, ale ciezko ocenic je pod w/w wzgledem.
Maniakiem koloru nie jestem. Przynajmniej jeszcze nie teraz. Stąd właśnie wynikają moje rozterki - czy amator jest w stanie zauważyć różnicę rzędu 20-30 cd/m2 oraz różnicę w pokryciu sRGB?
zysk , tym acerem trochę zadałeś mi ćwieka. Trochę poczytałem i mam pytanie - jak sprawuje się od strony wykonania (plastik, brud) oraz jak wygląda temat chłodzenia?
Pozdrawiam
Jakość wykonania bardzo dobra,wentylatora nie słychać,optycznie wygląda bardzo ładnie,a nie jak delowski ponton,klawiatura świetnie chodzi.W realu jest fajniejszy niż na zdjęciach :).Ponownie podkreślę :EKRAN matowa matyca IPS Full HD.W każdych warunkach świetnie widać i niemal tak samo.(Pomijam ostre słońce).Więcej opinii nie napiszę ,bo mam go krótko ale nie mam niedosytu :).
Ostatnio rozeznałem się w nowych komputerach szukając dla znajomej czegoś z wyższej półki. Stwierdziłem po pewnym czasie, że nic lepszego od Macbooków dalej nie wymyślili. Samsungi ultra fajne, poza tym może Vaio. Jednak po użytkowaniu pro13 ok roku, czego nie dotknę, to odczuwam braki względem innych komputerów pod względem: jakości wykonania, funkcjonalności multipada, podświetlanej klawiatury, świetnych głośników, bardzo dobrego wyświetlacza o świetnych kątach widzenia, płynności i stabilności systemu, wtyczki, której nie da się*przypadkowo wyrwać, wydajnej baterii, braku wirusów. Wiadomo różne komputery posiadają wiele z tych cech, ale żaden inny wszystkiego na raz. Cena...no owszem, ale jak dla mnie komputer i łóżko to przedmioty z których za dużo korzystam by iść*w półśrodki ;) Oczywiście nikomu nie polecam obróbki masowej na takim małym ekranie, ale sporadycznie, na wakacjach nie potrzeba nic więcej :)
Dobrze powiedziane:) Tez mysle ze nie ma sensu wydawac pieniedzy na polsrodki. Mozna dosc tanio wyrwac maka np. uzywanego, argument ceny juz nie jest taki dobry, porownujac dobra specyfikacje della czy lenovo z obecnymi macbookami.
Byla juz kiedys na ten temat dyskusja ze Streederem. Tutaj jakosc wykonania bije na glowe wiekszosc plastikowych laptopow. Wszystko jest uzaleznione od tego czy ktos chce wydac troche wiecej pieniedzy na komputer i pracowac na czyms innym jak Windows.
To prawda że ta matryca to zupełny odlot, dla mnie szczególnie pod względem kolorów.
Tego akurat nie, natomiast inne matowe IPSy jakie widziałem były wprawdzie niezłe, ale nie ta liga.
Bardzo ciekawi mnie jak wypadłoby takie porównanie obu matryc - DELL i Apple. Kilkukrotnie miałem okazję przyjrzeć się ekranom Retina w MacBook'ach. Byłem zachwycony biorąc pod uwagę ogólną jakość wyświetlaczy w sprzęcie mobilnym. Wielu moich kolegów/grafików ze studiów pracowało na mobilnych Retinach i bardzo chwalili sobie jakość obrazu jakie są w stanie wyświetlić te matryce.
DELL Precision z serii M6600/6700/6800 wykonaniem, budową i wsparciem technicznym również stoją na niezwykle wysokim poziomie. Z testów znalezionych gdzieś w sieci (tylko z testów gdyż nie miałem przyjemności doświadczyć tego osobiście) wnioskować można, że zastosowane w nich matryce również potrafią sprostać najwyższym wymaganiom. Cały czas oscylujemy jednak w obrębie sprzętu mobilnego, nie porównując go z monitorami stacjonarnymi jeśli tak można to określić.
Kusi zarówno DELL i MacBook. Za jakiś czas z pewnością i ja stanę przed takim dylematem. Na razie mój poczciwy DELL dalej mi służy, zobaczymy jak długo.
Trudno mówić o porównaniu ale znam starsze modele precision i rzeczywiście świecą bardzo przyzwoicie.
Chyba jednak wolę kolory z jabłka ;).
Wielka szkoda, że Apple wycofał się z matryc 17". Druga kwestia, nowsze modele MacBook Pro wyposażone są w Retinę ale błyszczącą, czy tak? Również szkoda, osobiście bardziej skłaniam się jednak ku matowym matrycą. Jeśli miałbym zdecydować się na produkt z jabłkiem, poszukiwałbym chyba starszego modelu z matowym panelem. Jak to wygląda z Waszego punktu widzenia jako użytkowników tych notebook'ów?
Moje negatywne nastawienie na błyszczące matryce wynika stąd, że używam właśnie takiej tylko w DELL'u. Mając porównanie do ekranów matowych, praca na nich jest bardziej komfortowa.
Powyższe stwierdzenia są jak najbardziej subiektywne, na podstawie własnych doświadczeń.
Do zdjęć zdecydowanie matowa matryca o czym się przekonałem decydując się na zakup samsunga seria 5 z matową matrycą. Bez porównania. Wolę jednak zawsze podłączyć monitor zewnętrzny, bo laptop ma zmienny kąt nachylenia matrycy, co już jest dużym problemem.
Jak sie obrabia foty na zewnątrz to matryca błyszcząca przeszkadza bardzo. Jak wewnątrz to można sobie wybrać taki setup żeby problemu nie było :)
Tylko kto pracuje nad zdjęciami na zewnątrz :)
Retina zawsze jest podpinana do Eizo 24" a jak mam wyjazd to biorę macbooka ze sobą i jeszcze nigdy mi o "lusterko" retina nie przeszkadzało:)
Mam zamiar zakupić laptopa, przeznaczony będzie do obróbki zdjęć. Chcę go podpinać pod monitor, potrzebuję mobilnego sprzętu dlatego stawiam na laptopa. W jakiego warto zainwestować ? Budżet 2tyś. Chcę go po prostu podpiąć pod monitor jak stacjonarny :) dzięki za pomoc
za 2 tys to nie poszalejesz. Poparz na jakies lenovo i delle w tej kwocie, kazdy praktycznie bedzie dobry, duzo ramu, duzo dysku i po sprawie.
na innym forum szukaliśmy jakiegoś wydajnego lapa właśnie do 2k to doszliśmy do acera v3 :p chyba dokładnie ten model:
Laptop ACER V3 i5-3210M 8/500G GT630 2G USB3 HDMI (3676096096) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. wątpie, że w tej cenie znajdziesz coś mocniejszego.
Czyli priorytetem jest dużo ramu i duży dysk ? Najchętniej kupił bym stacjonarnego ale czasem muszę obrabiać zdjęcia w dwóch różnych lokalizacjach a nie chcę wozić całej puchy. Oczywiście nie będzie problemu podłączyć laptopa do monitora + mysz i klawiatura żeby działał na zasadzie stacjonarnej puszki ?
Ilośc gb na dysku zależy od twoich preferencji, dużo ramy zawsze pomaga np w lightroom.
Każdego laptopa podłączy praktycznie jak stacjonarne do klawiatury i myszki i monitora.
Za cenę 2tys zł dostaniesz dobra stara używke albo plastikowego laptopa niższej klasy
Proszę o radę w zakupie laptopa – używany do zdjęć i do pracy. Oczywiście najważniejszy monitor. Wybrałem 3 modele:
Dell Inspiron 7537 – ma ekran IPS , ale błyszczący , dotykowy,
Asus N550jv – piękny laptop z matowym IPS , ale słabe pokrycie sRGB - według testów
Dell Inspiron 5537 – nowośc od Della , matowy FHD , na pewno nie IPS i nic więcej nie udało mi się dowiedzieć.
Proszę o radę , który najlepszy do Lightrooma . Może ktoś ma jeden w wybranych modeli , proszę o opinię lub tez proszę o propozycje innych modeli. Nieprzekraczalny budżet to 5000 PLN , musi być 15’ ( często noszę laptop).
Jak napisałem max 5000 PLN
Przepraszam, uciekło mi. Gdybyś miał do wydania niższą kwotę, fajną opcją byłby DELL Precision M4500.
Nowy dostępny w cenie 2599,00 + konieczna rozbudowa pamięci RAM i ewentualnie dysk SSD. Model ten nie dysponuje jednak matrycą IPS choć wyraźnie lepszą niż te, dostępne w wielu innych komputerach przenośnych. Z testów na notebookcheck.pl wynika, że matryca pokrywa niemal całą przestrzeń sRGB.
Rozumiem, że nie posiadasz zewnętrznego monitora? Wówczas można by iść w kierunku MacBook'a Pro 13,3" na Retinie. Niewielki, lekki i dość szybki. Niestety ale 13,3" jako podstawowa przekątna ekranu do pracy to trochę mało choć rozdzielczość imponująca, nie powiem.
Możesz zwrócić również uwagę na DELL Precision M4700. Można nabyć w cenie ok. 5000,00 zł, jedna z aukcji tego modelu.
Niestety , 13 za mało . W czasie pracy pracuję głównie Excelem ,mały monitor nie pomaga . macBook oczywiście mi syę marzy , znalazłem dzis 15 w Polsce za 7199 , ale jednak to chyba przesada. Zewnętrzny monitor odpada ze względów lokalowych. A moje "typy"
Kolega kupił ostatnio Asus'a N550JV, jest zadowolony. Laptop służył będzie jednak do multimediów, nie pracy przy fotografii. Matryca IPS ma dość duże szerokie kąty widzenia jednak pokrycie przestrzeni sRGB czy Adobe RGB jest w oparciu o testy na notebookcheck.pl - bardzo średnie.
--- Kolejny post ---
Przez kilka lat pracuję na błyszczącej matrycy 1920x1200px 17" i nigdy nie powtórzę tego błędu. Problem jest istotny szczególnie gdy będziesz używał sprzętu w niesprzyjających warunkach, na zewnątrz lub gdzieś gdzie nie masz kontroli nad oświetleniem otoczenia. Nie jest łatwo poprzez refleksy i odbicia, oczywiście z mojego punktu widzenia. Mój kolejny notebook z pewnością będzie wyposażony w matową matrycę. Słyszałem jednak, że Retiny wypadają pod tym względem lepiej w porównaniu do innych błyszczących matryc.