Tylko wtedy byłoby marnotrawstwo matrycy... :lol:
Ale pomysł ciekawy... ;)
Wersja do druku
Czemu marnotrawstwo matrycy? Możesz wrzucać okrągłe zdjęcia :)
Tajne zdjęcia wykonane przez wywiad Canona:
Jeśli to prawda, to sorry, Canon :twisted:
A na serio, to znalazłem to na forum Nikona :lol: Część nikonowców liczy, że będzie dwóch następców D2Hs i D2Xs - szybki, z mniejszą rozdzielczością i wolniejszy FF :D
Juz gdzies o tym gdybalem. To wcale nie glupie bo te prostokatne matryce wycinane sa wlasnie z okraglych wafli. Wiec w sumie przy okraglej matrycy odpadaloby ciecie wafli a to juz jakas oszczednosc jest.
Druga sprawa to dowolnosc kadrowania.
Trzecia sprawa o pelne wyorzystanie optyki.
Niestety tego chyba nie doczekamy bo jakos sie tradycyjnie przyjelo ze wszystko jest rownane do prostokata.
a Ja wole gofry szczególnie z Władysławowa,
mega wielkie i mega wypaśne :grin: już mam smaka mam...
jesli wafel ma rozmiar matrycy. ale jesli jest analogicznie do prockow (jest???) to raczej wafel jest duzo wiekszy, a wtedy ciecie kolek powoduje dosc duze straty. i o tyle niedobrze, ze wraz ze wzrostem wafla wieksze niz w przypadku ciecia na prostokaty (przy kolistych wycinkach wzrost jest kwadratowy wzgledem srednicy, a przy prostokatach (z grubsza) liniowy)
tylko takie jedno pytanie: a jak technologicznie wtedy rozwiazac celownik?
obawiam sie, ze pytanie jest mocno nieglupie
ja się obawiam przykołowej matrycy o optykę... która jednak jest optymalizowana pod kwadrat. ;]
LCD nałożony na matówkę (jak w Nikonie) i po problemie.
Problemy są jednak inne:
1. Ze względu na odległość bagnetu do matrycy i związany z tym rozmiar lustra nie można wykorzystać matrycy wyższej niż 24mm (15mm w APS-C).
2. Dużo nowych szkieł obcina obraz do rozmiaru 24x36 aby zmiejszyć odbicia.
Już o tym pisałem dzisiaj w tym wątku podając jako pierwszy link do Boba Atkinsa - przyznać się kto ma ustawione ignore na mnie ;)
to nie jest problem akurat. bardziej mi chodzilo o rozmiar wizjera i sposob na wyswietlanie informacji w nim. ograniczenie widoku to chocby matowka moznaby rozwiazac
hehe... no ja mam :)
oba powyzsze argumenty trafne. poza moze APS-C i 15mm, bo to chyba tylko Canon wymyslil na sile zmodyfikowany bagnet, podczas gdy inni producenci dalej jada szkla do APS-C z normalnymi "dupkami" EF.
No cóż, z kartami jak ze wszystkim - kiedyś trzeba zacząć! Poza tym 400D mógł mieć po prostu za małe rozmiary na upakowanie drugiego gniazda i elektroniki do niego. Wiem, że "poważne" sprzęty powinny używać "poważnych" kart, ale jak widać producenci myślą inaczej. Poza tym w realiach zachodnich kupno karty 4GB to żaden wielki wydatek. A stara CF podniesie cenę sprzedawanego zestawu o parę groszy.
Mówiąc kwadrat miałem na mysli prostokąt. ;]
moja wina. :)
A chodzi mi o to, że skoro obecnie niektóre szkła nie wyrabiają w rogach na full frame, to mogłoby to być jeszcze bardziej widczone w przypadku kołowej matrycy - chodzi o te miejsca, które teraz są niewidoczne przez matrycę.
ale to da rade sprawdzic. :D
wystarczy podlaczyc obiektyw maloobrazkowy do puszki na sredni format (tylko prosze, nie pytajcie jak - nie wiem).
Matryca zbudowana w układzie radialnym? ... chyba tylko do badań fotometrycznych :lol:
Mimo wszystko łatwiej dokonywać wszelkiej obróbki sprzętowej i programowej gdy gęstość i wzajemne relacje komórek są stałe.
Natomiast okrągła matryca z ortogonalnym układem komórek - jak najbardziej!
Koniec "problemów" kadrowania... toż to lepsze od kwadratu :D
Można by wtedy w ustawieniach aparatu wybrać odpowiednie proporcje automatycznego kadrowania do prostokąta jeśli ktoś koniecznie chciałby uniknąć późniejszej obróbki z przycinaniem ;)
No więc jeśli chodzi o najświeższe wiadomości :mrgreen:.
To podobno canon stworzył/tworzy nową linię szkieł o nazwie HD ??? lub coś takiego. Są to szkła o jeszcze wyższej jakości niż L-ki (swoją drogą ciekawe jak je oznakują - trzy czerwone paski, a może całe będą czerwone :lol:).
Ich cechą ma być min. większe pole krycia przystosowane do nowych puszek :confused:, większa rozdzielczość. Mają też posiadać więcej kontaktów elektrycznych??? I ulepszony jeszcze szybszy AF.
Nawet nie próbuję sobie wyobrazić ile będą kosztować :mrgreen:.
W sumie to dla mnie najciekwsze jest czy canon wreszcie zrobi jakieś fajne szerokie szkła. Dla mnie nie koniecznie musiały by być HD. Taka np. "zwykła" pospolita :mrgreen: L-ka 20/2 L w zupełności by mi wystarczyła :).
moze jak wejda nowe szkla to eLki potanieja:D
Chyba sie komus z lekka poprzekrecalo. Canon rzeczywiscie zrobil obiektywy oznaczone HD(-EC)... Tylko, ze one sa do:http://www.usa.canon.com/html/indust...pro_hdec.shtmlCytat:
high definition digital motion picture production
Do tego cala kolekcja innych obiektywow do lapania obrazow ruchomych.
http://www.usa.canon.com/opd/view/QPFSearch.jsp
Tutaj rzeczywiscie nowosci sie pojawiaja. Wiele z nich ostatnio dostalo znaczek HD badz pojawily sie nowe modele. Zastapienia eLek to raczej dlugo chyba jeszcze nie doczekamy (nie zebym nie chcial, zawsze to jakies urozmaicenie :D).
Co do większej rozdzielczości HD nad L - naprawdę nie widzę takiej potrzeby :confused:
Oczekiwana rozdzielczość elek jest przecież większa niż potrzebna w hd.
W cyfrowym filmie w zasadzie stosowane są klatki do 4096x2160 punktów, z drobnymi wyjątkami dochodzącymi do 12mpix... ale więcej to czyste marnotrawstwo ;)
Te lensy są po prostu piękne :D Znacznie bardziej wole czarne niż te niby białe :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
:lol: Teraz faktycznie dresy przestaną się interesować wyłącznie komórkami :mrgreen:
A tak na serio, pasek canona wymięka przy pasku obiektywów kamer Red: http://red.com/lenses.htm :lol:
czekajcie bo moze czegos nie rozumiem - ale czy to nie sa szkla do kamer??:/
oczywiście, że do kamer... ale porównać i tak można :)
Zostawmy więc już paski w spokoju...
Mam Sigmę z czerwonym paskiem i nie mogę powiedzieć aby była wspaniała.
Może u nich paskiem oznaczają te gorsze szkła? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
obiektywy high definition uzupełniające serię L od góry i nie zagrażające eLkom??
Nie bardzo to widzę... no chyba, że hd = średni format :mrgreen:
No i dlaczego HD? Ja wiem ze swiat opanowala kretynska mania wysokiej rozdzielczosci we wszystkim (kodak ma film zelatynowy HD :mrgreen:), ale oznaczac tak obiektywy do aparatow to chyba lekka przesada.
Myślę że to żaden problem :mrgreen:. Wystarczy zadbać żeby odpowiednio kosztowały. A najdłuższe L-ki po prostu z czasem wycofać ze sprzedaży :).
Podobno mają być właśnie lżejsze. Co do nazewnictwa to nie przywiązywał bym póki co do tego HD zbyt dużej wagi :D.
Wprowadzą nową linię? To nie miałoby sensu.
Mają co rozwijać - linia DO. Zielony pasek jest ładniejszy od czerwonego a obiektywy faktycznie są lżejsze. :mrgreen:
nie sadze aby te szkla weszly dla slr-ow. ani tych z d i bez d.
e tam. teraz 1dnki beda mialy kadrowanie przez lcd i mozliwosc nagrywania filmow i po to nowe obiektywy HD motion ;) w koncu jak film i na 1d, to tylko w jakosci HighDefinition :D
Gdyby to miała być prawda, to dotyczyłoby to jedynie szkieł produkowanych pod cropa. W zasdzie w takim znaczeniu wszystko by się zgadzało: jaśniejsze, lżejsze, niezagrażające eLkom, lepsze optycznie.
w takim wypadku to mogloby byc ciekawe rozwiazanie, bo wszyscy sie skarza ze nie ma dobrych szkiel pod cropa - poza drogim, niewspolmiernym do jakosci, 17-55. ale wtedy pojawia sie problem dla uzytkownika - co wybrac?:)