Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Ostatnio dostalem mailem ankiete od Canona - byla tam masa pytan odnosnie sprzetu ktory mam i co chcial bym w nim zmienic lub wprowadzic nowego. Wierze ze na podstawie takich wlasnie ankiet i opinii zbieranych wsrod zawodowcow uzywyjacych ich sprzetu (czesto w wersjach beta) tworza kolejne produkty. Jednym slowem kieruja sie badajac potrzeby konsumentow, oczywiscie odpowiednio uszczuplajac mozliwosci produktow aby kolejne wersje sie sprzedawaly :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
fabian
:) no tak, bo CCP to 2%, a odliczony PIT to...
sposoby rozliczeń w firmach nie sa takie proste- to nie tylko ksiązka, ale tez karta podatkowa i ryczałt, wiec do jednoznacznego odliczania czegos z pit-u to niekiedy dalaeka droga
wyjaśniając - niejednokrotnie widziałem używany obiektyw za powiedzmy 4500, z F-ra marża 5000, a z FV nowy można było kupić za 5100 - gdzie na samym Vat mamy 23% wartości :) a jeszcze odliczamy dochodowy... ale tu nie o tym mowa. Ja raczej wezmę canona, ale ta sigma na prawdę zapowiada się świetnie, na pewno nie rezygnowałbym z niej ze względu na cebulę, bo dla mnie to żadna sprawa, jedynie nauczyłem, się, że czasem pozorna oszczędność prowadzi do większych wydatków i ostatecznie kończy się z lepszym produktem. Na kolejnych pojawiających się zdjęciach w sieci, na pewno bardziej mi się podoba więcej listków w przysłonie Sigmy, ale pracuje gorzej pod światło... Jeden fotograf zachwalał 85tkę a potem zaczęły się z nią jazdy. Choć, ja mam podejście do tego, takie jak do prostej zasady marketingu - jak będziesz z czegoś zadowolny, to powiesz może jednej, dwóm osobom, ale jak coś Cię będzie denerwować, zawiedziesz się to powiesz to 10-jak nie więcej osobom. Dlatego pewnie jest więcej takich narzekań, canonowskie szkła też czasem są schrzanione.
Na chwilę obecną niestety nie będzie odpowiedniego feedbacku z rynku, jak ta 35 się będzie spisywała, a na zamknięcie roku trzeba zrobić koszty, więc zostanie Canon. (Mam 24L I i jakoś nie widzę potrzeby upgrade'u do II, tak samo z 35, czy to że nagle by wypuścili II to I będzie gorsze zdjęcia robiła? Wątpię. Od dawna na niego mam chrapkę i wreszcie chyba w tym roku uda się go zanabyć. Analogicznie jest z 24-70 - II niby ostrzejsza,ale sporo ludzi nie uważa jej za konieczną do upgrade'u, zwłaszcza, że przy obecnej poiltyce cenowej wersje II są mocno drogie wg mnie. Choć uwzględniając inflację, ponoć i tak są tańsze niż wersje I w dniu premiery.
Polityka sigmy z tą kalibracją - tez ma sens, skoro nie potrafią zrobić dobrze (na pewno z przyczyn braku dostępu do specyfikacji AF Canon'a) zrobili domowy kalibrator, jak się sprawdzi, to moim zdaniem świetny pomysł.
To dziwne Czacha bo Canon nie tylko w Polsce ale na całym świecie słynie z tego, że nie zwraca zupełnie uwagi na uwagi i prośby użytkowników. Jesteś optymistą :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
To dziwne Czacha bo Canon nie tylko w Polsce ale na całym świecie słynie z tego, że nie zwraca zupełnie uwagi na uwagi i prośby użytkowników. Jesteś optymistą :)
Jak to nie zwraca? Przecież wypuścił bezlusterkowca.
Co prawda 5 lat po innych i na razie tylko "głupiego Jasia" (za to w cenie pro), ale wypuścił... :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
Akurat w świecie Canon słynie dokładnie z czegoś przeciwnego. Jest znany jako firma społecznie odpowiedzialna a jej procedury dały początek zasadom CSR spisanym po hasłem okrągłego stołu z Caux.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Akurat w świecie Canon słynie dokładnie z czegoś przeciwnego. Jest znany jako firma społecznie odpowiedzialna a jej procedury dały początek zasadom CSR spisanym po hasłem okrągłego stołu z Caux.
Przeczytałeś to co napisałeś :)
My tu piszemy o sprzęcie fotograficznym. Poczytaj portale fotograficzne i fora. Daleko nie szukając popatrz na uwagi testerów na dpreview - proszą o zmiany w aparacie czasami przez trzy pokolenia jakiejś puszki (kilka lat), ale jak konkurencja to zrobi to nagle okazuje się, że Canon też potrafi i myk mamy. Nikon - to jemu zawdzięczamy postęp w aparatach Canona. A prawdą jest, że jak już wreszcie coś zrobią, to zazwyczaj lepiej niż konkurencja.
Już wklejałem, ale tu masz przykład jak to widzą niektórzy (Merde już wspominał EOS M)
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=LO7rxitFLZg
Po porównaniu obu obiektywów wygląda na to że obrazek wyraźnie po stronie Sigmy a jedynym argumentem za 35L może być AF.
Mini recenzja pisana na tel. Wybaczcie brak polskich znakow
Obiektyw uzywalem przez 4 godz. Wersja przedprodukcyjna.
- bardzo dobre wykonanie
- plastik znacznie trwalszy i ladniejszy niz na playstation 3:-)
- pierscien chodzi z nalezytym oporem
- wszystko spasowane jak byc powinno
- ostrzy dosyc pewnie w polmroku wolniej niz usm
- ladne grawerowane napisy na oslonie przeciw slonecznej.
- z malych odleglosci ostrzy bardzo celnie.
- niestety przy nieskonczonosci front focus okolo 70 cm na 4 m od obiektu.
Jakas fotke dodam w niedziele jak sie uda.
Jesli chodzi o dock USB to bedzie dzialal tylko z nowymi obiektywami, obecnie 35 1.4 A,17-70 2.8-4 C i 120-300 2.8 S. Ostatniej ogniskowej nie jestem pewien. Dockiem ustawimy bledy af, zakres dzialania af i dogramy nowy freemwere.
czyli dalej enigma z tym AF w sigmach.. :P