heniek, przyjedź do Dziećmorowic, to zobaczysz co to znaczy ciemny kościół. Ten Twój przynajmniej ma okna.:lol:
Wersja do druku
Jestem amatorem i fotografuję dla przyjemności. Właśnie sprzedałem mojego 350 D (precyzyjna matówka z rastrem do manualnego ostrzenia mi pozostala)i wlaśnie fociłem korzystając z manuali. Zacząłem od rosyjskich szkiełek a zakończyłem na zeissach z systemu C/Y. Używałem pierścieni C/Y -> EOS z doklejonymi dendalionami. Efekty są ok. Obiektywy sa ostre i mają piękną plastykę oraz bokeh.Kiedyś zaoferowałem optyczne.pl do testów - ale odmówili :)
Wracając do rzeczy: AF są wygodniejsze w użyciu - pstyk i mamy ostrość...
Na manualu jest trochę kłopotu (ostrość regulujemy z wykorzystaniem matówki + piknięcie dendaliona poparte czerwonym punktem na matówce) - ale kadry są bardziej przemyślane - robi się mniej zdjęć ale ciekawszych. Jednak jak sie dojdzie do wprawy - to nie ma zbyt wielkiej róznicy.Nie wiem jak to by było w kościele ...
Wiem,że się pewnie narażę - ale zdjęcie zrobione distagonem 28/2.0 trudno bedzie podrobić innym obiektywem.
No i ceny- za jakość L-ki płacimy kilkaset złotych (jeden z najdroższych popularniejszych portretówek Zeissa Planar 85/1,4 T* kosztuje ponad 2 000 zl i nadal zdobywa nabywców. Za to Jupiter 85/2 z idealnie okrągłym otworem przysłony i bardzo "mietki " to ok. 150-200 zł)
Finał:
Dla wygody przesiadam się na 40D + m. in. 24-105L :) - trudno cigle żąglować stałkami-manualami. Ale portreciki z Sonnar 135/2,8T* - miodzio - i jaki bokeh
(trochę sie łamie i może ze dwie stałki sobie zostawie :) )
PS
Jeśli chcecie spróbowac zabawy to proszę:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37010
Witam Wszystkich i z góry przepraszam za lekki OT, ale mam do Was jako użytkowników 24-105 pytanie, a mianowicie: czy ta eleczka ma na tyle dobra jakość wykonania że można ją śmiało bez przymierzania do swojej puszki kupić?
Chodzi mi generalnie, o to że jak wiemy niektóre szkiełka ze względu na trefne egzemplarze lepiej testować przed kupnem, jak jest z tą elką?
Pytam dlatego że chciałbym zakupić tan przedmiot pożądania przez www.amazon.co.uk , lub jakiś inny tańszy sklep internetowy, a niestety najbliższy sklep gdzie mógłbym sprawdzić ją przed kupnem to jessops, a tam niestety cena to 799.99funciaków, natomiast amazon oferuje ją za 628funtów, czyli dużo taniej.
Podsumowując brać śmiało czy sprawdzić?
Dziękuje za wszelakie odpowiedzi i jeszcze raz przepraszam za lekkie ot.
Jeżeli ten obiektyw sam w sobie Ci odpowiada, to bierz smialo. Mialem juz
do czynienia z 6 egzemplarzami i zaden z nich nie byl "trefny".
ja swoją też kupiłem w ciemno i jest ok
Jest nowy (póki co ubogi) wątek na ten temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=35710
:)