Ja sie zastanowie czy dzisiaj dam rade. Na 17 to troche wczesnie, zobacze jak sie wyrobie w pracy...
Wersja do druku
Ja sie zastanowie czy dzisiaj dam rade. Na 17 to troche wczesnie, zobacze jak sie wyrobie w pracy...
Sergiusz:
Bedzie jeszcze jakies spotkanie portretowe po swietach ?
Pozdrawiam
Cztery moje strzały z ostatniej środy:
1.
2.
3.
4.
Plus jedno poza konkursem ;)
Bardzo ładne zdjęcia wyszły jak modelka leży na schodkach, czy co to tam było, jakies inne oświetlenie zostało użyte? Mniej ostre? bo zdjęcia są takie łagodniejsze , mniej kontrastowe i to u dwóch róznych osób co dodali zdjęcia, takie odnosze wrażenie...
Jesteś pewien co do balansu bieli na 1. ?
I zrobiłbym coś pod oczami (jakiś patch tool) oraz przygładził (blurem, dodgem?) odblaski na jej lewym policzku i czole.
No i plamka od kontry tylnej widoczna na twarzy nad jej prawym okiem po prawej uznawana jest za błąd - patrzeć w wizjer i modelce odrobinę twarz w lewo kazać skierować.
Jeśli chodzi ci o np nr 5. Kolaja - prawogórnobocznie lampa tylko z garnkiem, lewy przód okta, z tyłu (na zdj. 5. Soul_mana widać) kontra na rękę i linię ciała i z tyłu po prawj od góry też widać kontrę na włosy.
Na jedynce to sporo zjechałem z saturacją i chyba stąd to odczucie nieprawidłowego WB. Trochę kombinowałem i tak mi się najbardziej podobało.
Co do blura i dodża to muszę się jeszcze trochę w obróbce komputerowej podciągnąć, bo jak próbuję za bardzo ingerować to wychodzi bardzo nienaturalnie.
No i odblask od kontry - prawda, niby wiem, ale nie zwróciłem w odpowiednim czasie uwagi. Mea culpa, będę starał się w przyszłości to kontrolować.
Dzięki za uwagi!
odnosnie retuszu to moge polecic tutek z lynda.com "Portrait Retouching" akurat dla CS3 ale ma kilka trikow ktore sie przydaja, podobno jest tez gdzies w necie
Ja już jedno z dziś (znaczy wczoraj) mam gotowe ale... poczekam na aprobatę modelki 8)