ja wiekszosc zdjec na microstoki obrabiam w domu na laptoku. Kup sobie jakis prosty kalibrator.
Wersja do druku
ja wiekszosc zdjec na microstoki obrabiam w domu na laptoku. Kup sobie jakis prosty kalibrator.
najtańsze chodzą już po 400PLN. Teraz może głupie pytanie... czy każdy monitor da się skalibrować? Tzn czy matryca w moim fujitsu-siemens s6120d nadaje się do kalibracji? wiem że próbować można, ale czy jest sens zapłacić 400pln tylko po to aby spróbować?
Pozdrawiam,
Robert
ja tam na laptopie mam taki pionowy waski kalibrator dodawany gratis do ekranow cinematix macowskich. Kosztuje jakies 600 zl. Z moim laptopem wspolpracuje calkiem niezle. Zgodnosc z drukiem tak w 80-90% co mi w zupelnosci starcza jesli chodzi o stoki.
Jak jestem w trasie i musze skonczyc siakis projekt pod druk (reklama) to dla pewnosci zawsze mam ze soba palete kolorow (papierowa)
Na koniec dodam ze mam wyjatkowo kiepska matryce asusowa z a6ja (bardzo mocny lapek ale ekran do bani)
Faktycznie, zdjęcie strasznie przepalone.. Zanim nie sprawisz sobie lepszego monitora / kalibratora, ratuj się histogramem może chociaż trochę to pomoże..
a są jakieś metody skalibrowania monitora bez użycia kalibratora (większość czasu siedze na linuxie, więc wątpię w szybkie znalezienie kalibratora działającego z tym systemem).
Pozdrawiam,
Nie wiem czy to zadziała, ale metodą "łopatologiczną" jeżeli masz dostęp do urządzenia, na którym będziesz ewentualnie drukował: ustawić monitor "na oko" - wydrukować - porównać z wzorcem, poprawić - porównać.. i tak do skutku :)
Edit: przy załadowanym do systemu profilu tego urządzenia oczywiście :)
bez kalibracji ani rusz, polecam jednak kalibrator, wszystkie zabiegi ręczne idą na nic w porównaniu z prawdziwą kalibracją...
Mam monitor Apple LCD i kalibruje go co kilka tygodni za pomocą Spyder2PRO..
urządzenie jest drogie ($250 w USA) ale daje niesamowite rezultaty nawet na laptopach, skalibrowałem starego, trzy letniego laptopa HP i rezultat przeszedł najśmielsze moje oczekiwania, kontrast i nasycenie kolorów bez porównania, nie świeci tak jasno jak mój apple, ale odwzorowanie kolorów i gama jest prawie identyczna .... na laptopie córki kalibracja przyniosła podobne bardzo zadowalające efekty ... nie miałem pojęcia że z tanich monitorów LCD montowanych w laptopach, można wyciągnąć taki obraz,
nie polecam tańszych kalibratorów($70-$100), np najtańszy Spyder lub PANTONE huey
nie sprawdzają się wcale, robią mniej precyzyjne pomiary i ich mniejszą ilość, co za tym idzie wyprodukowane przez nie profile ICC o dupę rozbić ... przetestowałem prawie wszystkie maszynki do kalibracji, dostępne na amerykańskim rynku i oprócz wspomnianego Spyder2PRO.. , polecam również Pantone Eye-One Display 2 ... mam nadzieje że pomogłem trochę ..
nie polecam obróbki na plazmie, próbowałem na swoim 42 calowym Philipsie i totalna porażka ... rozdzielczość przy połączeniu kablem cyfrowym HDMI przy 1080i jeszcze ujdzie, ale z kontrastem, gamą i nasyceniem to nie ma szans trafić, z reguły telewizory są "po poodkręcane" żeby wszystko na nich ładnie wyglądało ... w rzeczywistoąci nie jest tak słodko...
pozdrawiam
@VanMurder - wielkie dzięki za cenne wskazówki. Kupić kalibrator na pewno kupię... niestety raczej jakąś tańszą wersję... i tak pewnie będzie to wyglądało o niebo lepiej niż bez jakiegokolwiek kalibratora.
próbowałeś kalibrować swoją plazmę (tak tylko z Ciekawości pytam... bo przecież parametry takie jak gamma etc mogą być regulowane z karty graficznej....)?
Pozdrawiam,
Robert
ja mam pytanko z innej beeczki jak wysylac na fotoli ilustracje vektorowe? zarejstrowalam sie jako fotograf ale myslalam ze bede mogla tez vektory wysylac, do czasu jak nie dozbieram na apart zeby fotki wysylac, pomozcie