Oczywista oczywistość ;) Między sobą laptopy trochę się różnią ale nawet najlepsze wypadają kiepsko w stosunku do "normalnych" nielaptopowych monitorów.
Wersja do druku
Może ktoś z właścicieli Maca Book Pro odważy się wysłać plik plik z kalibracji do Janusza? :wink:
Szukam laptopa do zdjęć. Wiem było wiele razy, że laptop się nie nadaje, ale co kupić do 3300 zł, chodzi mi o najciekawszą możliwą propozycję i optymalną. (Docelowo mam zamiar podpiąć ekran zewnętrzny ).
Ja mam sony fw11e i jak narazie chwale sobie... co do matrycy to rozdzialka 1600x900 przy 16,4" waga 3.1kg wiec nie tak tragicznie... szkoda ze to nie dual lamp ale do pracy w pomieszczeniach w zupelnosci wystarczy z tym ze na dole ekranu widac troche ze swieci jasniej ogolnie nie jest zla matryca a nawet niektorzy uwazaja ze bardzo dobra... recenzja na http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Sony-Vaio-VGN-FW11M.11945.0.html akurat niedawno sie pojawila..
reszta danych:
C2Duo P8400 2.26GHz
250GB HDD SAMSUNG 5400obr. (najslabszy element procz grafiki ale nie mam go do gier :) )
3GB RAM DDR2-800 (vista home premium 32bit i tak tylko 3GB obsluzy)
Radeon 3470 512MB
Ogólnie nawet na viscie smiga fajnie ale dopiero jak sie uruchomi.. samo uruchamianie troche trwa ok 1min 10-20sek z Macaffe i zajebanym systemem roznymi programami typu baza mysql framework .net 3.5 visual studio c# mcaffe antyvir i jakies *******y od SONY ogolnie wlaczajac visual studio 2008 express + aptana studio (do stronek) + jakies wordy + przegladanie stron jednoczesnie czuje sie pelen komfort uzytkowania nawet na viscie. Wiec mysle ze i z PSem sobie poradzi bardzo fajnie. Mysle nad wymiana dysku na segate 320 7200obr i bedzie napewno bardzo dobrze sluzyl.
a i we wrocku w spaceone jest za ok 3200-300 zl :)
Ja znalazłem takiego laptopa:
http://www.allegro.pl/item467259946_...a_gw36_fv.html
Zastanawiam się nad jeszcze inną konfiguracją. Chodzi mi po głowie matryca LEDowa, ale nie wiem czy to ma sens? Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Może to nie jest bezpośrednio odpowiedź na pytanie, ale obrabiam wszystkie zdjęcia na laptopie. Drukuję w zależności czy chcę szybciej czy taniej w trzech różnych zakładach. Zawsze z zaznaczeniem, że bez korekcji. Zawsze mam to co chciałem a jak nie mam, to okazuje się że w zakładzie coś się rozkalibrowało. I napiszę jeszcze, że podpinam czasami pod niego eizo jak chcę się pobawić, ale rzadko. Nie znam się na wykresach i parametrach matryc, nie interesuje mnie to, bo mam inne sprawy na głowie. No ale jest mały problem - na tym laptopie pisze MacBook Pro a to podobno kupują wariaci albo snoby. :mrgreen:
Na jednym z moich laptopów też jest napis MacBook Pro :), co nie zmienia faktu, że przy wyświetlaniu zdjęć zauważalnie ustępuje on Eizo FlexScan S1931.
Wszystko zależy od tego czego oczekujemy od urządzenia. Jeden lubi rybki (wtedy robi foty na laptopie), drugi akwarium (używa oddzielnego monitora).
Najważniejsze jednak jest aby nie zabić radości płynącej z fotografowania i późniejszej obróbki zdjęć.
Pozdrawiam