Odp: RF200-800mm F6.3-9 IS USM
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wymyślono pierścień zwiększający opór przy zmianie ogniskowej. Dwugodzinni testerzy mają gdzieś tą regulację lub o niej wcale nie wiedzą i walczą z zaciśniętym pierścieniem. Jest to nagminne w tych testach. Zwykli użytkownicy deklarują w postach, że dają radę.
Ale tu bardziej chodzi im nie o siłę, ale o kąt obrotu od 200 mm do 800 mm. To wymaga aż czterech ruchów nadgarstka, czyli jest powolne i upierdliwe.
Taki pierścień regulujący opór zooma mam też w EF 100-400L II, ale ten obiektyw wyciągam za ryj jednym ruchem bez kręcenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Camilo
Jakie ceny wołają za taki obiektyw , to wersja pierwsza z is?Ja myślałem że swojego za 5000zł puścić ale to wersja jeszcze bez is
oj za taki to nie wiem, obstawiałbym z 5-8?
problem z tymi starymi szkłami jest taki, że ich silnik AF nie wyrabia z fpsami nowych puszek, więc jeśli ktoś chciałby je używać do zwierzaków czy sportu to ma lepsze alternatywy
300 II tak widziałem po zagranicznych stronach 15-20k
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Realnie i procentowo między 700mm a 800mm te 100mm to mała różnica.
Czasem jak lepsza jakość na mniejszej ogniskowej to te powiększenie o te kilkanaście procent obrazu da lepszy obraz.
Nie wiem jaka realność tych testów na the digital picture ale tam 100-500 z tc 1,4 zaskakująco dobrze wypada do 800mm.
Na ogół testy na the digital picture potwierdzają się w praktyce.
I jeśli tak jest jak tam wyszło to podejrzewam że cena tego szkła zostanie szybko urynkowiona ;)...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Na ogół testy na the digital picture potwierdzają się w praktyce.
I jeśli tak jest jak tam wyszło to podejrzewam że cena tego szkła zostanie szybko urynkowiona ;)...
Zawsze się kierowałem tymi testami i nigdy się nie zawiodłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
300 II tak widziałem po zagranicznych stronach 15-20k
na UK ebayu jest za 12k, ale że Brytole zrobili nam prezent brexitowy, to teraz trzeba doliczyć parę tys. podatków :evil:
taaa, do czegoś co się nie rusza to jest ok, lub gdy masz dużo światła ;)
no ale ci co kupią na pewno będą zadowoleni :)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
...
Jeśli to będzie przemyślany zakup to dlaczego ma być inaczej...?
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
W opiniach kupujących np. na BHPhoto przewija się prawidłowość, że bardzo zadowoleni są ci co posiadali Sigmy i Tamrony 150-600 a trochę roczarowni posiadacze RF100-500.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W opiniach kupujących np. na BHPhoto przewija się prawidłowość, że bardzo zadowoleni są ci co posiadali Sigmy i Tamrony 150-600 a trochę roczarowni posiadacze RF100-500.
Ma to pokrycie w testach robionych przez kolesi z antypodów. Dobry AF i stabilizacja, nie gorsza optyka, dają jakiś zysk, natomiast RF 100-500 jest poza konkurencją ze względu na inne zalety.