Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
dokładnie, na rynku jest tylko Lexar i jakiś chinski no-name
powinien być jeszcze czytnik sandiska, bo taki kupiłem po zakupie R5, czyta tylko CFExpress B i nic więcej - widzę że czytniki potaniały jeszcze bardziej niz karty :), też polecam AngelBird 512GB
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
W Sony jest tak że AF-eye możesz uruchomić tylko jeśli masz tryb ostrości ustawiony na szeroki. Jednak wówczas nie działa środkowy punkt AF. Jeśli więc w kadrze nie znajdzie twarzy i oka bo akurat robisz sobie krajobraz to będzie łapał ostrość w różnych losowych miejscach. Nie masz więc pełnij kontroli nad tym co ma być ostre. Jeśli chcesz pracować na centralnym punkcie AF jak w tradycyjnej lustrzance to musisz znów zmienić obszar ostrości na "Środek". I w ten oto sposób wciąż trzeba coś naciskać. W R5 też musiałem wyłączać ten AF-eye lub włączać zależnie co chciałem fotografować. To powinno działać moim zdaniem jakoś inaczej.
od zawsze na wszystkich aparatach (nawet analogowych) używam przycisku af-on, tak jest znacznie wygodniej niż af na spuście i w wiekszości zastosowań (nawet takich jak fotografia krajobrazu) sensowniej, w R5 mam konfiguracje "double back button focus" i nic nie muszę przełączać, af działa kiedy ja chcę i taki jak chcę, a nie kiedy chce aparat, punktu af nie trzeba przesuwać na środek robi to przycisk set (chyba nawet nic nie trzeba ustawiać bo tak jest ustawione fabrycznie)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
od zawsze na wszystkich aparatach (nawet analogowych) używam przycisku af-on, tak jest znacznie wygodniej niż af na spuście i w wiekszości zastosowań (nawet takich jak fotografia krajobrazu) sensowniej, w R5 mam konfiguracje "double back button focus" i nic nie muszę przełączać, af działa kiedy ja chcę i taki jak chcę, a nie kiedy chce aparat, punktu af nie trzeba przesuwać na środek robi to przycisk set (chyba nawet nic nie trzeba ustawiać bo tak jest ustawione fabrycznie)
Żeby już nie ciągnąć OT bo nie o tym jest ten wątek powiem tylko tyle że dokładnie to samo mogę powiedzieć o używaniu spustu migawki. Jest dużo wygodniej i intuicyjnie niż AF-ON a kciuk mam na kółku i mogę sterować czasem, kompensacją ekspozycji lub tym co sobie tam przypiszę.
1 załącznik(ów)
Czytam o różnych problemach z Waszymi czytnikami, choć takie problemy przewijają się również na grupach na FB, a ja mam Ugreen, kupiony wiele lat temu na Aliexpress za ok. 15 PLN (z wysyłką z Chin), który przerobił kilka body i co najmniej 100k zdjęć i nigdy nie zawiódł :lol:
Załącznik 18347
też mam podobny, ale już nie wystarcza - nie ma usb-c (macbook) i nie ma CFexpress (R5).
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Żeby już nie ciągnąć OT bo nie o tym jest ten wątek powiem tylko tyle że dokładnie to samo mogę powiedzieć o używaniu spustu migawki. Jest dużo wygodniej i intuicyjnie niż AF-ON a kciuk mam na kółku i mogę sterować czasem, kompensacją ekspozycji lub tym co sobie tam przypiszę.
typowy symetryzm - niestety jak to symetryzm nie działa
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
też mam podobny, ale już nie wystarcza - nie ma usb-c (macbook) i nie ma CFexpress (R5).
Kup Sandiska, można nowy kupić za 150zł
czekam na dostawę tego lexara
właśnie odkryłem (puk puk) że mogę zgrać filmy bezp. po kablu z aparatu :mrgreen:
ALL-I nie warte jest tych 5x więcej miejsca, zostanę z IPB. Ustawiłem sobie 2 sety pod 120kl (z cropem i bez), i 2 sety zwykłe 4k/60 (z cropem i bez).
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
czekam na dostawę tego lexara
właśnie odkryłem (puk puk) że mogę zgrać filmy bezp. po kablu z aparatu :mrgreen:
ALL-I nie warte jest tych 5x więcej miejsca, zostanę z IPB. Ustawiłem sobie 2 sety pod 120kl (z cropem i bez), i 2 sety zwykłe 4k/60 (z cropem i bez).
A bez tej grypsery to jak to będzie brzmiało?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Czytam o różnych problemach z Waszymi czytnikami, choć takie problemy przewijają się również na grupach na FB, a ja mam Ugreen, kupiony wiele lat temu na Aliexpress za ok. 15 PLN (z wysyłką z Chin), który przerobił kilka body i co najmniej 100k zdjęć i nigdy nie zawiódł :lol:
Załącznik 18347
Te moje czytniki, które źle nagrywały plik firmware to Transcend i Kingston czyli jakby firmowe.
Ja mam dwuslotowe czytniki USB 3.0 SD Ugreen i Baseus oraz no-name SD 4.0 UHS II, który zapitala jak mały Kazio. Z dwóch pierwszych Ugreen jest szybszy od Baseusa, a żaden z trzech nie robi problemów.