Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Oo znalazłeś sposób na nos :)
Chodzi tu o odległość od modela, aby ten przelicznik zadziałał musiał byś odejść na taką samą odległość jak przy 85mm a następnie wyciąć 1/2 kadru i wtedy przerysowania miałbyś takie same jak na 85mm. Oczywiście tracisz wtedy dwukrotnie na jakości.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Oo znalazłeś sposób na nos :)
Chodzi tu o odległość od modela, aby ten przelicznik zadziałał musiał byś odejść na taką samą odległość jak przy 85mm a następnie wyciąć 1/2 kadru i wtedy przerysowania miałbyś takie same jak na 85mm. Oczywiście tracisz wtedy dwukrotnie na jakości.
Tak nos udało się jakoś ogarnąć [emoji4]...
Nie mogę pojąć tej odległości o której piszesz... Mając podpięte 50mm na apsc, ogniskowa w porównaniu do pelnej klatki wynosi około 80mm. Czy odległość od modela i kadr w wizjerze będzie taki sam jak w przypadku 85 podpiętej do pełnej klatki?
Zastanawiam się czy jakbym podpiął tele 50-250 i ustawił 85mm( w przeliczeniu około 130mm) czy wyglądałoby to lepiej?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
@candar & @Bechamot czy można liczyć na jakieś Wasze opinie [emoji4]?
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
@
candar & @
Bechamot czy można liczyć na jakieś Wasze opinie [emoji4]?
Jak dla mnie jest całkiem OK. Kolory też są poprawne, aczkolwiek idziesz w za duży kontrast i ciut za za ciemne zdjęcie (ale to MZ, bo ja nie kontrastuję mocno zdjęć). W porównaniu do początków dobrze rokujesz , bo skończyłeś z dziwnymi filtrami kolorystycznymi oraz winietą (czego nie cierpię ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jak dla mnie jest całkiem OK. Kolory też są poprawne, aczkolwiek idziesz w za duży kontrast i ciut za za ciemne zdjęcie (ale to MZ, bo ja nie kontrastuję mocno zdjęć). W porównaniu do początków dobrze rokujesz , bo skończyłeś z dziwnymi filtrami kolorystycznymi oraz winietą (czego nie cierpię ;)
Dzięki [emoji4]...
Rzeczywiście zdjęcia lekko kontrastuje na krzywych + delikatnie na samym końcu w ACR.
Jeżeli chodzi o jasność zdjęć, to na którejś grupie wrzuciłem zdjecie 87. w feedbacku było że za zdjęcie za jasne... obniżyłem Ev o 0.65.
Pójdę Twoja drogą i następne zrobię ciut jaśniej z mniejszym kontrastem [emoji4].
Z tych ostatnich najbardziej podoba mi się nr 86;
na 87 nie podoba mi się cięcie głowy (od góry) i to co pisze @candar, duże kontrasty, choć to oczywiście mocno subiektywne odczucia ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Z tych ostatnich najbardziej podoba mi się nr 86;
na 87 nie podoba mi się cięcie głowy (od góry) i to co pisze @
candar, duże kontrasty, choć to oczywiście mocno subiektywne odczucia ;)
Dzięki @Bangi... w kolejnych wrzucanych zdjęciach napewno zjadę z kontrastem [emoji4], może będą lepsze
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
@
candar & @
Bechamot czy można liczyć na jakieś Wasze opinie [emoji4]?
mialbym sporo uwag , ale nie za bardzo mam teraz wene tworcza do doglebnej analizy.
skupie sie tylko na dwoch uwagach powiedzialbym natury strategicznej.
1. Obcuj jak najwiecej z dobrym obrazem. To moze byc obraz fotograficzny lub malarski. Najwazniejsze to wyrobic w sobie odpowiednia wrazliwsc plastyczna , rozbudzic poczucie estetyczne. Jesli sam nie bedziesz wiedzial jak jest dobrze , trudno bedzie mowic o swiadomej wtworczosci.
2. Pomysl nad zamiana aparatu na FF - to moga byc starsze lecz wciaz znakomite do portretu c5mk2 lub nawet c5. Maja te zalete ze sa tanie , wywolarki typu LR starszej genereacji pudelkowe sa tez tanio do dostania. Dostaniesz przyspieszenie jakosciowe . Widac slabosci w przejsciach tonalnych.
3. Dobrze ze nie tracisz zapalu i pracujesz. Technika przychodzi z czasem sama , im wiecej zdjec zrobisz i wiecej czasu im poswiecisz tym wyniki beda coraz wyzsze od srednich , ale rownoczesnie nalezy pracowac nad soba - wlasnej wrazliwosci plastycznje.
Ja nie jestem zadnym przykladem, czy wzorem do nasladowania , ale kiedy w przeszlosci obsylalem konkursy medzynarodowe , czy robilem kiedys wystawy , to nawet przyszle zdjecia snily mi sie w nocy. Budzilem sie i je szkicowalem. Kazdy ma swoja metode pracy , ale w czymkolwiek zeby osiagnac wynik ponadprzecietny , konieczne tez jest ponadprzecietne zaangazowanie. Jesli masz w sobie rozbudzona wyobraznie plastyczna , to po prostu wiesz co robic. Jestes przekonany , ze tak a nie inaczej jest dobrze.
1 załącznik(ów)
89.
Załącznik 5179
--- Kolejny post ---
89 jest niebanalny , dobry pomysl z rozmazana szminka
calosc dobra kolorystycznie.
ale walczysz ciagle ze zbyt kontrastowym oswietleniem - wynika ono z malego studia. ( np mocne cienie nosa - niekorzystne. Na poprzednich zdjeciach mocny cien na plecach )
odleglosc lamp od modelki jest niewielka stad te kontrasty.
zwiekszenie odleglosci lamp wyrownaloby rozklad oswietlenia - tym samym zlagodzilo kontrasty.
moze trzeba dolozyc oswietlenie ogolne , rozproszone ?