Odp: Sigma 85mm f/1.4 ART juz jest :D
Daleko idące wnioski ;) Zastanawiam się tylko, co wziąć do porównania. Nie chcę sobie robić za dużo roboty, Milvus wydaje się naturalnym kandydatem, bo to dotąd optycznie najlepsza 85 do Canona w rozsądnej cenie (czyli nie licząc Otusa). Co trzecie, 85II, Tamron ? Starej Sigmy chyba nie ma sensu.
Tamron, 85II L będzie zbyt łatwe do pobicia ;)
2 głosy na Tamrona zatem, w sumie niegłupie. 85L w końcu wyjdzie nowe w 2k17, pewnie miód malina kieszeni drezyna :)
Jako pierwszy test w porównaniu Tamrona i sigmy proponuję zadanie "selfie":
Trzymasz przez 1 min w wyciągniętej poziomo ręce body FF z każdym z tych obiektywów a następnie robisz sobie fotkę. Porównujesz ostrość. Gotowe;)
Ale jedno minutowa ekspozycja wymagała by zastosowania filtra ND. Myślisz, że znajdzie się filtr ND o średnicy 86mm do Sigmy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Ale jedno minutowa ekspozycja wymagała by zastosowania filtra ND. Myślisz, że znajdzie się filtr ND o średnicy 86mm do Sigmy ;)
Napisałem, że zdjęcie robisz po 1 min. To ma być test: stabilizacja Tamrona vs obciążnik 0,5kg wbudowany w sigmę.
Jak z AF w sigmie? zastanawiam się nad kupnem i zobacze które 85mm zostawić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Tego 5D Mark III kupiłeś dzięki mojemu mailowi czy sam sobie wcześniej gdzieś wykukałeś?
Z tego co widać obydwa obiektywy są ********e, szkoda że przez zastosowanie soczewek asferycznych bokeh w Sigmie delikatnie ale jednak trąci nieco cebulą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
2 głosy na Tamrona zatem, w sumie niegłupie. 85L w końcu wyjdzie nowe w 2k17, pewnie miód malina kieszeni drezyna :)
Ze 12000 PLN trzeba będzie przyszykować.
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Myślisz, że znajdzie się filtr ND o średnicy 86mm do Sigmy ;)
Nie ma problemów, jest kasa jest zabawa. Gorzej jak jej nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Tego 5D Mark III kupiłeś dzięki mojemu mailowi czy sam sobie wcześniej gdzieś wykukałeś?
Z tego co widać obydwa obiektywy są ********e, szkoda że przez zastosowanie soczewek asferycznych bokeh w Sigmie delikatnie ale jednak trąci nieco cebulą.
Ze 12000 PLN trzeba będzie przyszykować.
Nie ma problemów, jest kasa jest zabawa. Gorzej jak jej nie ma.
Przecież z Milvusa ewidentnie cebula wylazi, nie trzeba powiększenia robić
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Przecież z Milvusa ewidentnie cebula wylazi, nie trzeba powiększenia robić
Odwrotnie raczej ;)