mi tu zalatuje średnim, czy przez kwadrat czy b&w ale... pozytywnie :)
(ta, nie ma to jak konstruktywna krytyka:mrgreen:)
Wersja do druku
Chyba trochę za małe GO.
Hmm...
a na włosach to nie łupież :-)) ani przeostrzenie
Zazwyczaj takie zdjęcia robi się baardzo symetrycznie. Odbiegłeś od tego schematu i jak dla mnie - jest gorzej. Do tego nie wiem czemu ten kadr taki szeroki... Fota lekko niedoświetlona.
Za ciemno.
AmatorKrak, jakby trochę posiedzieć nad tym zdjęciem i skadrować inaczej to byłoby całkiem całkiem.
rozjasnilem sobie mocno monitor - juz calkiem ladnie to zdjecie wyglada;) popraw lekko kadr i bedzie super;)
Krytyke potulnie przyjmuje! Zdjecie rozjaśniłem, wykadrowałem centralnie i wygładziłem nos i czoło. Zdecydowanie lepiej :-) Dzieki za uwagi, wystarczyło zrobić proste rzeczy a ja znów kombinowałem heheheh. Micles i pozostali dzieki :-)
http://img195.imageshack.us/i/img362...3625p2s.th.jpg
Lepiej- tak- ale nie zdecydowanie. Troszkę lepiej. Kadr i tak, nadal (jak dla mnie) jest zły. I nadal (jak dla mnie) za ciemno.
"rogi" nad głową z tła po lewej i po prawej przeszkadzają.
Pozwoliłem sobie zająć się Twoim zdjęciem:
Kadr bym tak widział- ciasny i bez jasnego tła. Moja propozycja nie jest może mistrzostwem świata ale myślę ze tak jest znacznie lepiej. Wiem że to bardzo mocny crop z oryginalnego zdjęcia...no cóż kadruje się aparatem a nie photoshopem, ale jeśli już mamy ratować zdjęcie którego nie da się powtórzyć no to nic innego nie pozostaje.
Czasami warto jednak zrobić rzeczy bardziej skomplikowane :)
Mam na myśli Twoje rozjaśnienie. Jakiego softu używasz? Ja to zrobiłem w PS Poziomami z użyciem masek aby bardziej rozjaśnić oczy i ich okolice.
Niektórych miejsc wcale nie rozjaśniałem, myślę że zdjęcie zyskało na głębi dzięki temu. Nie jest idealnie bo szczegółów w czerni- brwi, nad oczami i włosy w lewym górnym rogu-nie wydobyłem (o ile z tego jpg teraz się da- ja nie umiem na szybko z jpg -gdyby był RAW to co innego)
Pędzle jak widać na różnych przeżroczystościach.
A ustawienia suwaczków takie:
Poziomy 1 -czarny 0 / szary 1,19 / biały 190 (przy przeźroczystosci całej warstwy 80%)
Poziomy 2 -czarny 9 / szary 1,54 / biały 232 (100%)
Nie chciało mi się już retuszować skóry. Zrób niedoskonałości na czole i "worki" pod oczami, ale ostrożnie żeby plastyku nie zrobić. Twój retusz ledwie zauważalny. W ogóle mam wrażenie że mniej ostre wszystko jest, jakbyś blurem pojechał po całym zdjęciu.
Można też trochę kolory poprawić, chyba za żółto na twarzy jest.
Naprawdę warto podbić kontrast całego materiału który widać po lewej, żeby to nie było blade różowe, tylko czerwone- intensywne jak materiał po prawej.
Zdjęcie ma potencjał :) Jakby coś to pytaj :) Pozdrawiam.
Po raz kolejny liczę na konstruktywną krytykę :)
Modelka - Iga - i jedno z kilku zdjęć z Parku Sołackiego (tak, widać to na zdjęciu, prawda?:mrgreen:). Retuszu żadnego nie było, jedynie wywołanie na poziomie lr + ostrzenie w ps.