Jak nie masz ciśnienia na luty i znajomych w UK, to w marcu będzie The photography show w Birmingham. Co roku są tam double cashbacki na sprzęt Canona.
Wersja do druku
ja wole w cyfrowe, w euroagd mialem problem z reklamacja bo zewnetrzny serwis to ignoranci, laowa reklamowalem co bym zabrudzony w srodku to mi nie uznali pierw reklamacji, udalo mi sie ustalic jaki serwis, zrobilem tam wies i serwis zmienil opinie, dramat jakis... cyfrowe to jednak sklep foto wiec pewnie wiekszosc tam ogarnia i sami potrafia w takim przypadku ocenic
ja zrobilem tak ze wyslalem linki i oni mi zbili cene do tych popuarlnych sklepow, zamowilem u nich pare rezczy i mam spokoj bo w jednym miejscu, poza tym zamawiam u nich od ponad 10 lat i nigdy problemow nie mialem, juz wydalem u nich tyle co za dobre auto :mrgreen:
Czy można ustawiać punkt ostrości palcem na ekranie jednocześnie patrząc przez wizjer? Wczoraj oglądałem EOS R w sklepie i tam było ustawione wygaszanie ekranu po zbliżeniu oka do wizjera, a tym samym wyłączało się ustawianie ostrości palcem. I drugie pytanie - jaka jest żywotność migawki mechanicznej?
W EOS R istnieje taka możliwość. Trzeba tylko zmienić ustawienia. W zakładce AF masz "włączanie dotykowego AF z przeciąganiem". Możesz dodtkowo wybrać pole na ekranie. Prawa strona, lewa strona, góra, dół. Działa to również kiedy pracujesz przez wizjer. W instrukcji obsługi masz to dokładnie opisane.
Dzięki. A jak to jest ze śledzeniem twarzy gdy modelka na chwilę odwróci głowę? Autofocus wtedy gubi śledzony obiekt, czy nadal śledzi tył głowy?
O to samo pytałem w innym sklepie przy okazji zakupu Erki. Powiedziano mi że oni mają podpisaną umowę z serwisem canona w Pl, tyle że w razie jakiejś naprawy, to sklep wysyła do nich sprzęt. Na szczęście nie musiałem tego sprawdzać ale może nie trzeba wysyłać do Chin.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Coś na co niedawno zwróciłem uwagę a chyba nigdzie nie widziałem by było o tym mówione: dostępność punktów AF zależy od obiektywu. Tzn. wiedziałem/domyślałem się, że może być jakaś różnica, szczególnie między EF a RF, ale różnica jest między jednym EF a drugim. Nie sprawdziłem jeszcze wszystkich obiektywów, bo nie jest to dla mnie jakoś bardzo istotne i jak już to robię to przy okazji gdy mam akurat jakiś założony i sobie przypomnę, ale:
RF 24-105/4 - wszystkie punkty (100% w pionie)
Tamron 70-200G2 - nieco mniej niż 100% w pionie, w poziomie jeśli jest różnica to nie rzuciła mi się w oczy
Tamron 85/1.8 - w pionie jeszcze mniej niż przy 70-200, w poziomie j.w.
Co mniej lub bardziej pokrywa się z tym co jest w 80D - z 70-200mm są wszystkie punkty krzyżowe, z 85mm boczne strefy przy sprawdzaniu migają, sygnalizując czułość tylko na linie poziome.