cena całkiem OK. wreszcie jakaś normalna informacja
Wersja do druku
cena całkiem OK. wreszcie jakaś normalna informacja
Ciekawie rozegrane to wszystko od strony psychologicznej:
Na początek zapowiedziana kosmiczna cena i puszka w której wiele poza lcd i matrycą nie zmieniono...
Następnie długie wyczekiwania, a jako wisienka na torcie, cena niższa niż się wszyscy spodziewali.
Moim zdaniem majstersztyk wywierania wpływu na odbiorców (kłania się Cialdini :) - rozdział o 'malejących żądaniach' :mrgreen: )
Cena w imfoto moze ulec zmianie. sam u nich zamowilem i jasno mi to powiedzieli, ze do konca listopada nie powinna sie zmienic, ale aparat przeciez wyjdzie w grudniu. Nie spodziewalbym sie tego, ze bedzie u nas taniej niz w HK i USA
Szanowni Koledzy!
Śpieszę donieść, że tak dobrze to tylko w Erze :)
Dziś uczestniczyłem w pokazówce BEiKS w Białymstoku. Jako przedstawiciel mediów miałem ten luksus pobawienia się nową piątką troche dłużej z użyciem własnej karty.
Zasięgnąłem również języka u przedstawiciela Canona.
I oto wiedza, którą z wami się dzielę.
W hurtowniach w Polsce puszka dostępna będzie w grudniu a na sto procent pojawi się na przełomie stycznia i lutego.
Jako pierwsze egzemplarze "sprzedajne" pojawią się puszki w dystrybucji Canon Polska i będzie ich kilkanaście sztuk. Dotrą między najbliższym poniedziałkiem a środą.
Canon sprzeda je, przepraszam za określenie, wg swojego uznania. Mogę się tylko cieszyć, że jestem jednym z tych, do których puszka trafi.
Cena została potwierdzona na 8500, tak jak Canon zapowiadał.
Cieszyć się, gdyż to co zobaczyłem i pomacałem przekonuje mnie całkowicie do zakupu.
Ktoś może mieć swoje zdanie co do tego aparatu, ale jak na moje umiejętności (być może nie zachwycające) i znajomość fotografii ten sprzęt to poezja. Zupełnie nie przeszkadza mi jednopunktowość fokusa - działa on znacznie lepiej niż w starej piątce. Wiem, bo mam piątkę. ISO wbrew opiniom że tak naprawdę można uzyskać to samo co w piątce - jest nieprawdziwe, moim zdaniem oczywicie. Znakomite do 6400 dobre przy 12500, używalne przy 2500.
Ten sprzęt zagrał na nosie D700 i D3. Pięknie rysująca "piątkowa" matryca, o jakiej panowie z żółtym paskiem mogą jedynie pomarzyć.
Dla tych, którzy zechcą się przekonać o tym co piszę - jeszcze dziś wieczorem, tak jak parę dni temu obiecałem, zamieszczam link do ściągnięcia RAW-ów, sRAW-ów i jpegów z różnymi ustawieniami.
Można samemu będzie wyrobić osąd i odpowiedzieć na pytanie czy to jest to co chciałbym mieć. Ja zdecydowałem, że tak. Nie zważając na ficzery (ten ulubiony MMM czyli filmy) jest to aparat będący kolejnym, znaczącym krokiem do 1Ds.
Tak więc bądźcie cierpliwi i wypatrujcie plików. Będą późno, ale będą.
Acha! I nie piszcie na PW - dyskutujmy dalej na forum.
Pozdrawiam
Dlugo sie wyczekalem na ten aparat. Dla mnie przesiadka z 30D na 5DII bedzie dobrym skokiem, wiec nie mam problemow jak towarzystwo z 5d.
Czy ktos sie orientuje jak dziala mechanizm skalowania do tych 10 mp (sraw) ? Soft ? Jak to jest z jakoscia , lepsza , gorsza , taka sama ?