Odp: 7d - już oficjalnie!
Cytat:
Zamieszczone przez
Kotwica we wodzie
160,320,640 i 1250 ISO. Ciekawe czy każde 7D tak ma czy to tylko jeden przypadek.
Nie tylko 7D tak ma ;)
Analogowe wartości ISO 100, 200, 400, 800...
Wartości pomiędzy nimi są generowane cyfrowo, ISO 160 to cyfrowo przyciemnione ISO 200, więc ma mniej informacji w światłach więcej w cieniach, ISO 125 to rozjaśnione ISO 100, ma więcej szumu w cieniach.
Nastraszyliście mnie z tymi szumami w 7D aż zrobiłem test na iso1600 i wrażenia są pozytywne...dla mnie OK
Mam pytanie... Swego czasu Canon planował zrobić firmware do 7D umożliwiający używanie AF z obiektywami z przysłoną F8. Następnie Canon usunął ten wpis z adnotacji. Co ciekawe, dzisiaj testowałem 7D z 100-400L+1.4x Kenko i AF działa. Bez zaklejania 3 pinów. Daleko jest to od komfortowej pracy, bo AF bardzo długo myśli na maksymalnej ogniskowej.
Miałem zadać pytanie, w końcu tego nie zrobiłem. Jak to jest z firmwarem? U was też działa 7d z obiektywami i konwerterem 1.4x o przysłonie f8?
A Kenko zwiera styki odpowiedzialne za raportowanie TC do body? Jest w ogóle TC widoczny w exifie? Bo jak nie, to widzę analogię do sposobu na AF poprzez zalepienie styków w TC :)
DGX to sprytne ustrojstwo z własnym procesorem, które potrafi się dostosować do różnych sytuacji związanych z AF. A w EXIF'a wpisuje się zawsze :) Z tym, że to wszystko nie jest takie proste i stąd kilka wersji tego Kenko różniących się kolorowymi kropkami i działających lepiej z niektórymi korpusami, a z innymi gorzej.
Jeśli ktoś używa dużo ciemnych kombinacji z telekonwerterami i przede wszystkim statywu, to warto sobie obejrzeć 70d. Dual Pixel ostrzy dość szybko i dokładnie, zdaje się, że do f/11.
Nie wiem jak w TC Canona z seri III, ale seria I i II nie posiadała elektroniki. Wykrycie TC w body odbywało się przez... zworę COM1, EXT0, EXT1. Tak jak na 1 str.:
http://www.f20c.com/stuff/canon/part...0EF%201.4X.PDF
http://www.f20c.com/stuff/canon/part...%20EF%202X.PDF
Jeśli ktoś ma Kenko DGX lub Canon TC z serii III to fajnie, jakby zmierzył te styki. Albo w przypadku TC III napisał, czy w EXIF'ie jest raportowana wersja TC (u mnie przy TC II nie).
Wtedy sprawa się wyjaśni, czy "genuine Gate Array IC (Integrated Circuitry)" Kenko oznacza coś więcej niż kłębek miedzi ;)
Dokładnie chodziło mi o wersję dgx teleplus 300 PRO. Mam z niebieską kropką i zaskoczył mnie ten fakt, bo z wcześniejszych informacji byłem przygytowany na zaklejenie trzech pinów.
Thomason2005, a mógłbyś zmierzyć te styki w TC jakimś łomomierzem?