Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
zaletą tej puszki jest, że tak się wyrażę jej modułowość, jeżeli chcemy pancernika to dokręciwszy gripa i np. 1,4L35mm uzyskujemy coś co budzi szacunek u gawiedzi, jeżeli wskazana jest "kompaktowość" to z naleśnikiem 2,8 40mm wlezie do kieszeni kurtki i wagą nie przekroczy kilograma. Kupujta, warto! :)
Bangi, akurat jestem osobą która przesiadła się niedawno z 600D na 6D i posiadam praktycznie te same obiektywy co Ty. Podobnie do Ciebie odkąd zakupiłem 50 1.4 a przede wszystkim 85 1.8 to praktycznie nimi robię. Po zakupuie 6D jestem niesamowicie zadowolony, bardzo wysokie użyteczne iso, punkt środkowy na prawdę czuły ,boczne też moim zdaniem bez porównania do 600d. Początkowo miałem zatrzymać 600d i 17-50 ale doszedłem do wniosku, że lepiej będzie je sprzedać i kupić jakiś obiektyw - padło na Sigmę 35 1.4. Podczas tego weekendu cały zestaw testowałem, sprawował się bardzo dobrze. Reasumując moim zdaniem warto kupić 6D:)
P.S
Czy ktoś z Was orientuje się na temat możliwości korzystania z zamiennika oraz oryginalnej baterii razem w gripie?
Cytat:
Zamieszczone przez
borsodi
Czy ktoś z Was orientuje się na temat możliwości korzystania z zamiennika oraz oryginalnej baterii razem w gripie?
Nie ma to najmniejszego znaczenia, można spokojnie używać różnych baterii, cytat ze strony Newella:
"Aparat może być zasilany do wyboru z jednej lub dwóch baterii typu LP-E6. Stosując dwie baterie, można łączyć ogniwa różnych producentów i o rożnych pojemnościach. Aparat będzie wówczas pobierać prąd najpierw z jednej, a następnie drugiej baterii."
Bangi, w żadnym z poniższych sklepów nie miałem problemu aby "pobawić się" szkłami czy puszkami : Foto-Cyfra-Karmelicka 8, Foto-Beta - Plac Boh. Getta, Fotoplus-Studencka 6. Marketów unikam.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Witajcie, powoli dojrzewam do decyzji bu kupić FF,...
Zdaje się, że dojrzewasz raczej w trybie przyspieszonym a nie powolnym. :p
Nie wiem, co Canon wynalazł w 6D, bo "zupełnie nowy system AF " był już wiele razy przedtem i nie zwiastowało to wielkiej rewelacji ani rewolucji. Ja w zasadzie miałem szczęście ze wszystkimi kolejnymi korpusami i poważne problemy typu BF/Ff mnie nie gnębiły ( z wyjatkiem dwóch obiektywów). Jednak idealnie nigdy nie było, na dużych otworach zawsze było prawdopodobne lekkie pudło i straciłem trochę czasu na testowanie żeby ogarnać o co chodzi. Co mi się ostatecznie nie udało, bo zależało to chyba od fazy Księżyca albo kursu jena. Jednego dnia było dobrze, innego gorzej. Ogólnie 60d jest o wiele lepsze kiedy się robi zdjęcia w plenerze niż kiedy się testuje na linijkach ustawionych pod katem w imadle (oczywiście metoda naukowa, z dużym celem do ostrzenia ustawionym ponad linijka prostopadle do osi obiektywu ).
W 6d coś zmienili, bo nawet nie miałem powodu ustawiać linijek. Czuję się oszukany przez Canona, bo po po pierwsze, co przeszkadzało, żeby ten AF był już w 20d? Po drugie, kiedy mam w końcu korpus wyposażony w micro adjustment, to okazuje się on być niepotrzebny.
AF zawsze był jednak głównym filarem marketingu Canona, a to co widać w praktyce jest jakaś wypadkowa rozwoju technologii i wieloletniej strategii. Postępy konkurencji też maja wpływ.
Co do bocznych punktów, też nie widzę problemu celności, sa tylko nieco wolniejsze w słabym świetle. Servo się nie bawiłem. Będzie Pan zadowolony, a jeśli nie, to... Ktoś musi być pierwszy z tasiemcem o niecelnym 6d.:shock:
Mam nadzieję, że nie będę tym pierwszym ;) Dziękuję za wszelkie opinie. :)
Bangi, mi się zdarza używać 6d do spottingu, i na środkowym servo daje całkiem radę. Tutaj masz parę zdjęć, wszystkie dość mocno cropowane bo moim najdłuższym obiektywem póki co jest 70-200- aircraft-spotting.org - internet aviation gallery! Photos taken by: Mateusz Ruminiak
To na prawdę udany aparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matson
Z nieba mi spadłeś... szukałem od dłuższego czas na skrzydlach i lotnictwie fotek z 6D i znaleźć nie mogłem, a tu taki link. Dzięki :)
@poszukiwacz2006 - zapomniałem podziękować za nazwy sklepów, dzięki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
lok
Ale to idzie po wi-fi ? Nie chce zrywać fotek tylko podgląd wykonanych.
Po wifi a jakże. Tyle, że EOS Utility zgrywa zdjęcie i w tym czasie nie możesz przez chwilę korzystać z aparatu.
Do podglądu używam smartfona/tabletu - tu jest sam podgląd - jednocześnie możesz robić zdjęcia i przeglądać je na tablecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
wydaje mi się że do 6d lepszą opcją od 70-200/4 IS jest po prostu 70-200/2.8 I bo to i cena podobna, a zawsze te 2.8 jest i to ostre...
Tylko 2.8 jest dwa razy cięższy i za cholerę nie wejdzie mi do torby...