-
Odp: Filtry polaryzacyjne
spoko źle to ująłeś i dlatego tak to zrozumiałem że różnica w cenie. Z wysyłka spokojnie 207 zł będzie w tym sklepie z linku co podał Michał Dobrowolski a w tym co ja podałem też wyjdzie tyle samo Filtr polaryzacyjny Marumi DHG CPL 67mm więc warto tylko zamówić i cieszyć się filtrem.
-
Dzięki Pany za pomoc w zakupie. Zamówiony Marumi DHG bez super.
Czasami szybko i sprawnie da się tu czegoś dowiedzieć, kiedy nie ma się za wiele czasu na przeszukiwanie zasobów forum.
Sam w to nie wierze jeszcze :)
-
To super że zamówiłeś napewno będziesz zadowolony. Więcej wiary bracie hehe. To musisz uwierzyć że to dzieje się naprawde:) bo trzeba wierzyć i wtedy wszystko się spełnia jak sam widzisz. Po to jest forum żeby sobie nawzajem pomagać. Pozdro
-
Panowie w filtrach jestem zielony.
Chcial bym kupic polarka do mojego samsunga nx100 i uzywac z 20mm
Co sadzwicie o filtrach polaroida jak np ten Polaroid 43mm CPL Circular Polarizer Filter Lens 812147011548 | eBay
Jest jeszcze KOOD link
oraz Hoya link
Czy roznica miedzy takim polaroidem a hoya bedzie znaczna przy obiektywie samsunga?
-
Polaryzacyjny w roli szarego
Jak trzebaby użyć szarego, ale....nie mamy
To jak w tej roli sprawdza się polaryzacyjny ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To jak w tej roli sprawdza się polaryzacyjny ?
jp
Jak ND8 (tak mocno w przybliżeniu bo to zależy od kilku czynników jeszcze).
-
błagam. doradźcie mi coś. od kilku dni siedzę i czytam testy filtrów polaryzacyjnych, wypowiedzi użytkowników na forach co warto kupić itd. i już mam mętlik w głowie. chciałam tylko kupić filtr do swojego obiektywu 18-125mm, 3.5-5.6. znalazłam w przystępnej cenie filtr polaryzacyjny kołowy CPL 62 62mm MATIN HiGh oraz Marumi PL-C CPL 62mm Yellow, ale nawet nie wiem czy dla mnie będzie się to nadawało. może polecacie coś innego niż te. nie stać mnie na kupno filtru za 400 czy 500 zł, ale wiem też że nie warto nawet zwracać uwagi na te za 30 zł. pomóżcie proszę.
-
Polecam Ci Marumi CPL DHG - nie kosztuje 400-500, kosztuje do 200 PLN, a IMHO bardzo dobry.
-
popieram przedmówce i napewno będziesz z niego zadowolona. Już było w tym wątku o tym pisane.
Ja posiadam wersje super tylko że średnica 77 mm. Wersja super różni się tylko 2 powłokami hydrofobowymi WPC czyli lepiej się je czyści. Tańszych nie ma co kupować żebyś później sobie w brode nie pluła:).
Cena tak około 200 zł dla tej średnicy co masz. Tutaj masz i bardziej się opłaca dopłacić 15 zł i masz wersje super Filtr polaryzacyjny Marumi DHG SUPER CPL 62mm. Jak coś to może będą mieli bez super, ale to już musisz się ze sklepem skontaktować. W tej cenie nigdzie tego filtra nie kupisz o czym możesz się sama przekonać porównując w ceneo czy skąpiec. Warto bo będziesz zadowolona. Pozdro
-
dziękuje za podpowiedź ale rzecz w tym że oba te filtry kosztują ponad 200 zł (215 i 219). może i mam taką sumę ale chciałam ją przeznaczyć na 3 filtry: polar, UV i gwiazdkowy. te 2 ostatnie raczej z niższej półki ale w tym momencie nie starczy mi na wszystko. dlatego filtry o które pytalam były z troszkę niższej połki cenowej. a może jakaś inna firma niż marumi jest godna uwagi?
-
a po co Ci 2 filtry polary. Jeden ten polar super i do ochrony obiektywu lens protect zamiast UV lepiej zakupić również z marumi i wyjdzie Cie 284 zł. Skąd wzięłaś takie sumy (215 zł wiadomo ten co podałem filtr, a 219 zł ?) bo gwiazdkowy to za 110 zł spokojnie się kupi jeśli Ci taki potrzebny.
Ten filtr Marumi PL-C CPL 62mm Yellow nie jest slim no i co ważne nie ma powłok dhg.
Ja bym go nie kupił wolałbym dołożyć te 90 zł bo nawet powłok nie wiadomo ile on ma, a to jest bardzo ważne. Te co ja i Bangi wymieniliśmy są sprawdzone i lepiej taki zakupić. Warto dołożyć i kupić raz a porządnie. Innych tzn. tańszych od wymienionych filtrów nie posiadam bo jakość też jest ważna i liczba powłok na co należy zwrócić uwagę. Filtry są ważne pod tym względem żeby różnych zabarwień nie dawały w końcu to dodatkowe szkło, więc musi być dobre i dlatego troche kosztuje.
Sama musisz zdecydować bo już wiesz czym się kierować. Pozdro
-
Cześć. Mam Sx20IS. Jaki tani lecz w miarę dobry filtr UV oraz adapter polecilibyście do tego aparatu? Nie jestem zaawansowanym fotografem więc nie muszę mieć sprzętu z górnej półce. Chciałbym trochę jednak polepszyć jakość swoich zdjęć...
Czy taki zestaw jest ok: http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
-
Znalazłem również taki adapter: JJC Adapter na filtry do Canon SX20 SX10 SX1 - Sklep Internetowy - UMnieTaniej Cena 90zł. Cena zestawu powyżej 110... Czyżby ten adapter był jakiś inny (lepszy) od tego z tego zestawu? Na co należy zwrócić uwagę przy kupnie adaptera i filtrów? Czy po kupnie adaptera wszystkie filtry (o danej średnicy) podejdą wtedy do tego aparatu? Czy nadal muszą być dedykowane pod konkretny model aparatu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
norbert_p
Znalazłem również taki adapter:
JJC Adapter na filtry do Canon SX20 SX10 SX1 - Sklep Internetowy - UMnieTaniej Cena 90zł. Cena zestawu powyżej 110... Czyżby ten adapter był jakiś inny (lepszy) od tego z tego zestawu? Na co należy zwrócić uwagę przy kupnie adaptera i filtrów? Czy po kupnie adaptera wszystkie filtry (o danej średnicy) podejdą wtedy do tego aparatu? Czy nadal muszą być dedykowane pod konkretny model aparatu?
Filtry nie muszą być dedykowane. Wystarczy odpowiedni pierścień mocujący i odpowiednia średnica. Różnica zwykle polega na jakości filtrów. Jak pewnie zauważyłeś różnice w cenie bywają kilkuset-procentowe. Różnica w osiąganych efektach jest najbardziej zauważalna nie wtedy kiedy porównujemy filtr znośny i bardzo dobry (bardzo drogi) a kiedy mamy do czynienia z filtrem słabej jakości. Ten zestaw, który pokazałeś jest jak na filtry całkiem niedrogi, dlatego po samych filtrach szału bym się nie spodziewał. Jeżeli jednak tu za sam adapter masz zapłacić prawie tyle samo co za zestaw z filtrami to bierz zestaw. Różnicy jakościowej w samym adapterze pewnie się nie dopatrzysz (o ile jakaś jest) a filtry sobie wypróbujesz, a nóż trafi się coś do zaakceptowania. Rzeczy od FreePower zwykle spełniają swoje zadanie.
-
Jaki w takim wypadku polecilibyście do mojego aparatu? Wiem, że wybór filtru zależy od optyki w danym modelu... U jednego dany filtr będzie ok, a u drugiego już nie...
-
Czy znalazł ktoś z naszych forumowiczów może opis / porównanie filtrów w jakimś serwisie www w którym ktoś wziął pod uwagę ich oddziaływanie na utratę rozdzielczości i ostrości zdjęcia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pw_ch
Czy znalazł ktoś z naszych forumowiczów może opis / porównanie filtrów w jakimś serwisie www w którym ktoś wziął pod uwagę ich oddziaływanie na utratę rozdzielczości i ostrości zdjęcia?
Jeżeli kupujesz sprawdzone marki jak Hoya Bw to różnice są wręcz niezauważalne. Sam mam Hoye i różnicy nie widzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pw_ch
tu masz trochę o odbłyskach i jakimś smużeniu: Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl
-
Hello!
Jakiś czas temu rozglądałem się za filtrem polaryzacyjnym dla siebie. Wielu zachwalało Maruni DHG/Super DHG i ceny wtedy, jakie widziałem oscylowały ok 500 zł. Dziś patrzę a tu 219/319 zł. Czy coś się zmieniło w cenach w ostatnich dniach? A może mi się coś pomyliło.
FILTR POLARYZACYJNY MARUMI 77mm DHG SLIM + GRATIS (2816664300) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
FILTR POLARYZACYJNY 77mm Marumi DHG Super + GRATIS (2816664926) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Rozumiem, że te filtry różnią się wyłącznie tymi dodatkowymi powłokami ułatwiającymi czyszczenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DonBolano
zgadza się te filtry różnią się tylko tymi 2 powłokami wpc, a ceny na tych aukcjach co podałeś są oki. Ja rok temu za dhg super 77 mm płaciłem 309 zł. Wybór należy tylko do ciebie. Nie wiem kiedy patrzyłeś te ceny bo ja takich cen nie pamiętam. Śledziłem te filtry od jakiegoś czasu i nigdy takich nie pamiętam, wiec raczej pomyliło Ci się coś. Ceny oczywiście brane w najtańszym sklepie bo niektóre to mają wygórowane ceny i za 460 zł można dostać. We wrześniu tego roku były takie same ceny. Pozdrówki
-
który filtr B+W wg was jest lepszy:
B&W MRC 77mm XS-Pro nano czy B&W Polaryzacyjny kołowy MRC 77mm Slim E; znalzałem jeszcze coś takiego: Filtr B&W Pol Circular S03 MRC Slim 77 mm 26598 - nie bardzo wiem nawet co to za filtr, a jest z tych trzech najdroższy link
wstępnie zastanawiam się czy jest sens brać te nanocząstki - czy rzeczywiście coś to daje?
-
szukam w sieci jakiegoś testu, opinii na temat nowych filtrów Cokin Pure Harmonie , a szczególnie filtrów polaryzacyjnych. Nic nie mogę znaleźć...
Może ktoś już ma taki filtr, ma własne opinie na temat jego jakości optycznej, wykonania ?
-
Przyłączam się do pytania kolegi. Ktoś miał do czynienia już z filtrem polaryzacyjnym Cokin Pure Harmonie CP? Reklamuje się jako najcienszy na świecie a ja szukam czegoś Slim do C24-105. Cenowo też nie najgorzej (ok. 190 PLN). Cokin to renomowana firma ale to nowość i jestem ciekaw czy już ktoś używa. Jest już np. w ofercie sklepu Fotozakupy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dapp
Przyłączam się do pytania kolegi. Ktoś miał do czynienia już z filtrem polaryzacyjnym Cokin Pure Harmonie CP? Reklamuje się jako najcienszy na świecie a ja szukam czegoś Slim do C24-105. Cenowo też nie najgorzej (ok. 190 PLN). Cokin to renomowana firma ale to nowość i jestem ciekaw czy już ktoś używa. Jest już np. w ofercie sklepu Fotozakupy.
z autopsji: Marumi Super DHG nie winietuje na 24-105. na FF mam na mysli.
nie zeby to byl jakis ogromny dylemat przy tym szkle, bo jego rogi przy 24mm ssa tak sakramencko, ze nawet winietowanie od polara tu nie zepsuje sprawy :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
z autopsji: Marumi Super DHG nie winietuje na 24-105. na FF mam na mysli.
nie zeby to byl jakis ogromny dylemat przy tym szkle, bo jego rogi przy 24mm ssa tak sakramencko, ze nawet winietowanie od polara tu nie zepsuje sprawy :(
Dziekuję Akustyk, tak też zrobię. Choć myślę o Marumi DHG (bez super). Mam nadzieje, że ma taką samą grubość jako Slim.
-
Tak, mają taką samą grubość. Używam z 17-40L i nie mam śladów winiety.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dapp
Dziekuję Akustyk, tak też zrobię. Choć myślę o Marumi DHG (bez super). Mam nadzieje, że ma taką samą grubość jako Slim.
grubosc taka sama, ale zwykle DHG (tez mam) duzo bardziej sie brudzi niz Super DHG i znacznie gorzej czysci. moje filtry maja jakos po 3-4 lata i Super DHG jest
w stanie wzorowym, a DHG bardzo wyraznie upaprany...
nie wiem jaka jest roznica w cenie, ale przemyslalbym, czy nie dolozyc.
z innej beczki - na wymiane tego zapaskudzonego DHG zanabylem ostatnio Hoye HD. filtr jest o tyle ciekawy, ze kradnie znacznie mniej swiatla niz klasyczne
polary i w porownaniu z Marumi tez dokladniej tlumi skladowe bliskie ultrafioletu (niebieski/fioletowy). daje to nieco inne barwy niz polary Marumi (przy zachodzacym
niebie Hoya produkuje bardziej "mialkie" kolory niz Marumi), ale jesli filtr ma byc uzywany w dzien i przy foceniu z reki - to jest zysk praktycznie 2/3 do 1 EV na
czasach ekspozycji. przy czym efekt polaryzacji jest taki sam, nie ma ze slabiej tlumi.
filtr co prawda jeszcze drozszy niz Marumi Super DHG, ale to dodatkowe swiatlo moze byc spora zaleta, wiec dopisuje ta propozycje, dla "ulatwienia" wyboru ;)
z tym ze, jesli ma po prostu byc przyzwoity, niedrogi filtr, to Marumi DHG z powodzeniem moge polecic...
-
Tak wiem że Super Marumi jest łatwiejszy w czyszczeniu ale używałem zwyczajnego polara Hoya do mojego 17-40 przez ostatnie 6 lat i jest co prawda trochę upaprany ale do wyczyszczenia. Różnica w cenie PLN 150 nie zabija ale zawsze. Tak że Marumi DHG już zamówiony. Akustyk dzięki za twoje porady, cenię je sobie, tak off topic już wczesniej zanabyłem C70-300L czytając twoje opinie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dapp
Tak wiem że Super Marumi jest łatwiejszy w czyszczeniu ale używałem zwyczajnego polara Hoya do mojego 17-40 przez ostatnie 6 lat i jest co prawda trochę upaprany ale do wyczyszczenia. Różnica w cenie PLN 150 nie zabija ale zawsze. Tak że Marumi DHG już zamówiony. Akustyk dzięki za twoje porady, cenię je sobie, tak off topic już wczesniej zanabyłem C70-300L czytając twoje opinie.
jesli przez zwyczajny masz na mysli "fioletowa" Hoye, to IMHO to jest lepiej czyszczacy sie filtr niz Marumi DHG. no ale... za te pieniadze, tragedii nie ma i da sie z tym zyc. 150 PLN oczywiscie droga nie chodzi, mieszkancowi kraju wiatrakow (w Polsce mowi sie na to: "Szkot", ale oni sa przy nas maly pikus :D ) nie musisz tego tlumaczyc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Tak, mają taką samą grubość. Używam z 17-40L i nie mam śladów winiety.
ale już zestaw Marumi DHG, FF na 17mm+ holder slim Cokina nie daje rady
Marumi bdb wyciąga granat i gasi odblaski ale lubi sobie poflarować - i nie mówię tutaj o słońcu czy mocnym świetle w kadrze
-
Zgadza się, ale to winietuje holder a nie filtr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
meg83
ale już zestaw Marumi DHG, FF na 17mm+ holder slim Cokina nie daje rady
Marumi bdb wyciąga granat i gasi odblaski ale lubi sobie poflarować - i nie mówię tutaj o słońcu czy mocnym świetle w kadrze
filtr prostokaty w reke i problem rozwiazany... i jeszcze czasu sie nie marnuje na nakrecanie pierscienia...
-
Potrzebuje jakis w miare dobry filtr polaryzacyjny do 50mm f/1.8
Polecicie cos?
Oczywiscie dobrze by bylo tanio
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
ja Ci mogę polecić Filtr Matin High polaryzacyjny kołowy CP tanio i daję rade :p
-
Lato przyszło, więc zastanawiam się nad CPLem do mojej c40/2.8
Na Tamronie mam Marumi DHG i jak najbardziej jestem zadowolony, ale ciężko w Warszawie znaleźć 52mm..
W moim ulubionym sklepie widzę jakieś nowe Marumi WPC, to to samo co DHG? 140pln do przełknięcia, ale za 119pln jest też Hoya HRT Cir-Pol, to włąśnie te słynące z cięzkiego czyszczenia zabrudzeń?
-
Zakupiłem Nisi
Wykonanie na poziomie marumi dhg. Przyciemnia na oko 1EV, moze ciut więcej - o 1/3EV. Pod słońce nie flaruje. To takie pierwsze spostzreżenia.
-
Witajcie forumowicze !
Widzę dużo zostało napisane na temat polarów, ale osobiście poszukuję bardzo dobrego, sprawdzonego filtra polaryzującego.
Zapoznałem się z testem na optyczne.pl Test filtrów polaryzacyjnych - Wyniki i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl
ale osobiście wolę zobaczyć efekty pracy tych filtrów i słowa użytkowników na ich temat ;)
Macie jakieś sprawdzone i godne polecenia filtry na L 72mm .
Z góry dzięki za każde porady :D
-
Czy zmieniło się coś w kwestii filtrów? Nadal najbardziej opłacalne są filtry Marumi?
Marumi DHG Circular P.L.D 67 mm - 200 zł
Marumi DHG Super Circular P.L.D 67 mm - 280 zł
A jak wypadają te nowe filtry Marumi z mosiądzu? Lepsze, gorsze?
Jak jest z czyszczeniem filtrów Marumi? Słyszałem różne opinie.
Warto dopłacać do B+W Slim KSM C-POL MRC 67 mm?
Mój obiektyw to Tamron 17-50, filtr ma mieć średnicę 67 mm. Czy lepiej może kupić 72 mm i redukcję na 67 mm? Jaka jest najbardziej uniwersalna średnica?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fr86
Jak jest z czyszczeniem filtrów Marumi? Słyszałem różne opinie.
jesli chodzi o polary
DHG czysci sie kiepsko
Super DHG sie nie brudzi, a czyszczenie jest prosciutkie.
Cytat:
Zamieszczone przez
fr86
Warto dopłacać do B+W Slim KSM C-POL MRC 67 mm?
ja nie doplacam, szkoda mi pieniedzy
Cytat:
Zamieszczone przez
fr86
Mój obiektyw to Tamron 17-50, filtr ma mieć średnicę 67 mm. Czy lepiej może kupić 72 mm i redukcję na 67 mm? Jaka jest najbardziej uniwersalna średnica?
lepiej bez redukcji. mniej nakrecania i zabawy
-
-
zdecydowanie marumi
nie wnikam na czym to polega, ale miałem Hoyę HD i sprzedałem - zdjęcia miały dziwny kolor, kupiłem marumi DHG Super i jest idealnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
zdecydowanie marumi
nie wnikam na czym to polega, ale miałem Hoyę HD i sprzedałem - zdjęcia miały dziwny kolor, kupiłem marumi DHG Super i jest idealnie
tez tak mialem. kupilem Hoye zeby zamienic Marumi DHG, ale po kilku tygoniach nie dalem rady z jej paskudnymi kolorami i wrocilem do Marumi.
niby to ocieplajace kolory, ale jednak nie do konca, bo tez dozieleniajace i koniec koncow zdjecia wygladaja do d*
-
MARUMI DHG 72 mm mam używam jest jak najbardziej ok. Z czyszczeniem też nie ma tragedii. Czasem na zdjęciach pojawi się jakaś dziwna tonacja kolorów wpadająca w niebieski ale to naprawdę sporadycznie i czasem...Używam głównie gdzie światła jest za dużo bardzo słoneczne dni, plaża nad morzem, góry i tu sprawdza się idealnie! Polecam
-
Ok dzięki za pomoc. Filtr wybrany, mam jeszcze pytanie czy na filtr Marumi Super powinno być 36 czy 24 miesiące gwarancji?
-
zapytam o filtr Samyang UV UMC SZKŁO OPTYCZNE SCHOTT co sadzicie o takim filtrze. Proszę o odpowiedzi osoby, które miały z nim do czynienia i mogą porównać jakość filterka do innych producentów. Czy zastosowane w nim szkło takie jak w B+W daje porównywalna jakość z dobrymi filtrami.
-
może ktoś się spotkał z Cokin Pure Harmonie Ultra Slim
cena jest zachęcająca a jakość? do tej pory polary pożyczałem ale powinienem mieć w końcu swój
jakieś opinie na temat tego cokina??
-
-
Jaki filtr polaryzacyjny do Canona 600D+Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM do około 200zł?.
--- Kolejny post ---
Jaki filtr polaryzacyjny do Canona 600D+Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM do około 200zł?.
-
http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_test...sumowanie.html + Test filtrów polaryzacyjnych - uzupełnienie - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl
Nie ma co oszczędzać na tym. Mi się trafił "okazyjnie" B+W za nieco ponad 200pln, nie ma na co narzekać. Kupisz tanio- kupisz dwa razy (jak nie trzy).
-
Jakiego rozmiaru filtra można użyć do obiektywu SX50HS? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.