Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
No to masz rozwiązanie. Ja wolę mieć większy zakres manewru mimo większej kasy :) Tym bardziej, że teraz to wszystko mam
Nie ma sensu prześcigać się w opiniach, który aparat jest lepszy, bo każdy ma swoje preferencje i będzie chwalić dany model w zależności od własnych potrzeb.
5D miało swoją magię obrazka i pozostanie kultowe, ale jego możliwości są już mocno ograniczone w stosunku do nowych konstrukcji.
Ja po krótkim obcowaniu z najnowszymi puszkami uznałem, że jednak jeszcze jakiś czas pozostanę przy 5DII, bo to IMHO najlepiej wykonana pucha pod wzgledem obudowy i użytych materiałów. Poza tym rozsądniej jest rozwijać szklarnię, niż co chwila zmieniać body.
a ja używam w 99,9% zdjęć ISO L albo ISO 100 :) i nie chcę 6D :) nawet za pół ceny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
nie chcę 6D nawet za pół ceny
UUU - mocno powiedziane :) . Ja za pół ceny biorę od razu. O przebieg migawki nie spytam, a jeszcze flaszkę okowity dorzucę :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
a ja używam w 99,9% zdjęć ISO L albo ISO 100
Gratuluję koledze pewności chwytu :) . Pozazdrościć :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
a ja używam w 99,9% zdjęć ISO L albo ISO 100 :) i nie chcę 6D :) nawet za pół ceny :)
NIGDY nie używaj iso 50 w 5D! jest jakoś programowo robione i zdjęcia mają dużo mniejszą dynamikę tonalną. nie używaj nigdy, jeśli zależy Ci na dobrej jakości zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Nie ma sensu prześcigać się w opiniach, który aparat jest lepszy, bo każdy ma swoje preferencje i będzie chwalić dany model w zależności od własnych potrzeb.
Z tym się zgadzam, przepychanki na temat matrycy, iso itp. a wchodzi się w galerie 90% osób i jajo, ciężko po zdjęciach ocenić czy to był crop, czy 5d czy 1dx czy 6d bo zdjęcia(obróbka) słabe jak sik węża... :)
Iso iso iso iso temat ISO z tym 6d - szczerze, niektórym tutaj nawet Iso 2milony użyteczne nic nie pomoże, bez urazy dla niektórych ... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Z tym się zgadzam, przepychanki na temat matrycy, iso itp. a wchodzi się w galerie 90% osób i jajo, ciężko po zdjęciach ocenić czy to był crop, czy 5d czy 1dx czy 6d bo zdjęcia(obróbka) słabe jak sik węża... :)
Te przepychanki to taka forumowa tradycja :mrgreen: .... dużo teori a bark konkretnych przykładów....
Śledzę ten wątek bo chciałbym rozsądnie wydać te 7tyś cieżko zarobionych plnów...
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Iso iso iso iso temat ISO z tym 6d - szczerze, niektórym tutaj nawet Iso 2milony użyteczne nic nie pomoże, bez urazy dla niektórych ... :)
A teraz zastanow sie czy to co napisales wnosi cos do tematu, czy tylko napisales to zeby pojudzic z niektorych? Grunt merytorycznosc, co? ;)
Zanim wrzucę coś od siebie, to rozruszam ponownie wątek zapodając link do portalu będącego autorytetem dla wielu przecież, tam wystarczy wybrać ISO6400 i zamiast Sonego czy desześćsetki wstawić 5DII:
Canon EOS 6D Hands-on Preview: Digital Photography Review
Najwyraźniej jestem ślepcem bo ja tam widzę może przewagę, ale na pewno nie nokaut nad 5DII na ISO6400 :)
Pozdrawiam
wiecej przykladow, mniej gadania ;) niestety mala rozdzielczosc ale postaram sie moze pelny RAW zamiescic gdzies ;)
info powinno byc w EXIFIE ;)
5D2 z ISO6400