Odp: EOS 650D - lustrzanka z nowym AF
Słuchajcie - już 1,5 miesiąca uzywam 650d. W sobotę śmigam do chorwacji więc będę testował w terenie. Na teraz mogę powiedzieć moje spostrzeżenia:
- matryca -> nie wiem czemu ale jak podepnę Sigmę 50mm F1.4 to przy niektórym ustawieniu światła mam cholerną abberację. Denerwuje mnie to strasznie. Czyżby wina matrycy? Przy 17-40 jest o niebo lepiej ponieważ działa profil szkła i koryguje samemu zapewne. W dodatku porównuję z 400D - tam przy podpiętej sigmie nie ma w ogóle zauważalnej abberacji. Ale i matryca mniejsza.
- AF poprzez LV i AF przez wizjer na konkretnych punktach. Środkowy punkt zdecydowanie najlepszy bo krzyżowy. Reszta też ok, ale jak jakaś szybka scena to na LV AF po prostu jest za wolny więc polecam używać tego tradycyjnego.
Porównywałem też fotki z AF strefowego podczas LV z AF na konkretny punkt. Cały czas mam wrażenie że ten drugi jest celniejszy i dokładniejszy.
Btw. chciałbym bardzo pobawić się 650d ze szkłem macro. Ale by była zabawa.
Btw2. HDR można robić automatycznie. Minus jest taki że robi z nich JPG i w dodatku trzeba przekręcać pokrętłem. Mogliby od razu dać to w
A w 400D tej aberracji nie było?
Cytat:
Zamieszczone przez
enforces
Środkowy punkt zdecydowanie najlepszy bo krzyżowy.
Pozostałe 8 to też czujniki krzyżowe, nie rób zamieszania;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A w 400D tej aberracji nie było?
nie aż taka
Cytat:
Zamieszczone przez
qbar
Pozostałe 8 to też czujniki krzyżowe, nie rób zamieszania;)
Tak ale nie takiej czułości jak środkowy. Do tego środowy ma jeszcze czujniki ukośne. Także "nie rób zamieszania" ;).
Z tym AF w 650d to w ogóle IMHO zagadkowa sprawa, chociażby w kontekście tego co pisałem na początku o informacjach zawartych w instrukcji obsługi str. 99. Skorko to ten sam AF - jak piszą w necie - co w 60d to 60d również powinien zawierać taką informację. Chyba!?
AF taki sam raczej nie jest. Ten sam jest układ czujników.
Co do uwagi na stroni 99 dot. obiektywów, z którymi nie działają boczne krzyżowe, to ona na pewno pojawiła się już przy wcześniejszych korpusach, bo z tego wynikała m.in. afera z Tamronami.
W instrukcji 60d nic na ten temat nie ma. Nie wiem jak w innych serii xxd, bo innych nie przegladalem.
Byłem w sklepie :) i ... postanowiłem, że.... poczekam jeszcze z zakupem.
To jest chyba najbardziej rozsądne rozwiązanie moich rozterek na ten moment :)
A na co czekamy? Aż canon wypluje nowe body i dylemat będzie jeszcze większy? :D