:oops: Już znalazłem na innym wątku :-)Cytat:
Zamieszczone przez Raaa
Wersja do druku
:oops: Już znalazłem na innym wątku :-)Cytat:
Zamieszczone przez Raaa
My z kolegą Cood już wybraliśmy. Zamówiliśmy w Raysfoto filtry Marumi DHG 77mm. Jak dostane w łapy to pokaże sample :)
Dodam jeszcze od siebie, że filtry MARUMI slim mają dwa gwinty, także można w dalszym ciągu z nimi używać dekielków (zaciskowych?) które standardowo załączone były do obiektywu. Natomiast slimy B+W lub Heliopan nie mają drugiego gwintu i należy do nich dokupić nakładany dekielek (dn77 mm ~ 28 zł ).
Raysfoto do H daje dekielek za frikoCytat:
Zamieszczone przez JackC
Witam,
jaki gwint filtra wybrac?
350D + KIT[58mm] + sigma 55-200 [55mm] + 50 1,8 [52mm].
Myslalem ze najrozsadniej to bedzie 55mm ale czy w kitowym nie bedzie na szerokim kacie winetowal?
czy ma znaczenie jaki ksztalt bedzie miala redukcja 55->58? bo podejzewam ze przy 50 1,8 nie bedzie zadnych problemow.
Jakiej marki filtr polaryzacyjny kolowy do kwoty 120PLN polecacie, moze jakies namiary na sklep w wawie?
POzdr
gwint najwiekszy i redukcje...
Największy czyli 58mmCytat:
Zamieszczone przez spawnd
Będzie winietował.Cytat:
O zastosowaniu filtra z mniejszą średnicą gwintu można mysleć chyba tylko w przypadku "pełnoklatkowych" obiektywów uzywanych na cropie (w sensie - wydaje mi się, że np. 72mm nie winietowałby w przypadku 17-40/4L używanym z cropnietym korpusem?)
Ale Ciebie ten przypadek nie dotyczy.
Hoya Standard (pudełko niebieskie/fioletowe)Cytat:
Hakuba MC (koniecznie MC!)
B+W slim ma dekielek oryginalnie zapakowany w pudełku, więc chyba wszyscy z nim sprzedają w cenie.Cytat:
Zamieszczone przez JackC
"Za friko" to nawet po pysku nie dostaniesz ;-)Cytat:
Zamieszczone przez slawi_3000
Zwyczajnie mają to w cenę wliczone.