Odp: Jaki statyw pod 600d ?
Pytanie proste - statyw potrzebny do zdjęć... Jakich?? Nocnych? Krajobraz? Do czego? Może głupie są moje pytania, ale chodzi mi o czas otwarcia migawki ;)
Miałem kilka statywów "noname", "hama" itp, aż w końcu kupiłem Velbon Sherpa 600r i jestem bardzo szczęśliwy ;) Wiatr mi nie jest straszny ;) Po zakupie stwierdziłem że nie ma co oszczędzać na statywie i kupić najlepszy względem cena/jakość (zależy ile max chcesz wydać).
krajobraz/plener z kobitką - czytaj wspólne zdjęcia ;)
Wiem że jaki bym ten statyw nie kupił, będzie mało używany dlatego się zastanawiam czy pakować więcej kasy czy kupić coś taniego ?
Sprzedam lampę błyskową i akurat powinna wpaść sumka starczająca na Velbona, ale nie jestem tego pewny !
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
krajobraz/plener z kobitką - czytaj wspólne zdjęcia ;)
Wiem że jaki bym ten statyw nie kupił, będzie mało używany dlatego się zastanawiam czy pakować więcej kasy czy kupić coś taniego ?
Sprzedam lampę błyskową i akurat powinna wpaść sumka starczająca na Velbona, ale nie jestem tego pewny !
Może lepszy ale używany?
Poszukaj czegoś w dobrym stanie ze stajni manfrotto np. 190pro.
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo_k
Może lepszy ale używany?
Poszukaj czegoś w dobrym stanie ze stajni manfrotto np. 190pro.
szybki research i ten który podałeś ma chyba 147cm maksymalną wysokość pracy.
Przy 200cm wzrostu wolałbym coś sporo wyższego.
Kiedyś opisałem zakupiony:
HAMA TRAVELLER COMPACT PRO STATYW - Cyfrowe.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
Arni
Dzisiaj go podotykałem i po krótkich testach zakupiłem, gdyż robi wrażenie solidnego, a o to mi głównie chodziło. Szczególnie głowica kulowa z metalową stopką i blokadą przed przypadkowym wypięciem wzbudza zaufanie. Jest też hak do dociążenia sprzętu, pianka na części nóg, podnóżki z wykręcanymi kolcami, poziomica, torba itd. Dodatkowo przy moich 191 cm wzrostu da się spokojnie ustawić i obsłużyć aparat przy kolumnie centralnej wysuniętej zgodnie "ze sztuką", czyli do połowy.
Sprzedawca w sklepie "Cyfrowe" stwierdził, że ów statyw jest bliźniaczo podobny do Velbon'a 535, który kosztuje dwa razy więcej ...
Kosztuje rozsądnie - trochę ponad 200 Pln. Dalej uznaję go za godny polecenia.
a co myślicie o tym: http://tablica.pl/oferta/statyw-foto...l-ID1Wg3h.html
wygląda solidnie, znalazłem tylko jeden wpis w necie gdzie ktoś chwalił ten model.
Cena jest dobra, zdjęcia też wyglądają dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
szybki research i ten który podałeś ma chyba 147cm maksymalną wysokość pracy.
Przy 200cm wzrostu wolałbym coś sporo wyższego.
Mam VELBON SHERPA 603RF.Mam 182 cm wzrostu. Po rozłożeniu na max. i założeniu 500D jest nawet za wysoko. Statyw jest stabilny, jednak po wysunięci kolumny centralnej traci trochę na swej sztywności, więc raczej jej nie wysuwam. Wtedy wizjer aparatu jest na wysokości troszkę poniżej obojczyka. Używam z obiektywem 70-210 3.5-4.5 USM. Jest przy nim głowica kulowa, która do lekkich obiektywów jest OK, z cięższymi i długimi już gorzej.
Rewelacji z VELBON SHERPA 603RF może nie ma, ale da się go użytkować. Miałem już wcześniej kilka różnych tańszych statywów - do kompaktów były do przyjęcia jednak pod lustrzankę się nie nadają - szkoda pieniędzy.
Tak wogóle to o statywach tu: http://www.canon-board.info/pozostal...-2012-a-81147/
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Poszukuję statywu pod canona 600d + 50mm 1.8 chociaż planuję zmianę na 1.4 ale to raczej nic nie zmienia.
przenioslem do watku ogolnego, bo to jednak tutaj pasuje.
pozdrawiam