Napisz do kolegi Tojacc. Niedawno chciał sprzedać swoją 24LmkI, moze jeszcze aktualne.
Wersja do druku
Napisz do kolegi Tojacc. Niedawno chciał sprzedać swoją 24LmkI, moze jeszcze aktualne.
Zamiana UWA na fisza. Nie wiem czy to dobry pomysł.Najlepiej chyba już kupić 24L pierwszą wersję. Utwierdzam Cię tylko w przekonaniu, że to dobra decyzja:) Mam to szkiełko i nie ma się czego bać. AF super a ostrość nawet na 1.4 jest bardzo przyzwoita. Byle nie fotografować linijek. Ostatnio byłem zdecydowany sprzedać ten obiektyw, żeby kupić mk2. Wtedy w szklarni już na jakiś czas nie trzeba by było nic zmieniać, ale wolę powoli odkładać na 1DS mkIII.
A ja sie wczoraj rozliczylem z podatku i wyszlo na to ze nie oplaca mi sie kupowac uzywki bo rozliczylem sobie moje obecne Lki i wychodzi na to ze mam je za darmo bo w UK moge sobie co roku inwestowac w sprzet do 100000f :D
Tak wiec chyba sprawie sobie 24LmkII :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Troche sie zagalopowalem z tym za darmo ale wiadomo o co chodzi.
No to jak by nie patrzeć mamy wiele wspólnego :p
A czemu się nie sprawdza? Za szeroko, MF?
Polecam 24L nawet mkI
Używałem i jest fajne i dobrze się będzie uzupełniać z 35L.
Bo to są 2różne szkła. W tym momencie jestem zdania, że 35L jest mimo wszystko fajniejszy (bardzo mi leży) ale 24 chciałbym też mieć.
Albo 16-35. 17-40 to już ciemno.
Pytanie do posiadaczy 24L. Nie brakuje czegoś jeszcze szerszego czasem, czy przy zakupie 24L i tak trzeba później dokupić 17-40 lub 15Fisheye?
Jak klienci reagują na zdjęcia z 15Fisheye? Rozumiem że każda para jest inna ale może takie ogólne spostrzeżenie.
Co do 24-70L czy nie macie czasem potrzeby mieć coś uniwersalnego do wszystkiego na wszelki wypadek.
IMHO 24mm musi być uzupełnione czymś szerszym: 14mm lub 16-35, tylko nie 17-40. Tak jak Goomis'owi bardziej odpowiada mi ogniskowa 35mm (przyjdzie ona z czasem ;) ), ale do polskich m2/m3 bardziej przydaje się 24L.
Zdjęcia z rybki podobają się zdecydowanej większości klientów, jednak nie wolno przesadzić z ich ilością.
EDIT:
Sikora, na Twoim miejscu kupiłbym 16-35L i miałbym święty spokój: 2xFF, 16-35L, 35L, 85/1.8, 70-200/2.8 jest aż nadto wystarczającym zestawem. Z czasem zobaczysz czego Ci brakuje i wtedy coś dokupisz / wymienisz.
ani z momentami w których po nie sięgamy, nie używam ryby np. podczas błogosławieństwa choc by niewiem jak było ciasno (mamusie i babcie kiepsko wychodza "zrybione":wink: wtedy jak 24mm jest za wąsko ratuje sie szerokościa 17-40 (jeśli jest za ciemno to najwyzej "ciągne' i robie BW)
mi wychodzi z 6-8 klatek z ślubu i wesela, nie licząc pleneru. To ma być efekciarskie szkiełko a nie podstawowe, aczkowliek widziałem już u jednego fotografa cały ślub i reportaż robiony fishem...
I w tym cały problem. Trzeba zadać pytanie - Panie premierze, jak to wszystko nosić?
24mm jest wystarczająco szeroko do większości zastosowań, szerzej to już tylko widzimisie fotografa - miły dodatek do głównego repo.