Nie, nie odpalałem. Polecasz?
Wersja do druku
Nie, nie odpalałem. Polecasz?
odbitki robię głównie 21x15 i takie kadrowanie chciałbym ustawić na stałe zamiast oryginału, pytanie jak to zrobić aby nie klikać kilka razy...?
Hmm może to pół środek, ale w zakładce Print możesz ustawić na stałe takie kadrowanie. Drukujesz wtedy tak skadrowane zdjęcie do jpg
to wiem, ale chcę kliknąć kadrowanie w zakładce develop i mieć moje ustawienia czyli 21x15...
W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego :)
Witajcie
Kiedyś przypadkiem w LR 3 znalazłem takie gotowe propozycje przeróbki zdjęć. Teraz tego nie mogę znaleźć. może ktoś powie mi gdzie to znajdę?
Zapewne chodzi o "Presents". Zakładka Develop i po lewej stronie pod "nawigatorem"
To narzędzie akurat ustala tylko proporcje boków crop toola, koledze chodzi o to, żeby mieć wymiary końcowe pliku właściwe dla wydruku 15x21 cm.
Tutaj IMHO oprócz tego co piszesz należy zrobić sobie preset w menu File/Export:
Dobrze napisałeś 15*21 to 5x7 ?
Mi się wydaje że:
6x8 - 15*21
6x4 - 10*15
5x7 - 13*18
http://miary.hoga.pl/default.asp