zrób fote białej ściany :o ja mam poplamiony monitor chyba i mało widzę oprócz plam, które zmywam paluchem :D
Wersja do druku
nie no monitor mam czysty,IPA mam w 1L butelce,spróbuje jeszcze raz bo wierzyć mi się coś nie chce że 2gi raz czyszczę i lipa
Pewnie te mokre szpatułki wyschły ,a na sucho nie wyczyścisz.Lepiej kupić np.płyn Eclips samemu dozować 2-3 krople na szpatułke...
płyn nie wysechł przy czyszczeniu ewidentnie widać jak zostaje na matrycy,próba nr 3
teraz jest ok widocznie za słabo dociskałem,na f22 prawy dolny róg dwie malutkie kropki ale że powyżej f10 nie foce zostawiam jak jest
f10
Witam
Sam ostatnio mialem problem wiec kupilem kilka rzeczy:
Photo Solutions Eclipse Lens/CCD Cleaning Fluid Bottle 59ml
PEC-PAD Photowipes for Photographic Emulsion, 100 Sheets 4x4"
Photo Solutions Sensor Cleaning Swabs Type 2 Pack 12
Opteka SSC-85 10x CCD/CMOS Dust Illuminating LED Sensor Loupe
Matin Dust Brush
Giottos GTAA1900 Rocket Air Blower - tez mile widziane.
Troche to kosztowalo ale nie chce smiecic w moim body, albo ryzykowac uszkodzenia wkładajac tam scierke :).
Odpowiednia technike zobaczylem (a widzialem kilka) w tym filmiku:
Cleaning your DSLR Sensor - YouTube
Jesli ktos chce wyczyscic obiektyw, cos podobnego jest tu:
Cleaning your DSLR Lens - YouTube
Pozdrawiam Zdebu.
Zależy jaki aparat ;) Mi ostatnio podczas zdjęć pomieszczeń wyszedł taki "paproch" jak źrenica na portrecie. Na szczęście był w tych miejscach gdzie dało się go występlować. Ale co pomogło ... kilkakrotne systemowe czyszczenie matrycy - z poziomu body.
Miałam wysłać body do CSI ale po ilości niezbyt korzystnych postów na temat tego serwisu zrezygnowałam.
Witam
Chciałbym się was zapytać jaki zastosować płyn do czyszczenia matrycy w 5D żeby nie uszkodzić filtru. Żytnia z przesyłką jest mi trochę za droga.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Eclipse. Dobry i sprawdzony. Warto też zainwestować w SensorWand-y i Pec*Pad-y. Samymi pałeczkami kosmetycznymi matrycę wyczyścić się da, ale jest to dość czasochłonne i frustrujące. No i pamiętaj że czyszczenie, w domowych warunkach, potrafi zająć i dwie godziny. Trzeba być cierpliwym :)