dowcip z pandą udany, boki rwać :mrgreen:
Dobrze, że pokazałaś przykład referencyjny. Vitez słusznie prawi(albo dziewczyna mu podpowiada ;) ). W przykładzie referencyjnym makijaż jest bardziej subtelny, wkomponowany w oczodoły, współgra ze swiatłocieniami i smukłą twarzą modelki.
A u Cię tak nie jest. Swoją drogą nawet robin ma dopasowany makijaż :mrgreen:
https://canon-board.info//brak.gif
http://img512.imageshack.us/img512/5...div>[/URL]
Tak jak na pozostałych kadrach, jej twarz nie została ciekawie uchwycona, tak na 124 wydobyłaś jej atrakcyjność, szkoda tylko tej farby.
pzdr 11-05-2009, 20:50kjoanna 11-05-2009, 20:54japrzepraszamno a tak nie jest? to chyba tutaj był najważniejszy element całości. Ten własnie makijaż.
A on jest częścią zdjęcia. A że to zdjęcie najciekawsze z całego setu, to i tyle emocji przy nim, po części negatywnych, przez ten masakryczny makijaż, a z drugiej bo świetna kompozycja, światło, kadr, kolor, twarz... 11-05-2009, 20:57kjoanna 11-05-2009, 21:02japrzepraszamw jakim sensie pomyliłaś? bo jeśli słowo nie za bardzo pasuje to mozna je podmienić
na inne np. nieciekawy.
Wyrwałaś z kontekstu jedno słowo i od razu strachy na lachy. 11-05-2009, 21:04kjoanna 11-05-2009, 22:53VitezMakijaż jest elementem zdjęcia. Brak makijażu też byłby elementem zdjęcia (np dostałabyś komentarze "jakiś solidniejszy makijaż by się przydał" ).
Jeśli robisz portrety modelce i korzystasz z wizażystki to tym bardziej o makijaż trzeba zadbać a nie domagać się "piszcie tylko o zdjęciu nie o makijażu" . Wybacz - dla mnie makijaż (lub jego brak, zależy od koncepcji i sposobu wykorzystania tego elementu) w portrecie jest nieodłącznym elementem zdjęcia. Jeśli chcesz opinie o zdjęciu to i nieodłącznie opinie o makijażu otrzymasz. Jeśli chcesz mieć lepszy efekt na zdjęciu to i o lepszy makijaż musisz się postarać. A może nie chcesz, bo "tobie się podobają" ? Wolna wola, tylko po co wtedy oczekiwać opinii? :twisted:
Dlatego widzę że miałem nosa - nie ma co się więcej odzywać bo tylko fochy strzelasz. A wizażystka niech ćwiczy...
Na zaprezentowanym przykładzie rozmycie na krawędziach cieni jak najbardziej jest - spróbuj ocenić obiektywnie jak wyglądają pieczątki na jednym zdjęciu a subtelność cieni na drugim.
Poza tym nieregularny podkład, plamy na twarzy, twarz troszkę wymodelować... no więcej szczegółów to już musiałbym do specjalistki skierować, ja tylko piszę co widzę i jako fotograf lubię dbać również o makijaż (chociaż sam go wykonywać nie umiem, ale wiem i widzę czego chcę a co mi przeszkadza na zdjęciu).
Ja w czasach przed moja pierwszą lustrzanką, jak miałem kompakta Canona G3 (jakoś 2003-2004 rok) ukończyłem kurs fotografii ogólny i kurs fotografii studyjnej. Ale to wcale nie oznaczało że umiałem robić zdjęcia :roll: , tak więc na tekst "ukończony kurs" tylko się uśmiecham pod nosem. 11-05-2009, 23:01kjoannaPrzeciez nie pisze:
Pokaz mi gdzie strzelam fochy.
Chcialabym uslyszec cos o kadrze, swietle, ogolnie o zdjeciach bo ze makijaz zly to juz wiem.
Niestety na tym forum coraz trudniej o porade :(
Pewnie uslysze, ze nikt mnie nie zmusza do wystawiania tutaj zdjec... 11-05-2009, 23:33VitezTego typu wypowiedzi wyglądają jak foch. "Następnym razem będą bez makijażu" "piszcie o zdjęciach" "coraz trudniej o poradę" .
Skoro makijaż najbardziej (negatywnie) się rzuca w oczy a jest elementem zdjęcia to nie dziwne że innych porad nie ma - masz wyraźną wskazówkę w którym kierunku się poprawiać ze zdjęciami, może innych porad nie trzeba na razie?
Tego typu tekst "Niestety na tym forum coraz trudniej o porade :(" nie zachęca wcale do pisania czegokolwiek. Człowiek daje dobry rady na temat tego co najgorzej wyszło na zdjęciu a w zamian dostaje w łeb... OK. Ty nie musisz pokazywać zdjęć, my nie musimy ich komentować. Remis :p . Ewentualni oceniający też mogą focha strzelić tak jak Ty strzelasz :p . 11-05-2009, 23:43kjoannaVitez cytujesz moje niepelne wypowiedzi wyrwane z kontekstu.
Kto dostaje w leb? O czym Ty piszesz?
Czepiliscie sie tego makijazu jakby to bylo forum dla wizazystek a ja przeciez nie pytam Was jak Wam sie podoba makijaz tylko co myslicie o zdjeciach.
Dla mnie EOT bo z wiatrakami nie wygram.
I uprzedze Twoja nastepna wypowiedz: nie obrazilam sie i nie strzelam focha.