Odp: Komputer dla fotografa 2024
Tylko LR włącza wiatrak na hipower czyli pokazuje jak to oprogramowanie jest zamulone (wymagające) :D
Dodam że mnie LR zawsze irytował w Windows, na M2 Mini normalnie go czasem używam, rzadko ale czasem, i zachowuje się bardzo dobrze, już nie irytuje.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Typowe. Człowiek pokazuje nowego skilla w pracy i zostaje to dodane do jego obowiązków ;)
Najgorzej jak pokażesz w robocie że umiesz ogarniać zmywarkę, wtedy stos wszystkiego w kuchni czeka właśnie na Ciebie :D
Od jakiegoś już czasu LR działa bez zamulania PC.
Ja już nie miałem na to cierpliwości do LR na win.
Mi LR nic nie zamula na PC.
Widać albo coś poprawili przez ostatni rok albo macie dużo lepsze pecety niż miałem do zdjęć. Od roku już nie używam pc do zdjęć więc mogę tylko stwierdzić jak było u mnie. M2 Mini to nie jest jakiś mocarz a wszystko jest cacy. A dodam że ciągnę rawy z nas po kablu 1Gb/s i eksportuje od razu na nasa. I jest dobrze w LR. Jest normalnie :) na dysku wewnętrznym mini ani na dodatkowym nvme nie mam rawów, dla mnie jest to super, w końcu z mac moge w ten sposób komfortowo działać. Dlatego upgrade Maca będzie u mnie obowiązkowo z gniazdem 10Gb/s.
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Kto powiedział, że droga jest krótka? Oprogramowanie pod Windows ARM już się pojawia za sprawą Snapdragona X. Adobe w większości już się dostosowało:
https://helpx.adobe.com/pl/download-...rocessors.html
Zanim NVIDIA wejdzie na rynek, obstawiam w przyszłym roku premierę, za dwa lata dostępność, to programów zoptymalizowanych pod ARM będzie więcej. NVIDIA zrobiła już Grace CPU Superchip pod serwery z dużo lepszą efektywnością energetyczną od Inteli i AMD. Każda firma lubi liczyć pieniążki, a prąd tani nie jest. Jeśli będzie tak samo w przypadku komputerów desktopowych wybór będzie prosty. Jaka będzie rzeczywistość? Możemy tylko sobie gdybać. Ja cieszę się, że po latach stagnacji zaczyna coś się dziać.
Windows 11 pod ARM jest już od dość dawna oficjalnie wspierany.
Używam od dawna na wirtualce na MBP (nie można mieć wiertualki Intelowej na ARM'owym kompie).
Nawet emulacja (czyli coś a'la Rosetta2 na MacOS) Intela działa całkiem sprawnie pod tym W11.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Windows 11 pod ARM jest już od dość dawna oficjalnie wspierany.
Używam od dawna na wirtualce na MBP (nie można mieć wiertualki Intelowej na ARM'owym kompie).
Nawet emulacja (czyli coś a'la Rosetta2 na MacOS) Intela działa całkiem sprawnie pod tym W11.
p,paw
Nie piszę o samym Windowsie, tylko o programach ARM64. Początek drugiego cytowanego przez Ciebie mojego zdania jest bardzo czytelny, tak mi się przynajmniej wydawało.
Tak naprawdę to MS dało ciała po całości w 2016 umową na wyłączność dla Qualcomma. Całe szczęście w przyszłym roku to wygaśnie i może wreszcie zacznie coś się dziać.
Ja komputer dla fotografa już mam i jestem bardzo zadowolony. Wczoraj wieczorem komfortowo obrobiłem kilka zdjęć w LR gdzie odszumianie 24Mpx w czasie 8s jest dla mnie wystarczająco szybkie. Dziś rano polatałem Cessna 152 nad Insbrukiem a wieczorem usiądę do montowania filmu w Davinci ale najpierw pojadę wyścig w Le Mans Ultimate. Jedna skrzynka wiele zastosowań.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ja komputer dla fotografa już mam i jestem bardzo zadowolony. Wczoraj wieczorem komfortowo obrobiłem kilka zdjęć w LR gdzie odszumianie 24Mpx w czasie 8s jest dla mnie wystarczająco szybkie. Dziś rano polatałem Cessna 152 nad Insbrukiem a wieczorem usiądę do montowania filmu w Davinci ale najpierw pojadę wyścig w Le Mans Ultimate. Jedna skrzynka wiele zastosowań.
Osobiście uważam, że komputer bez funkcji gotowania w 2024 roku nadaje się do jazdy autostradą do muzeum.