No to S22 miał czas 16x 1/4 s, Sony robi jedno zdjęcie. Jakie ISO podal Samsung?
Wersja do druku
No to S22 miał czas 16x 1/4 s, Sony robi jedno zdjęcie. Jakie ISO podal Samsung?
Powróćmy do tej dyskusji za kilka dni, jeszcze nie czuję sie w miarę pewnie w tym świecie fotografi obliczeniowej
Uczucie jest takie jak wiele lat temu, za głębokiej komuny, pojechałem pierwszy raz "na zachód" i wszedłem do supermarketu.
Pończocha ze świata klisz, wywoływaczy, .... zastąpiona została w świecie fotografi cyfrowej przez Photoshopa ale w świecie fotografii obliczeniowej musi powstać nowy Photoshop
jp
Co porównuję.
Matryce cyfrowe i oprogramowanie do obróbki zdjęć to około 50 lat rozwoju, obiektywów znacznie dłużej. A7R3 + FE 1.8/20 G Sony to aktualnie górna półka tego rozwoju.
Piersze zdjęcie telefonem to około 20 lat temu ale rozwój funkcji foto przez długie lata nie był priorytetem, chyba około 2010 na poważnie rusza rozwój funkcji foto w smartfonach (matryce, optyka, fotografia obliczeniowa). Samsung S 22 Ultra to przedstawiciel aktualnych możliwości tej technologii.
Zdjęcia "nocne" bez statywu.
Pliki jpg, tylko przeskalowałem jpg z A7R3 z 7952 pix do 4000 pix tak jak ma S 22
1. Zupełne ciemności, nie widziałem co na ścianach, gdzie stół itd
A. A7R3
Exif : f/1.8, ISO 51200 (blokada z AutoIso), t=1/3s
Obraz w wizjerze jasny ale strasznie zaszumiony, AF w środku planu zupełnie bezradny pomaga przechylenie i ustawienie na lewy skraj
Załącznik 8541
B. S 22
Exif : obiektyw 6.4mm (23mm) f/1.8 ISO 3200, t=1/4s
Na ekranie nic nie widać z wyjątkiem kwadratu że tam ustawiona jest ostrość (laserowo), mogę zmieniać pozycje
A ekspozycja trwała 4 sekundy
Załącznik 8542
2. Ciemno ale widzę
C. A7R3
Exif : f/1.8, ISO 51200, t=1/13 s
Załącznik 8543
D. S 22
Exif : obiektyw 6.4mm (23mm) f/1.8 ISO 3200, t=1/4s
A ekspozycja trwała 3 sekundy
Załącznik 8544
3. Test TV (65 cali, 4k)
Oglądałem, ale nie wiem jak oceniać, nie umiem się sam ze sobą dogadać
Z grubsza remis co i tak jest dużo dla smartfonu.
jp
Co do zdjęć w punkcie 1, zdecydowana przewaga Sony a7 nad S22. Widać, że matryca S22 jest mała i fotografia obliczeniowa nie dała rady, w Sony a7 widać więcej szczegółów, bardziej wyraźny przód ściany i więcej detali na obrazach. Zdjęcie to przedstawia idealnie niedoskonałości matryc smartfonowych. Zdecydowana przewaga Sony a7. Drugie ujęcie na korzyść S22, ale nie umiem się do niego odnieść, ponieważ zdjęcie z Sony a7 jest nieostre. a może wrzuciłbyś dla porównania zdjęcia z ISO 100 przy pięknym dniu ?
Będą, ale muszę się jeszcze domumieć co ten smartfon "robi" ze zdjęciami
Przeglądnij kilka moich # 197, 200, 210, 225, 234, .. byś był "na bieżąco" w "moim" cyklu,
No nie wiem czy w pkt 1. zdecydowania przewaga Sony
czyli co ma być na zdjęciu, jakie kryterium a w sumie dlaczego robimy zdjęcia
Dla mnie najogólniej decyzja zrobienia tego/tak/teraz zdjęcie to "zamrożenie/utrwalenie" emocji pod wpływem których go zrobiłem.
Jest ciemno, prawie nic nie widzę i... dostaję zdjęcie 1 z Sony, zdjęcie z S 22 jest zdecydowanie bliżej moich odczuć.
jp
Mały ruch w kadrze i ta obliczeniowa ląduje w koszu.
Szkoda tylko, że niekontrolowane. Przyjemność z hobby zwanego fotografią, to mniej lub bardziej świadome tworzenie obrazu za pomocą narzędzia zwanego aparatem. Cała ta fotografia obliczeniowa jest bardziej małpia niż najbardziej małpia małpka.
Jak ktoś bardzo nie lubi lub nie umie fotografować, to smartfon i "fotografia obliczeniowa" jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Coś jak aparaty z kółkiem nastaw na którym były narysowane chmurki, górki i słoneczko.
Przede wszystkim trzeba się zastanowić jakiego charakteru chcemy zdjęcia robić. Do landszaftow i ludzi daleko w tle smartfon może jest ok. Dla portretów , sportu , zwierząt smartfon jest średni. Też zależy czy zastanawiasz się nad pięknem zdjęcia czy twoim emocja jakie Tobie towarzyszyły. Ja wykonuje zdjęcia hobbystycznie i lubię robić je aparatem. Smartfonem rzadko fotografuje choć był taki czas że porzuciłem lustro na rzecz Sony XZ, ale ponownie wróciłem do aparatu , taka kolej rzeczy.