http://www.platecki.com/index.php
kilka fotek ptaszkow do pozazdroszczenia
ile lat juz pstrykasz fotki Iczek ??
Wersja do druku
http://www.platecki.com/index.php
kilka fotek ptaszkow do pozazdroszczenia
ile lat juz pstrykasz fotki Iczek ??
Linka poprawiłem i chodzi mi o pierwsze dwa posty na tej stronie, ale dobrze wydedukowałeś o co mi chodzi :) LINKCytat:
Zamieszczone przez muflon
No ale to jest Piotr Łatecki a Iczek to Piotr Biegaj zdaje się :)Cytat:
Zamieszczone przez guest1
Tez to kiedys czytałem i Iczek pisząc to chyba chciał zniechecic do pstrykania ptaków :)
pewnych zeczy nienauczysz sie w miesiac czy dwa,uczysz sie całe zycie
mnie zaskoczył np.remiz ktory sobie wybudował gniazdko z wejsciem od zach gdzie spotykałem je tylko od wscodu ale moze miałem takie szczescie ze trafiałem tylko nawschodnie :)
co do szkiełek mozna zrobic nawet 200mm ale napewno nieułatwia to zabawy
Arthur Morris robi fotki od 40 lat i dalej sie uczy bo go przyroda zaskakuje i słuzy fachowa pomoca tez krytyczna ale to jest troszke inna krytyka To jest profesjonalista
gniazda zurawi sa do osiagniecia dla kazdego wystarczy czytac pytac itp..
czy kazdy znas bedzie Morrisem czy Karetta nie ale to nie znaczy ze mamy nie pstrykac ptaki i pozostanie nam robic widoczki lub fotki u cioci na imieninach
Iczek ciekawe dlaczego Ptaku sobie sprawił ciekawe szkiełko i nie jest to 200mm ?? :)
WitajCytat:
Piotr Łatecki znana persona koles sili sie na fotografie przyrodnicza, a walczy w zoo i z wypchańcami, zobacz sobie np zdjecie grubodzioba i sowy snieznej brrrrr, przekret i tyle :)
Pozdr
rafal gawelda
sowa sniezna chyba zyje ?? bo to z ustronia
a jesli została sfocona kilkanascie miesiecy temuu to masz racje niezyje bo padła na zapalenie płuc ale jest druga jeszcze :)
Co chciałes przez to powiedziec GUEST1 ?, ze tak przewrotnie zapytamCytat:
Co prawda pytanie skierowane do Piotra, ale odpowiem ja jesli pozwolisz :)Cytat:
Faktycznie nie sprawiłem sobie szkiełka 200/2.8, ale gdybym tylko teraz miał wolne fundusze zrobiłbym to zaraz. Całą zime walczyłem tym szkłem ( pozyczonym... gwoli scisłosci) o czym pisałem....zdjecia widziałes, wiec jak widzisz nie zawsze trzeba miec długie ciezkie szkło zeby osiagac zadawalajace efekty.
Proponuje zapoznac sie ze zdjecimi Marka Szczepanak, on takie szkło jedynie widział na obrazku (wersja przekoloryzowana ) robi na codzien canonem 400/5.6, wczesniej Sigmą 400/5.6, a efekty ma zadawalajace.
Pozdr
rafał gawełda
ja tez to robie w najblizszym czasie bo nieraz siedze nosem w gniazdku i te szkiełko było by dlamnie bardzo dobre a 600mm wtedy lezał by w plecakuCytat:
Faktycznie nie sprawiłem sobie szkiełka 200/2.8, ale gdybym tylko teraz miał wolne fundusze zrobiłbym to zaraz
nic takiego poprostu niezniechecam do pstrykania ptaków i oni zapewne tez by tego nieuczyniliCytat:
czy kazdy znas bedzie Morrisem czy Karetta
dlatego czekamy na fotki Iczka a to było tak w przerywniku :)Cytat:
No ale to jest Piotr Łatecki a Iczek to Piotr Biegaj zdaje się
Chmmm. No wiec na wstepie chcialbym wyprostowac, ze Piotr Łatecki to jedynie moj dobry kolega, a nie ja. Ja to Piotr Biegaj. Moje zdjecia? Cóz. Tak sie zlozylo ze na razie ich nie uswiadczysz. Ile lat pstrykam... Chmmm a jakiez to ma znaczenie. Znam fotografow, co pierwszy raz w zyciu byli zemna na zasiadce i robili takie foty (szczescie i oko), ze mnie skrecalo by im dupska skopac :) Staz daje Ci doswiadczenie, ale talentu nie dostaniesz od zmarzniętego dupska i zalanych woderów. Albo go masz albo nie.
Piszesz 'quest1', ze ja chce zniechecic do pstrykania ptaków. Bron Boze, ja chce zniechecic do niedbalstwa w fotografowaniu, a w szczegolnosci w fotografowaniu ptaków :) To zasadnicza roznica i gdybys wykazal minimum dobrej woli, to bys nie "wysuwal takich sugeracji".
Poruszasz wiele watkow i jakos to wszystko sie kupy nie trzyma, bo czemu nagle zaczelismy gadac o sprzecie? Jakie to ma znaczenie w kontekscie obrobki i kadrowania zdjec?
A czemu ktos kupil jakies szklo to cholera go wie. Moze go nie stac, a moze lubi czarny kolor 200mm :)
Ja wielokrotnie mowilem cos, czego wiele osob nie uznawalo. A mianowicie, aby robic najwyzszej jakosci zdjecia ptakow nalezy miec najwyzszej jakosci sprzet i osprzet (glowice za 3000zl, Beamery za 1000zl, flash extendery za 1000zl, siatki, lornetki itp). Innnymi slowy - to nie przypadek, ze Amerykanie, ktorych ja uznaje za mistrzow fotografii ptakow robią wyłącznie 500mmIS i 600mmIS wraz z 1dMK2, czy D2X...
Co w zaden sposob nie zmienia faktu, ze mozna sobie popstrykac (!!) ptaki 200mm i 20D :)
Na zakonczenie:
http://photos.photosig.com/photos/19...e4de07f0e0.jpg
Ptaku, Rafale - ale Piotr Łatecki chyba nigdzie nie napisal, ze wszysktie zdjecia są robione w naturze wolnej...?
Chyab, ze sie myle. Zreszta sam wiesz, ze zyja tacy zawodowcy, co tez robia ptaki w niewoli i nie maja obiekcji piszac ze polowali na nie miesiace :);)
A co do strony Łateckiego i fotek to jest to dobry przyklad na porwnanie jakosci technicznej zdjec z tymi autora wątku :) Bo od tego sie zaczęło...;)